- Berichten
- 102
Bij het BBQ-en blijft er nogal eens iets over.
Dit kan varieëren van 'niet alles is op' tot 'ik maak 10kg PP in 1 keer en vries het grootste gedeelte in'.
Maar daar waar er talloze gedetaileerde recepten zijn over het bereiden van al dat lekkere vleesch zijn gedetaileerde instructies over het bewaren en opnieuw opwarmen moeilijk te vinden.
Dit is een overzicht op basis van de input van de forumleden.
Zie je iets wat mist of beter kan? Input is welkom!
Voedselveiligheid
Het voert te ver om hier een uitgebreide, laat staan volledige, beschrijving te geven rondom alle punten met betrekking tot voedselveiligheid.
Daarom slechts enkele punten van aandacht / waarschuwingen:
?
Vlees (gaar) warmhouden in de oven
?
Vlees (gaar) bewaren in de koelkast
Bewaar het vlees niet langer dan 3-4 dagen in de koelkast.
Wil je het langer bewaren, vries het dan in.
Vlees (gaar) bewaren in de vriezer
Je kunt je gegaarde vlees 3 maanden in de vriezer bewaren.
Als je het langer bewaard bederft het niet, maar gaat de kwaliteit wel achteruit.
Bij voorkeur het vlees in kleine porties bewaren. Hierdoor ontdooit het sneller, en kun je er precies zoveel uithalen als je nodig hebt.
Vacumeren voor het invriezen heeft sterk de voorkeur, dit verlengd houdbaarheid en voorkomt vriesbrand.
Bevroren vlees (gaar of rauw) ontdooien in de koelkast
Het ontdooien van vlees gaat het makkelijkst in de koelkast.
Haal het vlees de dag van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast.
Houdt er rekening mee dat er (afhankelijk van het product) hier vocht bij vrij kan komen, dus leg het bij voorkeur in een bakje of op een groot genoeg bord.
Deze methode werkt echter niet goed bij grote stukken rauw vlees, of grote porties gegaard vlees.
Zie hiervoor de andere methodes.
Bevroren vlees (gaar of rauw ontdooien in de magnetron
Je kunt vlees in de magnetron ontdooien, maar werk wel traag en gestaag.
Dit doe je door een lage stand van de magnetron te gebruiken: 150 watt of minder. Stel de magnetron niet op een lange tijd in maar doe elke keer 1 minuut, totdat het vlees goed ontdooid is.
Bevroren vlees (gaar) ontdooien in een bak met water
Doe het vlees in een stevige zak (vacuumzak / ziplock), als het daar nog niet in zat, en leg het in een bak met water. Als je bang bent dat de zak lekt, kun je deze met een knijper op de rand van de bak vastzetten.
Gaat veel sneller dan gewoon op kamertemperatuur of in de koelkast.
Bevroren vlees (gaar) ontdooien in de stoomoven:
Heb je geen tijd om bevroren vlees, zoals pulled pork, langzaam te ontdooien, denk dan aan de stoomoven. Hier blijft het vochtgehalte op peil. Zet de temperatuur op 50-60 graden en 100% luchtvochtigheid. Als de porties niet te dik ingevroren zijn, ben je in 5-10 minuten klaar. Hierna kun je prima verder met opwarmen.
Vlees (gaar) opnieuw opwarmen in de oven
?
Vlees (gaar) opnieuw opwarmen in de magnetron
?
Vlees (gaar) opnieuw opwarmen met een sous vide apparaat
Stel het sous vide apparaat in op de gewenste kerntemperatuur.
Doe het vlees in een stevige zak (vacuümzak / ziplock), als het daar nog niet in zat, en leg het in een bak met water. Als je bang bent dat de zak lekt, kun je deze met een knijper op de rand van de bak vastzetten.
Bij deze methode hoef je het vlees niet eerst te ontdooien.
Vlees (gaar) opnieuw opwarmen in de (combi-)stoomoven:
Gegaard vlees, zoals pulled pork, kun je beste in een stoomoven opwarmen. Hierdoor droogt het niet zo uit als in een magnetron. Zeker als het vlees ingevroren is geweest is er behoorlijk wat vocht onttrokken, belangrijk om dit weer terug te krijgen. Zet hiervoor je combi-stoomoven op 95 graden en 75% luchtvochtigheid, ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de porties.
Pizza opnieuw opwarmen in de contactgrill
Doe 2 punten pizza op elkaar zodat je bovenop en onderop de bodem van beide stukken ziet. Leg ze dan tussen een contactgrill.
De duur is sterk afhankelijk van de grill. Ongeveer 3 minuten, maar houd vooral in de gaten of het nog goed gaat.
Pizza opnieuw opwarmen in de airfryer
Stel de airfryer in op 180 graden.
Doe de pizza voor 3 tot 5 minuten in de airfryer, afhankelijk van de dikte van de korst en de hoeveelheid vulling.
Dit kan varieëren van 'niet alles is op' tot 'ik maak 10kg PP in 1 keer en vries het grootste gedeelte in'.
Maar daar waar er talloze gedetaileerde recepten zijn over het bereiden van al dat lekkere vleesch zijn gedetaileerde instructies over het bewaren en opnieuw opwarmen moeilijk te vinden.
Dit is een overzicht op basis van de input van de forumleden.
Zie je iets wat mist of beter kan? Input is welkom!
Voedselveiligheid
Het voert te ver om hier een uitgebreide, laat staan volledige, beschrijving te geven rondom alle punten met betrekking tot voedselveiligheid.
Daarom slechts enkele punten van aandacht / waarschuwingen:
- Bacteriën gaan niet dood van invriezen, het verlaagd slechts tijdelijk hun activiteit tot een zeer laag niveau.
- Bacteriën zijn bij koelkasttemperatuur grotendeels inactief. Ontdooi rauw vlees daarom in de koelkast.
- Bacteriën zijn het meest actief bij 15 tot 40 graden.
- Bacteriën produceren 'gif' wanneer ze actief zijn. Bij bederfbacterieën maakt dit je eten bah. Dit zie, ruik of proef je wel. Bij de Clostridium botulinum bacterie zie, ruik of proef je echter niets, maar kun je er wel dodelijk ziek van worden.
- Ga niet aan de slag met technieken als zouten en drogen voordat je je goed ingelezen hebt. In een boek als 'Over charcuterie' van meneer Wateetons worden deze technieken uitgebreid uitgelegd. Deze technieken vallen buiten de reikwijdte van dit overzicht.
?
Vlees (gaar) warmhouden in de oven
?
Vlees (gaar) bewaren in de koelkast
Bewaar het vlees niet langer dan 3-4 dagen in de koelkast.
Wil je het langer bewaren, vries het dan in.
Vlees (gaar) bewaren in de vriezer
Je kunt je gegaarde vlees 3 maanden in de vriezer bewaren.
Als je het langer bewaard bederft het niet, maar gaat de kwaliteit wel achteruit.
Bij voorkeur het vlees in kleine porties bewaren. Hierdoor ontdooit het sneller, en kun je er precies zoveel uithalen als je nodig hebt.
Vacumeren voor het invriezen heeft sterk de voorkeur, dit verlengd houdbaarheid en voorkomt vriesbrand.
Bevroren vlees (gaar of rauw) ontdooien in de koelkast
Het ontdooien van vlees gaat het makkelijkst in de koelkast.
Haal het vlees de dag van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast.
Houdt er rekening mee dat er (afhankelijk van het product) hier vocht bij vrij kan komen, dus leg het bij voorkeur in een bakje of op een groot genoeg bord.
Deze methode werkt echter niet goed bij grote stukken rauw vlees, of grote porties gegaard vlees.
Zie hiervoor de andere methodes.
Bevroren vlees (gaar of rauw ontdooien in de magnetron
Je kunt vlees in de magnetron ontdooien, maar werk wel traag en gestaag.
Dit doe je door een lage stand van de magnetron te gebruiken: 150 watt of minder. Stel de magnetron niet op een lange tijd in maar doe elke keer 1 minuut, totdat het vlees goed ontdooid is.
Bevroren vlees (gaar) ontdooien in een bak met water
Doe het vlees in een stevige zak (vacuumzak / ziplock), als het daar nog niet in zat, en leg het in een bak met water. Als je bang bent dat de zak lekt, kun je deze met een knijper op de rand van de bak vastzetten.
Gaat veel sneller dan gewoon op kamertemperatuur of in de koelkast.
Bevroren vlees (gaar) ontdooien in de stoomoven:
Heb je geen tijd om bevroren vlees, zoals pulled pork, langzaam te ontdooien, denk dan aan de stoomoven. Hier blijft het vochtgehalte op peil. Zet de temperatuur op 50-60 graden en 100% luchtvochtigheid. Als de porties niet te dik ingevroren zijn, ben je in 5-10 minuten klaar. Hierna kun je prima verder met opwarmen.
Vlees (gaar) opnieuw opwarmen in de oven
?
Vlees (gaar) opnieuw opwarmen in de magnetron
?
Vlees (gaar) opnieuw opwarmen met een sous vide apparaat
Stel het sous vide apparaat in op de gewenste kerntemperatuur.
Doe het vlees in een stevige zak (vacuümzak / ziplock), als het daar nog niet in zat, en leg het in een bak met water. Als je bang bent dat de zak lekt, kun je deze met een knijper op de rand van de bak vastzetten.
Bij deze methode hoef je het vlees niet eerst te ontdooien.
Vlees (gaar) opnieuw opwarmen in de (combi-)stoomoven:
Gegaard vlees, zoals pulled pork, kun je beste in een stoomoven opwarmen. Hierdoor droogt het niet zo uit als in een magnetron. Zeker als het vlees ingevroren is geweest is er behoorlijk wat vocht onttrokken, belangrijk om dit weer terug te krijgen. Zet hiervoor je combi-stoomoven op 95 graden en 75% luchtvochtigheid, ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de porties.
Pizza opnieuw opwarmen in de contactgrill
Doe 2 punten pizza op elkaar zodat je bovenop en onderop de bodem van beide stukken ziet. Leg ze dan tussen een contactgrill.
De duur is sterk afhankelijk van de grill. Ongeveer 3 minuten, maar houd vooral in de gaten of het nog goed gaat.
Pizza opnieuw opwarmen in de airfryer
Stel de airfryer in op 180 graden.
Doe de pizza voor 3 tot 5 minuten in de airfryer, afhankelijk van de dikte van de korst en de hoeveelheid vulling.
Laatst bewerkt: