BasBQ
Beef en Steak

Beef Jerky - Oosterse variant

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.621
Beste BBQ-vrienden!

Gisteren was ik bij de presentatie van het nieuwe BBQ-Magazine van onze prachtige Henry Harzevoort.

Daar wilde ik wat lekkers uitdelen en ik bracht mijn koud gerookte kaasjes en maakte wat Beef Jerky.

3GsFy6B.jpg


Zo lekker dat ik het 'recept' hier moest delen, zie dit recept als een inspiratiebron en maak er gerust je eigen variant op!

Ik maakte een marinade met allerhande Oosterse shizzle:

mQ3WsKp.jpg


200 ml Ketjap Manis
200 ml donkere soya saus
50 ml Surinaamse ketjap van Helen
2 el rode Sriracha saus
2 el Chinese rijstwijn
1 el gerookte paprika poeder
1 el witte peper
1 el gemberpoeder
1 el uienpoeder
1 el Vijf Spice poeder
2 el chipotle (1 van Sligro en 1 eigen maak (fijner gemalen))
1 el chipotles in adobe (had ik nog liggen, niet essentieel)
2 el oestersaus

Koop bij je slager minstens een kilo runder achtermuis en vraag of hij die wil snijden met de draad mee, dan houd je de langste vezels in takt en dat jerkt zo lekker! Anders dan bij carpaccio of vitello tonato waar je haaks op de draad laat snijden voor een malsere vlees beleving. Dan krijg je bij ruim anderhalve kilo zoiets:

z5ww8iI.jpg


Maak de marinade zoals bijvoorbeeld hierboven beschreven en marineer het vlees maar lekker daarin, minstens 24 uur, ik deed het 48 uur:

DNsW6lA.jpg


En na het marineren:

BBZdwyZ.jpg


Daarna mogen de lapjes zonder elkaar te raken op de smoker:

Lexs6HJ.jpg


Ik hing een Ikea rekje uit de braadslee onder mijn WSM rooster met een reeks slagerstouwtjes:

BiVrg8W.jpg


En daarbovenop weer zo'n rekje:

GTzT3Nf.jpg


En dat alles dan lekker in de smoker stapelen:

M8t4edS.jpg


Minion methode aansteken en lekker laag houden...

wys8ZlP.jpg


In de lekkere Zweedse kersenrook:

UNJ7xvd.jpg


Langzaam op laten lopen naar max. 70?C

2OSoUSD.jpg


Reken op zeker 4 uurtjes in de rook laten drogen... maar doe dat naar eigen smaak:

J1nZaEJ.jpg


Ik kwam erop uit dat ik na 4 uur elk half uur ben gaan kijken en voelen. Sommige dikkere plakjes hebben er 6 uur op gelegen.

xvW8DpM.jpg


Daarna snijd je alle plakjes in een lekkere bite-size om ze vervolgens te vacumeren.

F5r0r6v.jpg


Het is een zalige snack voor cowboys op de prairy of voor onderweg in de auto op weg naar Lunteren...

Oh ja, daar gingen we het dus uitdelen...  :blush:

Maak dit spul!
 

El Fumarole

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.124
Lekker man. Ik jerk ook het liefst met de vezel mee. Ook wel eens schuin op de vezel gesneden voor een soort short-bite variant,  maar dat ging veel te snel op omdat er toen ook bier bij was.
Wij hebben dat vaak.

Deze moet ook maar snel weer eens op de todo!
 

Jet

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.595
Heerlijk Sander :x mooi prairie voer ;) maar koud gerookte kaasjes :-O heb ik daar de reportage van gemist :-?
 

Ridevi71

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
7.966
Wow!
Geweldig recept Sander  :D

Handig gedaan, dat ikea rooster eronder.
Dank voor het idee.
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.621
Jet zei:
Heerlijk Sander :x mooi prairie voer ;) maar koud gerookte kaasjes :-O heb ik daar de reportage van gemist :-?

Neen, die plaatste ik geloof ik nog niet eerder...
 

Jet

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.595
ok? dit is duidelijk ;) maar ik wil de Sanderway  ;) :D................je zou natuurlijk een paar kaasjes kunnen maken voor Tony Stone................dan kom ik een kaasje bij je ophalen ;).................met een paar blonde kabouters erbij :D
 

Ridevi71

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
7.966
En bedankt.
Krijg alweer lekkere dorst  :)
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.621
Jet zei:
ok? dit is duidelijk ;) maar ik wil de Sanderway  ;) :D................je zou natuurlijk een paar kaasjes kunnen maken voor Tony Stone................dan kom ik een kaasje bij je ophalen ;).................met een paar blonde kabouters erbij :D

Alweer zo'n briljant plan!
 

DanBras

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.564
Thanks voor het delen Sander!  :)
De jerky was echt top en deze gaat op de shortlist voor de komende tijd.

Had je bij de slager ook nog een dikte aangegeven voor het snijden of heb je hem zijn gang laten gaan?
 

Denny

Kooltjesharker
 
 
 
 
Berichten
135
Ziet er lekker uit. Zat er een beetje een pittige bite in? Wil graag je recept een keer aanhouden alleen hou wel van wat pittigs erin (tranen in de ogen is ook weer niet nodig).
Dank voor het delen en de lekkere foto's  :D
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.621
3-4 mm dik had ik gevraagd.
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.621
Denny zei:
Ziet er lekker uit. Zat er een beetje een pittige bite in? Wil graag je recept een keer aanhouden alleen hou wel van wat pittigs erin (tranen in de ogen is ook weer niet nodig).
Dank voor het delen en de lekkere foto's  :D

Ik was erg blij met de hitte van de chipotle.
Zelfs vanochtend in de auto nog een paar stukjes...
Als ontbijt is het wel echt veel rook en hitte.
Maar echt zalig!
 

Denny

Kooltjesharker
 
 
 
 
Berichten
135
dank je, ik ga ze binnenkort eens maken!
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.621
Oh ja... ik zag Rick zijn lapjes droog deppen. Ik deed dat juist niet. Ik hou van dat kleverige rokerige jasje van de marinade rond het vlees... dus doe dit naar inzicht en eigen Foodporn gerief!
 

DanBras

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.564
Top, thanks Sander.
3-4mm geeft wat dat betreft dan precies de goede dikte van de jerky als deze klaar is.

Ik heb veel verschillende soorten jerky, zowel commercieel als 'home made', gegeten en geproefd maar ik moet eerlijk zijn dat de jerky die ik van je van het weekend proefde de beste 'home made' jerky is die ik tot nu toe gegeten heb. Je recept is dus een heel mooi uitgangspunt om zelf weer een keer jerky te gaan maken  :D
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.621
DanBras zei:
Top, thanks Sander.
3-4mm geeft wat dat betreft dan precies de goede dikte van de jerky als deze klaar is.

Ik heb veel verschillende soorten jerky, zowel commercieel als 'home made', gegeten en geproefd maar ik moet eerlijk zijn dat de jerky die ik van je van het weekend proefde de beste 'home made' jerky is die ik tot nu toe gegeten heb. Je recept is dus een heel mooi uitgangspunt om zelf weer een keer jerky te gaan maken  :D

Nou Danny, dat maakt hem in potentie 'Award-Winning'.
Ik rookte de beef op Zweeds Kersenhout van mijn zus!
Wat een compliment!
Succes!
 

Denny

Kooltjesharker
 
 
 
 
Berichten
135
Gisteren deze gemaakt, helaas geen Helen Ketjap Manis kunnen vinden, maar dat mocht de pret niet drukken.
Heerlijk! Ben alleen bang dat de voorraad volgend weekend niet haalt  ;)

Bedankt voor het recept Sander!
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.621
Klasse Denny! Helen vind je bij veel Surinamers. Het is hele zoetige lekkere kruidige handel. Ik hou daarvan! Misschien is vari?ren met rookhout ook leuke variatie. Wat gebruikte jij?
 
Bovenaan Onderaan