BasBQ
Beef en Steak

Bucketlist: Francesinha (veel foto's)

 
 
 
 
 

Ridevi71

Forum Meubilair
Berichten
10.120
Beste bbq collega's

Net na corona zijn we enkele dagen naar Porto geweest, en ja, bij Santiago een francesinha gegeten.
In het restaurant zei ik al: dit ga ik thuis ook maken!!!!
Maar je weet hoe het gaat: tijd, komt niet uit, geen spullen in huis, excuses excuses
En toen, toen kwam de fotowedstrijd in maart 2023........ onderwerp: The best francesinha, gekozen door m'n bbq-maatje @Barbeknoei
oei oei oei, wat baalde ik dat het er niet van kwam om mee te doen.
Al die tijd bleef het knagen, totdat enkele weken gelden ik een mooi stukje everzwijnbil toegestopt kreeg.
BAM! Francesinha!!! dat is zo'n beetje wat er in mijn hoofd gebeurde.
Het punt is dat ik de francesinha graag wilde maken met eigen gemaakte worst en zelf gemaakte ham.
Rundvlees, casinobrood, kaas en ei lukt mij niet zo goed.
Kortom: alles viel op zijn plaats. De everzwijn wordt een hammetje, zelf gemaakte worst had ik nog liggen en de rest.....hebben ze een winkel voor.

ok. de ham:
het was een stukje van bijna 700gr. (na trimmen). Gekozen om deze 5 dagen in de vacuüm te pekelen met:
3 theelepel knoflookpoeder
2 theelepel kurkuma, gerookte paprikapoeder, donkere basterdsuiker
1 theelepel versgemalen zwarte peper, uienpoeder, komijn
1/2 theelepel chilipoeder
2-2.5% colorozozout

Vervolgens lekker L&S op de WSM roken tot een kern van 65

de pic's:
20240429_211643.jpg

20240429_212825.jpg


20240429_213518.jpg



20240504_152846.jpg


Bovenstaand zijn dus NIET de worsten voor de francesinha. Deze venkelworsten werden gewoon lekker bij een pastasalade gegeten 😍

20240504_170930.jpg



20240504_175548.jpg


OK. De ham is erg goed gelukt, al zeg ik het zelf. Wat een fantastische smaak heeft echte wilde everzwijn toch. Zelfs een beetje zoetig komt erdoor. Tophammetje dit 😍

Mooi zo. Voorbereidingen gedaan:
eigen worst ✅
eigen ham ✅
tijd ✅
boodschappen ✅

Eerst 2 dagen vooraf de saus gemaakt nav een opmerking van een andere bbq-maat van mij, @Laurens
Hij gaf aan dat de saus best "alcohol-achtig" kan zijn. Op tijd beginnen dus met de saus:
1/2 gesnipperde ui
1 teentje knoflook, gehakt
50ml blond bier, witte wijn en whisky
75ml tomaten passata
1 theelepel mosterd
1/2 eetlepel maizena
zout en peper

fruit de ui en knoflook,
vervolgens alle overige (behalve de maizena) erbij
breng even aan de kook en maak ondertussen van de maizena met water een papje.
roer het door de saus en laat nog even koken. Pureer het daarna tot een gladde saus

De francesinha:
Rook de worst (in mijn geval chorizo worstjes) totdat ze gaar zijn
Bak ondertussen de hamlapjes en rooster het brood en warm de saus weer op
De hamlapjes hield ik warm door ze in de gietijzeren pan te laten liggen
Vlak voordat de worst klaar is het rundvlees (in mijn geval diamanthaas. maar biefstuk, entrecote etc kan ook) lekker grillen totdat het allemaal ongeveer gelijk klaar is
Oh ja, vergeet ook niet een eitje te bakken. dit deed ik voordat ik aan het rundvlees begon
Als alles klaar is kan je gaan bouwen: brood, ham, worst, rund, brood, ei, kaas
Daarna kan het hele feest terug op de bbq totdat de kaas gesmolten is. Saus erover, frietjes erbij (die horen er gewoon bij) en eten maar!!😅😎

De pic's

20240507_203026.jpg


20240507_205904.jpg


En dan begint het. Alles klaarleggen. Het is niet ingewikkeld, maar je moet er wel even over nadenken, timing, dat soort dingen. Voordeel: saus is al klaar

20240510_174616.jpg


20240510_180634.jpg


20240510_180659.jpg


20240510_182232.jpg


20240510_182941.jpg


20240510_181347.jpg


20240510_183308.jpg


Mooi zo. Nu kunnen we gaan bouwen 💪

20240510_183622.jpg


20240510_183807.jpg


20240510_183939.jpg


En dannnnn........... op een plankje, saus erover en frietjes erbij
man man man, je hart trekt samen als je er naar kijkt, je bloedvaten slibben dicht, maar hee; morgen pakken we de racefiets wel even voor een rondje. AANVALLUHHHH!!!!!

20240510_184658.jpg


20240510_184900.jpg


20240510_184826.jpg


Heb maar even geen toetje genomen.

Inmiddels gefietst, dus de bbq kan vanavond weer aan :cool:🤣

Dank voor het kijken
Rick
 
Laatst bewerkt:
Wow Rick, Wat 'n Beuker!
 
Toen ik in Lissabon was vond ik het nou niet echt aanlokkelijk zon rommelig broodje helemaal doordrenkt en bestelde allerlei andere lekkernijen.

Maar jouw versie zou ik met alle liefde willen proberen
 
Toen ik in Lissabon was vond ik het nou niet echt aanlokkelijk zon rommelig broodje helemaal doordrenkt en bestelde allerlei andere lekkernijen.
Das jammer. Wij proberen in het buitenland altijd de lokale trots te eten of drinken.
 
Das jammer. Wij proberen in het buitenland altijd de lokale trots te eten of drinken.
Doe ik ook altijd. Ga zeker geen McDonalds Friet van Piet ofzo eten in het buitenland.

De Portugese keuken had genoeg lekkers te bieden zoals gegrilde octopus met olie en kruiden of Cataplana, een kopen ketel gevuld met bouillon, aardappel, groenten en zeevruchten bijvoorbeeld.
 
Woow! Lekker zeg! 👌
 
Heftig broodje, ziet er goed uit😋
 
Booooo Rick! Wat een machtig mooi broodje heb je daar gemaakt 😍 Ik houd daar wel van! Ik heb de draadjes op dit forum gelezen nadat jij dit had geposted over de Francesinha en was deze al weer helemaal vergeten. Deze stijgt met stip om eens zelf te gaan maken.

Ik heb wel een vraagje over saus. Je hebt de saus 2 dagen van te voren gemaak om de “ alcohol-achtig “ smaak eruit te krijgen. Die smaak wat jij bedoeld zijn ze hier thuis ook geen fan van. Is dat na die 2 dagen weg ?
 
Laatst bewerkt:
Zo dan! BAM.

Dat is hem hè.
Mijn hartkleppen beginnen alweer te rammelen als ik dat zo zie.

Was een heftig broodje toen, ook 2 dagen over moeten doen om hem op te krijgen.
 
Ik heb wel een vraagje over saus. Je hebt de saus 2 dagen van te voren gemaak om de “ alcohol-achtig “ smaak eruit te krijgen. Die smaak wat jij bedoeld zijn ze hier thuis ook geen fan van. Is dat na die 2 dagen weg ?
Niet meer overheersend in ieder geval.
Niet dat de alcohol dampen in je gezicht slaan, maar de smaak is er wel. En dat moet ook, anders zonde van de ingrediënten.
Je hebt de saus echt nodig om het af te maken. Het geeft een beetje tegengas tegenover al dat vlees
 
Mooi gemaakt Rick (y)
Ik mis nog wel wat essentiële ingrediënten in de saus, en wat is dat groene gebeuren in de saus, Dille 🤷‍♀️
 
Mooi gemaakt Rick (y)
Ik mis nog wel wat essentiële ingrediënten in de saus, en wat is dat groene gebeuren in de saus, Dille 🤷‍♀️
Hoi jet
Dat groene is idd een takje dille wat ik in de koelkast vond en bijna over datum ging. In mijn voorstellingsvermogen kon dat takje geen kwaad, en als het iets zou toevoegen zou het heel subtiel zijn en niet storend.
Uiteindelijk niets van gemerkt.

Maar ben wel erg nieuwsgierig naar ontbrekende ingrediënten.
Had er zelf ook nog wel een snufje cayennepeper bijgedaan voor een heel klein beetje pit. Verder de ingrediënten lijst
 
Hoi jet
Dat groene is idd een takje dille wat ik in de koelkast vond en bijna over datum ging. In mijn voorstellingsvermogen kon dat takje geen kwaad, en als het iets zou toevoegen zou het heel subtiel zijn en niet storend.
Uiteindelijk niets van gemerkt.

Maar ben wel erg nieuwsgierig naar ontbrekende ingrediënten.
Had er zelf ook nog wel een snufje cayennepeper bijgedaan voor een heel klein beetje pit. Verder de ingrediënten lijst

Ik heb destijds deze ingrediënten gebruikt.

IMG_0050.jpeg


Tenminste, mijn invulling ervan.
 
@Zzzjon thnx
ik zie vooral grotere hoeveelheden, bouillon en boter. De.port zie ik voor het gemak als de wijn
die bouillon en roomboter zijn wel een verschil

moet zeggen dat de saus eigenlijk best ok was. Ben vooral bang wat de bouillon er dan nog mee doet. Umami heb je al genoeg lijkt me :ROFLMAO:
 
Laatst bewerkt:
Wat een mooi gerecht zeg, je hebt echt eer van je werk.
 
Hoi jet
Dat groene is idd een takje dille wat ik in de koelkast vond en bijna over datum ging. In mijn voorstellingsvermogen kon dat takje geen kwaad, en als het iets zou toevoegen zou het heel subtiel zijn en niet storend.
Uiteindelijk niets van gemerkt.

Maar ben wel erg nieuwsgierig naar ontbrekende ingrediënten.
Had er zelf ook nog wel een snufje cayennepeper bijgedaan voor een heel klein beetje pit. Verder de ingrediënten lijst
Ik mis bouillon, ook heel belangrijk de melk en laurier! Wij gebruiken altijd kipbouillon.
Maar zoals met veel recepten, iedere familie heeft zijn eigen recept 😉
 
Ik mis bouillon, ook heel belangrijk de melk en laurier! Wij gebruiken altijd kipbouillon.
Maar zoals met veel recepten, iedere familie heeft zijn eigen recept 😉
bouillon heb ik idd voorbij zien komen (zie ook de post van John hierboven)
maar zoals ik daar al aangeef, mis ik de bouillon totaal niet.
en melk en laurier zijn nieuw voor mij, maar kan me daar wel iets bij voorstellen eerlijk gezegd

thnx voor de input Jet
 
Terug
Bovenaan Onderaan