BasBQ
Beef en Steak

Backdraft kamado

 
 

Rdj

Gemarineerd
Berichten
2.336
Toch even hier een waarschuwing.
Sommige weten het Sommige niet of even vergeten,
Zoals ik 😬.
Backdraft (steekvlam)in de de kamado.
Gisteren drumsticks op de q met temperatuur van 200graden ze waren klaar en had de schuiven al vast dicht gedaan. Moest nog wat van binnen halen en toen ik terug kwam de dome in een keer open gedaan (dom😏) gevolg een dikke steek vlam ,haren van de arm en pols licht verbrand (niks ernstigs) .
Ik wist er van en toch door de haast en wellicht wat gele sap het toch vergeten.
1x dat het me overkwam, zal het vast nu niet meer vergeten. 😅.
Dus voortaan eerst de dome een klein stukje openen( met handschoen aan )en dan volledig.
 
Laatst bewerkt:
Goeie tip!

Lijkt allemaal heel vanzelfsprekend maar je moet er wel even aan denken.
Mij hebben ze zo ook al eens verrast, ook niks ernstigs maar je schrikt er wel van.
 
  • Leuk
Waarderingen: Rdj
Daarom dat ze bij KJ het traploos deksel hebben op de classic 2 en hoger :D
Blijkbaar zijn er mensen die van het verschieten het deksel laten vallen, met de nodige brokstukken tot gevolg. Zo verkopen ze het toch, maar ken niemand die het heeft voor gehad.

In het boek ‘hete kolen’ staat het ook netjes uitgelegd. Zelf neem ik het handvat een beetje opzij en licht nooit direct heel snel.
Zoals je zegt, 1 x en je Vergeet het niet meer.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Rdj
Heb het ook al eens gehad.
Is inderdaad verschieten 🥵
Een vuur wat te weinig zuurstof krijg is altijd gevaarlijk tot de hitte er volledig uit is.
 
  • Leuk
Waarderingen: Rdj
Gelukkig dat er niks echt mis is gegaan Rdj, maar ik kan me voorstellen dat je van schrik je handsvat los laat zoals @Free_ltd schetst en de boel aan scherven gaat.
 
Gelukkig dat er niks echt mis is gegaan Rdj, maar ik kan me voorstellen dat je van schrik je handsvat los laat zoals @Free_ltd schetst en de boel aan scherven gaat.
De dealer waar die van mij komen, verkocht van bij zijn thuis en zijn thuisBBQ was (of is nog steeds) een Classic 1 die hij al een 10-tal jaar gebruikt. Hij zij me toen dat het scharnier van de 2 beter is omdat je soms ook mensen hebt die eens ff willen 'piepen'. Dus telkens als hij een BBQ hield en er kwam volk verwittigde hij de mensen altijd om van de kamado af te blijven. Want achter je rug is er iemand die toch ff wil kijken wat vlees erop ligt en het deksel tilt. En als je het helemaal niet weet, komt er ineens hete lucht naar buiten waardoor je het deksel laat vallen. En ik heb ook al keren gehad dat het idd wel wat warmpjes werd :geek: Daarom dat ik het deksel heel voorzichtig open doe.
 
Ik had het van het weekend bij een van de Webers.
(ook weer stom, snel, ff, wat, niet nagedacht, gedaan)

Backdraft is niet voorbehouden aan een kamado.
(tip, plak een stickertje op het handvat)
 
Hier ook al eens de onderarm onthaard.....
Blijft uitkijken....
 
  • Leuk
Waarderingen: Rdj
Backdraft, we moeten ermee leren leven.
Gelukkig kunnen we het voorkomen, mits we in het vuur van de strijd even opletten.
Hier gebeurt het ook nog wel, daar hoef je je niet voor te schamen.
Vindt het fenomeen alleen plaats als je op hoge temperatuur bent bezig geweest het deksel sluit en kort erop weer opent.
Als je je er van bewust bent kun je het voorkomen of in de kiem smoren.
oh jee even iets vergeten, nu moet het deksel weer open.
2 methodes

1. je opent het deksel een heel klein stukje, als je dan geen vlammen ziet die letterlijk langs het deksel likken.
dan voorzichtig verder openen, zie je vlammen dan kun je 2 dingen doen of je houdt het deksel even een 5 tot 10 sec op deze kleine opening
en opent voorzichtig verder, of je sluit de boel en gaat over op methode 2

2. een andere methode is om de schuif onder helemaal dicht te zetten, de schoorsteen vol open, een 10 seconden wachten en dan langzaam je deksel openen.

De meesten weten dit wel, maar ja in het heetst van de strijd vergeet je dat weleens en dan moet je op de blaren zitten.
 
Is mij ook overkomen met pizza bakken. Die fout maakt iedereen wel eens. Nu zit het boeren er wel redelijk standaard in, ook bij low en slow. Deksel openen op een kier en na paar sec vol openen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Rdj
Hier ook een ervaringsdeskundige.
Ik denk er in principe altijd aan, maar ik was toen even in mineur en dan gaat het mis.
Geen bijzondere verwondingen opgelopen.
Even zo goed prima gegeten.
 
Ik heb vorig jaar de workshop bij smokey goodnes. Daar weer heeeel duidelijk vertelt altijd de Q eerst een klein stukje open te doen voordat hij helemaal open kan. Sinds ander halve maand nu een kamado en heb het er echt ingestampt om eerst een kleine stukje open te doen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Rdj
Ik heb me al jaren geleden aangeleerd om altijd even eerst een klein stukje te openen, dan gaat het in je systeem zitten. Ik deed dat dus ook al bij de Webers.
 
  • Leuk
Waarderingen: Rdj
Je moet het idd even laten "inbranden" in je systeem zodat het een gewoonte wordt.
 
  • Leuk
Waarderingen: Rdj
Alle schuiven helemaal dicht als er nog vlees of ander gerecht op je rooster ligt is sowieso geen dikke tip.
 
Alle schuiven helemaal dicht als er nog vlees of ander gerecht op je rooster ligt is sowieso geen dikke tip.
Was ook niet een tip ,🤣
Maar door schade en schande word men hier allen wijzer 🙃
 
Ik burp eigenlijk standaard bij een kamado, eerst een klein stukje open en dan pas door.
+1, gewoonte van maken, muscle memory.
Mijn vriendin wordt pissig als ik het tegen haar zeg.. "Jaaa jaaaa dat zeg je altijd! ik weet het wel hoor!"
 
Terug
Bovenaan Onderaan