- Berichten
- 239
Beef Jerky een heerlijke snack van gedoogd rundvlees.
Voor de beef jerky hebben we mager rundvlees nodig, voor mijn jerky gebruik ik een stuk "dikke plaat".
Deze probeer je in zo dun mogelijke plakken te snijden (3mm), let wel op dat je met de draad mee snijd.
Tip: Leg je vlees een paar uur voor je het gaat snijden in de vriezer, dit vergemakkelijkt het snijden.
Nu de marinade maken, uitgaande van 1kg vlees.
- Sojasaus 6 eetlepels
- Ketjap Manis 6 eetlepels
- bruine basterdsuiker 2 eetlepels
- (gerookt) paprikapoeder 2 eetlepels
- venkelzaad 1 eetlepel *fijn malen
- knoflookpoeder 3 theelepels
- Sesamolie 3 theelepels
- grof zeezout 2 theelepels
- grove zwarte peper 2 theelepels
- gedroogde pepertjes 3 stuks *fijn malen
Nu mag het vlees bij de marinade en meng het goed door. Als het vlees goed in de marinade zit schud dan het vlees en de marinade
in b.v. zip Lock bag en laat het dan in de koelkast verder marineren. Heb je haast dan zou ik het 4 uur laten staan, en heb je meer tijd laat het dan gerust een nachtje staan in de koelkast.
Na het marineren is het belangrijk dat we het vlees zo droog mogelijk krijgen, doe dit door het met keukenpapier af te deppen. Zo verkort je de tijd dat het vlees op de BBQ moet drogen met een paar uur.
Terwijl het vlees droogt onder het keukenpapier kunnen de BBQ klaar maken, een indirecte opstelling bij een temp. van 70/80 graden.
Het beste is als je het vlees kunt laten hangen in de BBQ dat geeft een betere en gelijkmatigere droging.
In de eerste paar uur dat het vlees op de BBQ ligt voeg ik steeds wat rookhout toe (gebruik wat je wil).
Nu is het wachten, afhankelijk van de dikke van het vlees en temperatuur in de BBQ kan dit zo maar 6 tot 8 uur duren.
Hoe weet je nou wanneer de beef jerky klaar is,. Ik pak een stuk beef jerky en buig het, als het bij het buigen kleine scheurtjes geeft (denk hierbij aan uitgedroogd leer wat scheurtjes geeft bij buigen) dan rest mij nog maar 1 ding, proeven!! Is het dan goed mag het er af en heb je een heerlijke snack!
Laatst bewerkt: