Dit topic slaapt al even maar daarom niet minder actueel of nuttig denk ik...
Ik gebruik Black Ranch Marab? (Cuba), Black Ranch Quebracho Red (Argentini?) en Dammers (Zuid Afrika). Ik denk dat deze 3 een groot deel van het 'houtskool spectrum' beslaan.
Black Ranch Quebracho Red (Argentini?) is duidelijk het hardste en zwaarste hout(skool). Aansteken duurt het langst, het branden ook. De smaak is ook het meest 'zwaar'. De rokerige smaak van houtskool is bij deze het sterkst. De vaker genoemde diesel-achtige smaak of geur heb ik nog nooit gehad. Brandt ?rg lang! Het regelen van de temperatuur gaat bij deze ook duidelijk het traagst en is daarom ook wat lastiger. Er blijft heel weinig as over en die is krijtwit. Super houtskool, vooral voor wat langere bereiding en voor een mooie rokerige/houtskool smaak.
Aan de andere kant van het spectrum staat
Dammers. Dit is Acacia/Black Wattle houtskool. In gewicht het lichtste van deze 3 (zie ook het verschil in formaat zak tussen BRA en Dammers, beide zijn 10KG). Deze houtskool steekt het snelst aan en de brandtijd is ook het kortst. Dit is relatief want Dammers brandt ook lang, alleen merkbaar korter dan de andere twee. Een
groot voordeel van Dammers is het lekkere snelle aansteken en branden. De temperatuur is duidelijk makkelijker en sneller te vari?ren dan bij de andere twee. In deze selectie is de geur/smaak van Dammers het minst sterk, c.q. het meest neutraal. Heerlijke houtskool om mee te werken. Totaal anders dan BRA.
Black Ranch Marab? is makkelijk te omschrijven. Deze houdt in vrijwel alle opzichten het midden tussen BRA en Dammers. Als ik met ??n houtskool zou moeten werken zou het om deze reden Marab? zijn. Net als BRA brandt deze ook prachtig mooi op met weinig krijtwitte as.