- Berichten
- 865
Laatst werd ik door een collega uit zuid Afrika geattendeerd op biltong. Een soort beef jerky,maar dan niet gerookt maar alleen gedroogd. Origineel door de wind, ik heb mijn droogkast gebruikt met alleen de fan aan voor 4x dagen. Temperatuur rond de 16 graden.
Ben begonnen met een runder staartstuk (picanha) heb de vetkap in zijn geheel verwijderd (volgende ronde last ik een laag zitten). Vervolgens in plakken van 1cm dik gesneden met de draad mee (volgende ronde ga ik voor 2cm)
Vervolgens een nachtje in de marinade, combinatie van:
- 2kg staartstuk
- 30ml cherry azijn
- 60 gram zeezout
- 6 gram zwarte peper
- 3 gram knoflook
- 2 gram chili vlokken
Origineel hoort er koriander in, maar dat smaakt naar zeep in mijn mond dus heb ik weggelaten.
Volgende ochtend de stukken schoon gespoeld, goed uit laten lekken en vervolgens droog gedept met keukenpapier.
Vervolgens bestrooid met een "snufje" peper, zout en chillie poeder, aan haken gesneden en in de kast gehangen.
Na 4 dagen waren ze goed droog, niet door en door het mag nog rood in het midden zijn.
Je snijd ze vervolgens in kleine stukjes dwars op de draad (helaas geen foto van nu, voeg ik later nog toe)
De smaak is goed, collega heeft ze goedgekeurd . Volgende keer gebruik ik iets minder zout en zoek ik een minder heftige azijn uit als aanpassing.
Ben begonnen met een runder staartstuk (picanha) heb de vetkap in zijn geheel verwijderd (volgende ronde last ik een laag zitten). Vervolgens in plakken van 1cm dik gesneden met de draad mee (volgende ronde ga ik voor 2cm)
Vervolgens een nachtje in de marinade, combinatie van:
- 2kg staartstuk
- 30ml cherry azijn
- 60 gram zeezout
- 6 gram zwarte peper
- 3 gram knoflook
- 2 gram chili vlokken
Origineel hoort er koriander in, maar dat smaakt naar zeep in mijn mond dus heb ik weggelaten.
Volgende ochtend de stukken schoon gespoeld, goed uit laten lekken en vervolgens droog gedept met keukenpapier.
Vervolgens bestrooid met een "snufje" peper, zout en chillie poeder, aan haken gesneden en in de kast gehangen.
Na 4 dagen waren ze goed droog, niet door en door het mag nog rood in het midden zijn.
Je snijd ze vervolgens in kleine stukjes dwars op de draad (helaas geen foto van nu, voeg ik later nog toe)
De smaak is goed, collega heeft ze goedgekeurd . Volgende keer gebruik ik iets minder zout en zoek ik een minder heftige azijn uit als aanpassing.