Bacon Ribs - "A giant pork belly burnt end spare rib"
Sinds het zien van de Austin aflevering van Somebody feeds Phil volg ik het Youtube kanaal van Bradley Robinson (ChudsBBQ -
https://www.youtube.com/c/ChudsBbq) & Leroy and Lewis Barbecue (
https://www.youtube.com/@LeRoyandLewisBBQ). Eén van de bekendste specialiteiten van Leroy & Lewis is de zogenaamde Bacon Rib. Zoals ze het zelf beschrijven een:
"Belly on pork spare rib, cured and smoked as a whole slab of bacon. Then individually smoked to tenderness and drowned in maple syrup.". Deze moest ik een keer namaken! De video en de comments uitgeplozen en vandaag dan eindelijk aan de slag.
Het vlees
Het stuk wat men in de video gebruikt is eigenlijk een combinatie van buikribben en buikspek. Na contact met Jan Aalvink heb ik het bij hen kunnen bestellen als een Varkensbuik zonder been... maar dan met been

(
https://aalvink.nl/product/buik-zonder-been/ even vragen om het laten zitten van de botten in de comments). Het resultaat was 5,85 kg varkensbuik, schoon aan de haak:
De stappen
1. Varkensbuik trimmen
De buik moet worden bijgesneden zodat alleen het stuk welke buikribben bevat overblijft. Dit wordt in de video goed getoond.
2. Varkensbuik pekelen zoals bacon.
Bij Leroy & Lewis gebruiken ze 50/50 zout en suiker + 0,25% pink salt t.o.v gewicht van het vlees. Ik heb er voor gekozen om 120 ppm nitriet aan te houden en colorozo te gebuiken. Het getrimde stuk vlees weegt 3660g, daar voeg ik nog 100g water aan toe in de vacuum zak. Daarmee dus: 3760 * 2% = 75,2g colorozout (0,6% nitriet). Dit aangevuld met 75g bruine suiker, daarna het vlees met de pekel en 100g water gevacumeerd. Nu 7 dagen geduldig wachten en de zak iedere dag draaien.
3. To be continued...
Ik zal deze post de komende dag blijven aanvullen met de vervolgstappen en het resultaat. Nu eerst geduldig (en hongerig) een weekje wachten op het pekelen.