- Berichten
- 41
Vandaag komt een groep vrienden bij me eten en was het eindelijk tijd voor een Brisketje!
Het is maar een klein groepje, het is de eerste keer dus was niet van plan een bonk erop te gooien van 5 kilo.
Bij de Sligro vond ik een heel mooi stuk van 2 kilo.
Samen met het boek "Barbecue Sauces Rubs and Marinades" van Steven Raichlen ben ik aan de slag gegaan.
Om 09.00 ging de wekker en ben ik begonnen met een kopje koffie en alles klaargezet.
Mijn vrouw is niet echt van het vet, dus ik heb er meer afgesneden dan ik eigenlijk wou MAAR ik heb het uiteraard niet weggegooid. Ik bewaar dit altijd en stop dit in een pannetje, het druipvet gebruik ik om het af en toe "nat te maken" en het losse vet eet ik vaak op, ook deze stukjes heb ik in de rub gezet (zie verder).
Ik ben gestart met de injector, dit was een sausje van zoutarme runderbouillon, beetje bier (ik heb palm gekozen, een wat zoetere amber), boter en wat worchestersaus (pg. 127 "Beer-Butter Injector Sauce").
Toen de injector nog moest koken heb ik ondertussen de kolen aangezwengeld.
De Rub had ik gister al gemaakt, dit was een mengsel van donkere bruine suiker, versgemalen espresso bonen (van mijn vakantie uit Colombia had ik nog prachtige bonen), gemalen zwarte peper, gegranuleerde knoflook, kaneel, komijn en cayenne peper (pg 28. "Fette Sau's Coffee Rub").
Het was tijd om in te smeren!!
om 11.25 ging hij er op, hij was toen 115?C (oja ik had er kleine natte stukjes appelhout tussengegooid).
Binnen een uur zag ik de temperatuur van het vlees omhoog vliegen!! Dus ik schrok nogal. Ik heb alle schuiven, kogelkraan en schoorsteen dichtgegooid.
Ook te temperatuur heb ik teruggedraaid even naar 95?C omdat ik niet wil dat hij gaat overshooten.
Helaas heeft hij dat wel even gedaan, en is hij nu 69.5?C maar wel weer dalende.
Als hij 64-65?C is durf ik hem wel weer op 100?C te zetten en in de gaten houden wat hij doet, zakt hij te veel ga ik terug naar 120?C.
I'll Keep You Updated!!
Het is maar een klein groepje, het is de eerste keer dus was niet van plan een bonk erop te gooien van 5 kilo.
Bij de Sligro vond ik een heel mooi stuk van 2 kilo.
Samen met het boek "Barbecue Sauces Rubs and Marinades" van Steven Raichlen ben ik aan de slag gegaan.
Om 09.00 ging de wekker en ben ik begonnen met een kopje koffie en alles klaargezet.
Mijn vrouw is niet echt van het vet, dus ik heb er meer afgesneden dan ik eigenlijk wou MAAR ik heb het uiteraard niet weggegooid. Ik bewaar dit altijd en stop dit in een pannetje, het druipvet gebruik ik om het af en toe "nat te maken" en het losse vet eet ik vaak op, ook deze stukjes heb ik in de rub gezet (zie verder).
Ik ben gestart met de injector, dit was een sausje van zoutarme runderbouillon, beetje bier (ik heb palm gekozen, een wat zoetere amber), boter en wat worchestersaus (pg. 127 "Beer-Butter Injector Sauce").
Toen de injector nog moest koken heb ik ondertussen de kolen aangezwengeld.
De Rub had ik gister al gemaakt, dit was een mengsel van donkere bruine suiker, versgemalen espresso bonen (van mijn vakantie uit Colombia had ik nog prachtige bonen), gemalen zwarte peper, gegranuleerde knoflook, kaneel, komijn en cayenne peper (pg 28. "Fette Sau's Coffee Rub").
Het was tijd om in te smeren!!
om 11.25 ging hij er op, hij was toen 115?C (oja ik had er kleine natte stukjes appelhout tussengegooid).
Binnen een uur zag ik de temperatuur van het vlees omhoog vliegen!! Dus ik schrok nogal. Ik heb alle schuiven, kogelkraan en schoorsteen dichtgegooid.
Ook te temperatuur heb ik teruggedraaid even naar 95?C omdat ik niet wil dat hij gaat overshooten.
Helaas heeft hij dat wel even gedaan, en is hij nu 69.5?C maar wel weer dalende.
Als hij 64-65?C is durf ik hem wel weer op 100?C te zetten en in de gaten houden wat hij doet, zakt hij te veel ga ik terug naar 120?C.
I'll Keep You Updated!!