BasBQ
Beef en Steak

boeuf bourguignon (sort of)

Spiffs

Pitmaster
 
 
Berichten
627
SAM_1003.jpg


Wat heb je nodig:
500 gr vlees geschikt om te sudderen
1 pot zilveruitjes
3 uien
3 wortels
1 pak gezeefde tomaten
1 fles rode wijn (mischien nog een fles om erbij te drinken)
1 paprika
1 courgette
1 bakje champignons
2 bakjes spekjes
1 zakje krielaardappels
Thijm
Rozemarijn
Peperbolletjes
1 laurierblad
3 tenen knoflook geperst
SAM_0973.jpg

Vul een starter met kolen en steek deze aan.

Ondertussen snij je het vlees, de ui, wortel, courgette en paprika in stukken.

Als de starter goed brandt zet je de dutch oven op de starter, doe er een klein beetje olijfolie in en bak het vlees en de spekjes mooi bruin. Voeg daarna de groentes en knoflook toe en bak dit ook even mee.
SAM_0975.jpg

Dit gedeelte zou je ook boven het gasfornuis kunnen doen, je hebt namelijk voor de rest van de bereiding weinigbriketten nodig, dus kan ik me voorstellen dat je het zonde vind, om voor een korte periode een hoop briketten aan te steken, die je de rest van de bereiding toch niet meer nodig hebt.

Ik had een kleine starter gevuld, en dat gaf niet genoeg hitte om de dutch oven goed heet te krijgen, dus heb hem even verhuist naar het gasfornuis.....

Daarna gaat de dutch oven indirect op de bbq, voeg nu de aardappels, de tomaten en de kruiden (heb ik in een thee ei gedaan) toe en vul het geheel met wijn, zodat alles net onder staat.
SAM_0976.jpg

Ik heb daarna een klein beetje rookhout toegevoegd om wat meer smaak aan het geheel te geven en na een half uurtje heb ik de deksel op de dutch oven gedaan en het geheel ongeveer 6 uur op 120/140C laten pruttelen. Af en toe even de temp van de bbq controleren en even roeren, maar voor de rest lekker met rust laten. Een half uur voor het eind heb ik de champignons toegevoegd.
SAM_1004.jpg

Geserveerd met aardappelpuree en wat stokbrood, heerlijk!

 

Blacklegend

Stoker
Berichten
300
Jammer dat in dit soort gerechten altijd wijn gaat :'(
Ik vind wijn echt verschrikkelijk smerig
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.329
Ik denk dat het zure van de wijn toch wel bijdraagt aan het eindresultaat.
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.329
Vast niet :D
 

Blacklegend

Stoker
Berichten
300
Spiffs zei:
absoluut, maar in een irish stew zit echt geen wijn, en dat suddert ook lekker door. De smaak zal anders zijn, maar ik denk niet dat Black legend dat erg vind :)

Alles zal beter smaken als wanneer er wijn in zit hahaha.
Mijn schoonmoeder had afgelopen kerst haar best gedaan op een konijn uit de oven, maar ook met wijn.
Na 1 hap had ik al genoeg en heb afgeschoven naar m'n vriendin... Zonde van het konijn  :'(
 
Bovenaan Onderaan