Beef en Steak

Hot Sauce Workshop met Jolijn

 
 
 
 
 

Sander72

BBQ Junkie
Berichten
7.289
Lieve BBQ-Vrienden,

Vorige week vrijdag was @mamajolijn te gast in de Foodporn Factory voor een workshop Hot Sauce!

Dat kwam zo, ze had mijn rode en gele saus geprobeerd en was er erg van gecharmeerd maar eigenlijk was die blend te scherp voor haar smaak. Nadat we een beetje heen en weer hebben geschreven naar elkaar bood ik aan om een eigen versie te maken die we dan gewoon wat fruitiger en minder heet zouden maken. Dus dat gingen we doen.

Samen naar de Turk voor mooie rode Habanero's en gele Madame Jeannettes en wat verschillend fruit. We mikten weer op rood en geel, maar nu gewoon wat minder pepertjes erin. Dus daar gingen we dan!

Ik dacht eerst wat theorie en een lekker bakkie thee, maar het bleek dus dat we enorm goed konden kletsen en de theorie hebben we bewaard voor tijdens het snijden. Praten en breien ging heel goed tegelijk!

SDJ_8132.jpg


SDJ_8135.jpg


Hier zie je de gele in de maak: mango, ananas, nectarine, zoete witte ui, knoflook, gember en gele paprika.

In de rode zat tomaat, wortel, rode paprika, rode ui, knoflook, gember, framboosjes en bramen.

Omdat we zomaar beide bleken van lekker eten te houden ( je verwacht het niet) ging ik een lekker Ceasar Salade bouwen, dus hop dat Groene EI aan!

SDJ_8139.jpg


Broodje erbij grillen en Happy Days!

SDJ_8141.jpg


Toen het snijden klaar was mochten de potten met ons op de foto:

SDJ_8142.jpg


SDJ_8145.jpg


We hadden veel plezier!

Afvullen met pekel en een flesje pekel mee voor de waterslotjes thuis.

SDJ_8154.jpg


En nu maar afwachten... onze volgende date is na circa 8 weken fermentatie!

Duimpje omhoog en abonneer je op ons kanaal!

Veel Liefs
 
Laatst bewerkt:
Ik zie een mooie samenwerking opbloeien

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Zo ontstaan er mooie vriendschappen 👍
Komen deze recepten uit de "over rot boek"? Die staat hier op het verlanglijst, gans de meneer Watertons boekenlijst eigenlijk stiekem
 
Wateetons... alle boeken van Meneer zijn Top! Tja recept... de pekel is uit het recept, verder een beetje op kleur en smaak ingrediënten verzameld.
 
@Sander72 Ik heb genoten vorige week, heel erg bedankt voor de uitnodiging! Ik hoop dat we dit nog eens gaan doen.
Over fermenteren heb ik veel geleerd, het blijkt heel anders te zijn dan wecken en inmaken wat ik wel eens doe. Alleen de materialen kun je voor beiden gebruiken, maar daar houdt de vergelijking eigenlijk wel op. Het maken van de juiste pekel ga ik mij zeker nog in verdiepen, net als in snijtechnieken 😅.

De lunch was zo lekker dat ik die thuis ook heb gemaakt om mee te nemen naar het werk 😋. Collega's jaloers.

Ik ben druk op zoek naar mooie betaalbare flesjes om de saus straks te bottelen.

Zo ontstaan er mooie vriendschappen 👍
Komen deze recepten uit de "over rot boek"? Die staat hier op het verlanglijst, gans de meneer Watertons boekenlijst eigenlijk stiekem
De recepten die we nu gemaakt hebben zijn een Sander-original. Hij heeft geholpen om (hopelijk) een lekkere niet hele hete hot sauce te maken. Zijn eigen hot sauce is helaas te heet voor mij. Het is afwachten wat hier nu uit komt, maar dat maakt het juist leuk.

Update over het fermentatieproces:
Week 1, de ingrediënten zijn wat meer gaan drijven, verder nog niet echt verandering te zien.
20241123_131920.jpg
 
Wat een heerlijke middag hebben jullie samen gehad! Lekker auwhoeren en bezig zijn met voedsel 👌🏻 Ik ben benieuwd naar mamajoljjn haar hot sauce!
 
Geweldig, dit moet een hele gezellig dag zijn geweest 🥳
Eerst shoppen, dan theetje, daarna de boel fijn snijden en ook nog een lekkere lunch 🥰
Mooie kleurrijke gevulde potten, ik ben benieuwd naar het eind resultaat!
 
Ik ben geen fan van heet eten, maar dit hele proces volgen vind ik zeker wel interessant :D
 
Hallo allemaal!

De planning was de hotsauce 8 weken te laten fermenteren en dan te bottelen. Door privéomstandigheden bij mij thuis is alles de afgelopen maanden naar de achtergrond geraakt.
Doordat ik de hotsauce een lange tijd heb verwaarloosd, was een flinke laag kahm in beide potten ontstaan. Ik twijfelde of het schimmel was, maar Sander had een mooi schema meegestuurd over schimmel . De kahm heb ik verwijderd met een gesteriliseerde lepel en de potten weer aangevuld met pekel.
IMG-20241117-WA0001.jpg


20250318_090634.jpg
20250318_090643.jpg


Uiteindelijk hebben Sander en ik een nieuwe afspraak gemaakt en begin april hebben we de hotsauce gebotteld. De hotsauce heeft 5 maanden gefermenteerd, ook een project op zich .

Sander heeft de inhoud geblenderd met xanthaangom als verdikkingsmiddel. Daarna de hotsauces gepasteuriseerd en gebotteld.

20250411_110925.jpg
20250411_113832.jpg


Mijn man heeft nog etiketjes gemaakt en we mogen trots zijn op het resultaat!! De hotsauce is precies wat ik graag wilde: pittig, maar niet zo heet dat ik niks meer proef. Nu komen voor mij de smaken van de ingrediënten naar voren en voegen daadwerkelijk wat toe aan mijn gerecht.
Mijn dank gaat uit naar @Sander72 die mij kennis heeft laten maken met de wereld van fermenteren. Ik ben al aan het broeden op een wederdienst. Misschien gaan we wel iets bakken

20250422_112750.jpg
 
Laatst bewerkt:
Visueel ziet het er top uit en leest als een bouqet reeks ........ ;)
Al die hete ingrediënten die na vele plotwendingen uiteindelijk samensmelten tot een heerlijke hete mix......
Rode Oortjes hoor :D
 
Terug
Bovenaan Onderaan