- Berichten
- 10.082
Beste bbq collega's
Net na corona zijn we enkele dagen naar Porto geweest, en ja, bij Santiago een francesinha gegeten.
In het restaurant zei ik al: dit ga ik thuis ook maken!!!!
Maar je weet hoe het gaat: tijd, komt niet uit, geen spullen in huis, excuses excuses
En toen, toen kwam de fotowedstrijd in maart 2023........ onderwerp: The best francesinha, gekozen door m'n bbq-maatje @Barbeknoei
oei oei oei, wat baalde ik dat het er niet van kwam om mee te doen.
Al die tijd bleef het knagen, totdat enkele weken gelden ik een mooi stukje everzwijnbil toegestopt kreeg.
BAM! Francesinha!!! dat is zo'n beetje wat er in mijn hoofd gebeurde.
Het punt is dat ik de francesinha graag wilde maken met eigen gemaakte worst en zelf gemaakte ham.
Rundvlees, casinobrood, kaas en ei lukt mij niet zo goed.
Kortom: alles viel op zijn plaats. De everzwijn wordt een hammetje, zelf gemaakte worst had ik nog liggen en de rest.....hebben ze een winkel voor.
ok. de ham:
het was een stukje van bijna 700gr. (na trimmen). Gekozen om deze 5 dagen in de vacuüm te pekelen met:
3 theelepel knoflookpoeder
2 theelepel kurkuma, gerookte paprikapoeder, donkere basterdsuiker
1 theelepel versgemalen zwarte peper, uienpoeder, komijn
1/2 theelepel chilipoeder
2-2.5% colorozozout
Vervolgens lekker L&S op de WSM roken tot een kern van 65
de pic's:
Bovenstaand zijn dus NIET de worsten voor de francesinha. Deze venkelworsten werden gewoon lekker bij een pastasalade gegeten
OK. De ham is erg goed gelukt, al zeg ik het zelf. Wat een fantastische smaak heeft echte wilde everzwijn toch. Zelfs een beetje zoetig komt erdoor. Tophammetje dit
Mooi zo. Voorbereidingen gedaan:
eigen worst
eigen ham
tijd
boodschappen
Eerst 2 dagen vooraf de saus gemaakt nav een opmerking van een andere bbq-maat van mij, @Laurens
Hij gaf aan dat de saus best "alcohol-achtig" kan zijn. Op tijd beginnen dus met de saus:
1/2 gesnipperde ui
1 teentje knoflook, gehakt
50ml blond bier, witte wijn en whisky
75ml tomaten passata
1 theelepel mosterd
1/2 eetlepel maizena
zout en peper
fruit de ui en knoflook,
vervolgens alle overige (behalve de maizena) erbij
breng even aan de kook en maak ondertussen van de maizena met water een papje.
roer het door de saus en laat nog even koken. Pureer het daarna tot een gladde saus
De francesinha:
Rook de worst (in mijn geval chorizo worstjes) totdat ze gaar zijn
Bak ondertussen de hamlapjes en rooster het brood en warm de saus weer op
De hamlapjes hield ik warm door ze in de gietijzeren pan te laten liggen
Vlak voordat de worst klaar is het rundvlees (in mijn geval diamanthaas. maar biefstuk, entrecote etc kan ook) lekker grillen totdat het allemaal ongeveer gelijk klaar is
Oh ja, vergeet ook niet een eitje te bakken. dit deed ik voordat ik aan het rundvlees begon
Als alles klaar is kan je gaan bouwen: brood, ham, worst, rund, brood, ei, kaas
Daarna kan het hele feest terug op de bbq totdat de kaas gesmolten is. Saus erover, frietjes erbij (die horen er gewoon bij) en eten maar!!

De pic's
En dan begint het. Alles klaarleggen. Het is niet ingewikkeld, maar je moet er wel even over nadenken, timing, dat soort dingen. Voordeel: saus is al klaar
Mooi zo. Nu kunnen we gaan bouwen
En dannnnn........... op een plankje, saus erover en frietjes erbij
man man man, je hart trekt samen als je er naar kijkt, je bloedvaten slibben dicht, maar hee; morgen pakken we de racefiets wel even voor een rondje. AANVALLUHHHH!!!!!
Heb maar even geen toetje genomen.
Inmiddels gefietst, dus de bbq kan vanavond weer aan

Dank voor het kijken
Rick
Net na corona zijn we enkele dagen naar Porto geweest, en ja, bij Santiago een francesinha gegeten.
In het restaurant zei ik al: dit ga ik thuis ook maken!!!!
Maar je weet hoe het gaat: tijd, komt niet uit, geen spullen in huis, excuses excuses
En toen, toen kwam de fotowedstrijd in maart 2023........ onderwerp: The best francesinha, gekozen door m'n bbq-maatje @Barbeknoei
oei oei oei, wat baalde ik dat het er niet van kwam om mee te doen.
Al die tijd bleef het knagen, totdat enkele weken gelden ik een mooi stukje everzwijnbil toegestopt kreeg.
BAM! Francesinha!!! dat is zo'n beetje wat er in mijn hoofd gebeurde.
Het punt is dat ik de francesinha graag wilde maken met eigen gemaakte worst en zelf gemaakte ham.
Rundvlees, casinobrood, kaas en ei lukt mij niet zo goed.
Kortom: alles viel op zijn plaats. De everzwijn wordt een hammetje, zelf gemaakte worst had ik nog liggen en de rest.....hebben ze een winkel voor.
ok. de ham:
het was een stukje van bijna 700gr. (na trimmen). Gekozen om deze 5 dagen in de vacuüm te pekelen met:
3 theelepel knoflookpoeder
2 theelepel kurkuma, gerookte paprikapoeder, donkere basterdsuiker
1 theelepel versgemalen zwarte peper, uienpoeder, komijn
1/2 theelepel chilipoeder
2-2.5% colorozozout
Vervolgens lekker L&S op de WSM roken tot een kern van 65
de pic's:
Bovenstaand zijn dus NIET de worsten voor de francesinha. Deze venkelworsten werden gewoon lekker bij een pastasalade gegeten

OK. De ham is erg goed gelukt, al zeg ik het zelf. Wat een fantastische smaak heeft echte wilde everzwijn toch. Zelfs een beetje zoetig komt erdoor. Tophammetje dit

Mooi zo. Voorbereidingen gedaan:
eigen worst

eigen ham

tijd

boodschappen

Eerst 2 dagen vooraf de saus gemaakt nav een opmerking van een andere bbq-maat van mij, @Laurens
Hij gaf aan dat de saus best "alcohol-achtig" kan zijn. Op tijd beginnen dus met de saus:
1/2 gesnipperde ui
1 teentje knoflook, gehakt
50ml blond bier, witte wijn en whisky
75ml tomaten passata
1 theelepel mosterd
1/2 eetlepel maizena
zout en peper
fruit de ui en knoflook,
vervolgens alle overige (behalve de maizena) erbij
breng even aan de kook en maak ondertussen van de maizena met water een papje.
roer het door de saus en laat nog even koken. Pureer het daarna tot een gladde saus
De francesinha:
Rook de worst (in mijn geval chorizo worstjes) totdat ze gaar zijn
Bak ondertussen de hamlapjes en rooster het brood en warm de saus weer op
De hamlapjes hield ik warm door ze in de gietijzeren pan te laten liggen
Vlak voordat de worst klaar is het rundvlees (in mijn geval diamanthaas. maar biefstuk, entrecote etc kan ook) lekker grillen totdat het allemaal ongeveer gelijk klaar is
Oh ja, vergeet ook niet een eitje te bakken. dit deed ik voordat ik aan het rundvlees begon
Als alles klaar is kan je gaan bouwen: brood, ham, worst, rund, brood, ei, kaas
Daarna kan het hele feest terug op de bbq totdat de kaas gesmolten is. Saus erover, frietjes erbij (die horen er gewoon bij) en eten maar!!


De pic's
En dan begint het. Alles klaarleggen. Het is niet ingewikkeld, maar je moet er wel even over nadenken, timing, dat soort dingen. Voordeel: saus is al klaar
Mooi zo. Nu kunnen we gaan bouwen

En dannnnn........... op een plankje, saus erover en frietjes erbij
man man man, je hart trekt samen als je er naar kijkt, je bloedvaten slibben dicht, maar hee; morgen pakken we de racefiets wel even voor een rondje. AANVALLUHHHH!!!!!
Heb maar even geen toetje genomen.
Inmiddels gefietst, dus de bbq kan vanavond weer aan


Dank voor het kijken
Rick
Laatst bewerkt: