- Berichten
- 38
Na een 4 daagse vertraging van PostNL met mijn kolen, aanmaakwokkeltjes en staalborstel kon ik dan eindelijk aan de slag met mijn Monolith.
Donderdag een kleine oefensessie gehouden om te kijken waar en hoe de Q reageert op het open en dicht doen van de schuifjes. Toen lukte het om 'm een uur lang op 130 graden te houden. Dus ik had goede moed voor vrijdag. Na een aantal filmpjes van o.a. Noskos en EtenMetNick begonnen aan het kruiden en aansteken van de ribbetjes. In al mijn enthousiasme vergeten daar een foto van te maken. Volgende keer komt die er zeker bij! Toen de wijzer 120 graden aangaf de ribs d'r op gegooid en dik 1,5 uur laten roken met 2 blokjes kersenhout.
Toen van de Q afgehaald en voorzien van aluminiumfolie (2 laagjes op aanraden van de pro's) met boter en bruine suiker.
Bij deze temperaturen buiten kan een lekker koud drankje natuurlijk niet ontbreken en kwam een andere hobby goed van pas:
De Bourbon Smash met eigen gekweekte munt is op dit moment toch wel 1 van mijn favoriete cocktails!
Helaas was de temperatuur (ook al tijdens het roken) stiekem opgekropen naar 130 graden.
Ik heb van alles geprobeerd maar kreeg het helaas niet voor elkaar om 'm naar 110/120 te laten gaan.
Toen maar gewoon doorgegaan met de intentie om hier in deze post de iets meer gevorderden onder jullie te vragen hoe ik dit had kunnen voorkomen. Aan het einde van dit draadje een vraag of 2 hierover.
Nu eerste weer verder met de ribbetjes. Na 1,5 uur in de folie (en een kerntemperatuur van 92C) heb ik ze uit de folie gehaald en in de lak gezet met een home made bbq saus gebaseerd op de bbq saus van EtenMetNick. Zeer zeker een aanradertje!
Zoals te zien op de laatste foto ben ik (ook weer in al mijn enthousiasme) vergeten een lekbak te kopen en onder de ribs te plaatsen. Nu dus de deflectorplates schoonmaken..
Uiteindelijk waren ze qua smaak helemaal top maar qua bite toch nog wel vrij stug. Ik ben zelf niet een fall of the bone kind of guy maar dit was echt te stevig. Het liefst heb ik ze met een kleine bite maar dat je het vlees dan met je tanden zo van het bot af trekt. Ik neem aan dat dit met de temperatuur te maken heeft gehad. Maar al met al wel een ontzettend leuke middag gehad en zeer genoten van het eindresultaat. Ook hier helaas geen foto van. De baas en mijn ouders waren onder de indruk en speelden maar al te graag proefkonijn. More to come dus!
Als laatste 2 vraagjes aan jullie:
1. Wat had ik kunnen doen om de ribbetjes "goed" te krijgen? Is dat alleen een kwestie van een lagere temperatuur geweest?
2. Wat is de beste manier om de deflectorplates schoon te krijgen? Warm water en een sopje?
Maandag gaat er een rollade op, iets makkelijker naar mijn idee. Ik heb er zin in!
Donderdag een kleine oefensessie gehouden om te kijken waar en hoe de Q reageert op het open en dicht doen van de schuifjes. Toen lukte het om 'm een uur lang op 130 graden te houden. Dus ik had goede moed voor vrijdag. Na een aantal filmpjes van o.a. Noskos en EtenMetNick begonnen aan het kruiden en aansteken van de ribbetjes. In al mijn enthousiasme vergeten daar een foto van te maken. Volgende keer komt die er zeker bij! Toen de wijzer 120 graden aangaf de ribs d'r op gegooid en dik 1,5 uur laten roken met 2 blokjes kersenhout.
Toen van de Q afgehaald en voorzien van aluminiumfolie (2 laagjes op aanraden van de pro's) met boter en bruine suiker.
Bij deze temperaturen buiten kan een lekker koud drankje natuurlijk niet ontbreken en kwam een andere hobby goed van pas:
De Bourbon Smash met eigen gekweekte munt is op dit moment toch wel 1 van mijn favoriete cocktails!
Helaas was de temperatuur (ook al tijdens het roken) stiekem opgekropen naar 130 graden.
Ik heb van alles geprobeerd maar kreeg het helaas niet voor elkaar om 'm naar 110/120 te laten gaan.
Toen maar gewoon doorgegaan met de intentie om hier in deze post de iets meer gevorderden onder jullie te vragen hoe ik dit had kunnen voorkomen. Aan het einde van dit draadje een vraag of 2 hierover.
Nu eerste weer verder met de ribbetjes. Na 1,5 uur in de folie (en een kerntemperatuur van 92C) heb ik ze uit de folie gehaald en in de lak gezet met een home made bbq saus gebaseerd op de bbq saus van EtenMetNick. Zeer zeker een aanradertje!
Zoals te zien op de laatste foto ben ik (ook weer in al mijn enthousiasme) vergeten een lekbak te kopen en onder de ribs te plaatsen. Nu dus de deflectorplates schoonmaken..
Uiteindelijk waren ze qua smaak helemaal top maar qua bite toch nog wel vrij stug. Ik ben zelf niet een fall of the bone kind of guy maar dit was echt te stevig. Het liefst heb ik ze met een kleine bite maar dat je het vlees dan met je tanden zo van het bot af trekt. Ik neem aan dat dit met de temperatuur te maken heeft gehad. Maar al met al wel een ontzettend leuke middag gehad en zeer genoten van het eindresultaat. Ook hier helaas geen foto van. De baas en mijn ouders waren onder de indruk en speelden maar al te graag proefkonijn. More to come dus!
Als laatste 2 vraagjes aan jullie:
1. Wat had ik kunnen doen om de ribbetjes "goed" te krijgen? Is dat alleen een kwestie van een lagere temperatuur geweest?
2. Wat is de beste manier om de deflectorplates schoon te krijgen? Warm water en een sopje?
Maandag gaat er een rollade op, iets makkelijker naar mijn idee. Ik heb er zin in!