BasBQ
Beef en Steak

1e keer rookworst

kamphuisbert

Kooltjesharker
Berichten
129
Nu het weer kouder wordt is het ook weer tijd voor stamppot met rookworst. Toch maar eens gewaagd aan een zelf gedraaide en gerookte worst.

Rookworst kruiden en darmen online besteld en bij de slager 80/20 varkenssnippers gehaald. Door de gehaktmolen met de fijnste maalschijf en er vervolgens mooi homogene deeg van gekneed (helaas vergeten een foto te maken).

Vervolgens de darm gevuld met het worstopzetstuk. Een behoorlijk gemartel zo'n eerste keer, maar qua uiterlijk van de wordt niet ontevreden. 24 uur in de koelkast gedroogd.
IMG_20221204_123956.jpg


De volgende dag de worsten 3,5 uur koud gerookt in de kamado. Ik heb hiervoor gewoon een csg gebruikt met beukenmot. Op internet las ik ook dat het met een paar kooltjes en chunks goed werkt. Heeft iemand daar betere ervaringen mee.

IMG_20221204_131419.jpg

De worsten kwamen wat bleekjes uit de rook. Worsten gevacumeerd. Eentje de vriezer in en de ander sous vide gegaard tot een temperatuur van 78 graden.

Het eindresultaat:

IMG_20221205_185522.jpg


Zoals te zien is de worst amper door de rook gekleurd. De algehele smaak was prima (stiekem vond ik de worst minder lekker dan een houdbare rookworst uit de supermarkt) en de rooksmaak was duidelijk aanwezig (dus ik vermoed dat ik niet te kort heb gerookt), maar het zag er toch minder appetijtelijk uit met het bleke kleurtje.

Er zijn vast mensen op het forum die ervaring hebben met rookworsten en suggesties hebben om de worsten meer kleur te geven. Tips voor een beter eindresultaat zijn meer dan welkom!

Al met al wel een hele leuke toevoeging aan de hobby!
 
Anderen hier gaan u waarschijnlijk beter kunnen helpen maar andere vleeswaren die je rookt hebben geen darm er rond dus misschien dat dit de kleuring tegenhoud?
 
Nu het weer kouder wordt is het ook weer tijd voor stamppot met rookworst. Toch maar eens gewaagd aan een zelf gedraaide en gerookte worst.

Rookworst kruiden en darmen online besteld en bij de slager 80/20 varkenssnippers gehaald. Door de gehaktmolen met de fijnste maalschijf en er vervolgens mooi homogene deeg van gekneed (helaas vergeten een foto te maken).

Vervolgens de darm gevuld met het worstopzetstuk. Een behoorlijk gemartel zo'n eerste keer, maar qua uiterlijk van de wordt niet ontevreden. 24 uur in de koelkast gedroogd.
Bekijk bijlage 47972

De volgende dag de worsten 3,5 uur koud gerookt in de kamado. Ik heb hiervoor gewoon een csg gebruikt met beukenmot. Op internet las ik ook dat het met een paar kooltjes en chunks goed werkt. Heeft iemand daar betere ervaringen mee.

Bekijk bijlage 47973
De worsten kwamen wat bleekjes uit de rook. Worsten gevacumeerd. Eentje de vriezer in en de ander sous vide gegaard tot een temperatuur van 78 graden.

Het eindresultaat:

Bekijk bijlage 47974

Zoals te zien is de worst amper door de rook gekleurd. De algehele smaak was prima (stiekem vond ik de worst minder lekker dan een houdbare rookworst uit de supermarkt) en de rooksmaak was duidelijk aanwezig (dus ik vermoed dat ik niet te kort heb gerookt), maar het zag er toch minder appetijtelijk uit met het bleke kleurtje.

Er zijn vast mensen op het forum die ervaring hebben met rookworsten en suggesties hebben om de worsten meer kleur te geven. Tips voor een beter eindresultaat zijn meer dan welkom!

Al met al wel een hele leuke toevoeging aan de hobby!
Ik heb ze daarna ook is warm gerookt toen kwam er wel een kleurtje op
 
Hai!

Zie hier mijn ervaring met rookworst;

Ik heb hem inderdaad direct bereid met warme rook ipv koude rook. (Warm roken 110-135 tot kerntemp van 65)
Als je hem lekker strak vult wordt het darmpje zo lekker knapperig.
Nu ik zelf de foto's zie denk ik maar een ding; ik moet ook weer aan de slag.. Bedankt voor de inspiratie weer :)
 
Als je het topic bekijkt van deze week van mijn rookworst zal je zie dat de kleur pas komt bij het warm roken.
 
Terug
Bovenaan Onderaan