Beef en Steak

Picanha

van de Lisme

Tondelzoeker
Berichten
3
Als onervaren BBQ-er mijn eerste keer Picanha gemaakt.
Beetje zenuwachtig, best prijzig stukje vlees.
maar ach...gewoon doen.

Vlees was door de slager al heel mooi schoongemaakt. zag geen zilvervlies meer zitten.
Avond van te voren SPG rub eroverheen gegooid. Laat maar n nacht intrekken.

Afgelopen zaterdag BBQ aangestoken.
Dan komt voor mij het moeilijkste. Hoeveel briketten heb ik nodig?
Hebben jullie daar een vuistregel voor?
Ik wilde een temp hebben van 180 graden, dus ik schatte n briket of 16 tot 18.
BBQ rustig op temp laten komen, maar iets te laat de schuiven terug gezet. resultaat 200 graden.

Kerntermometer in het vlees.
Vlees aan de indirecte zijde leggen en wachen maar.
Na n ongeveer n uurtje was de kern 49 graden.
Vlees zag er al goed uit. 10 minuten laten rusten.
Ondertussen BBQ vol open om te kunnen searen.

Ik Begrijp van NOSKOS dat vlammen op het vlees niet altijd even gezond is.
Maar héé...dit was wel even moment om snel een foto te schieten, daarna vlees naar de safe zone om vuur te doven.
Paar minuten verder was het vlees klaar en konden we eten.
Friet en salade waren inmiddels door mijn vriendin gemaaakt.

Ik sneed de Picanha in plakjes.
Even vergeten om tegen de draad in te snijden. Rookie!

Kinders !!!! Hoeveel plakjes vlees lusten jullie?
Antwoord: "we beginnen met 1"
Na 1 hap van het vlees stonden alle kinderen weer bij me.
Dit mag je vaker maken. Mogen we nog een plakje?

Mijn missie was geslaagd.

20250307_203616.jpg


20250308_181911.jpg


20250308_182427.jpg


20250308_182602.jpg
 
Ziet er mooi gegaard uit, zeker omdat je alles in 1x gedaan hebt. Ik heb bij mijn eerste picanha alles mooi in plakken gesneden van een duim of 2 dik en dan zo afgefikt. Inspiratie gehaald toen bij Guga op youtube. Maar het is toch ozo lekker

De prijs is sterk afhankelijk van het ras. Bij de slager hier kom ik uit op zo een 40 euro voor +- kilo, maar vraag me niet welk ras. Bij de groothandel hier in de buurt is het gelijkaardig qua prijs, maar het ras ontgaat me en staat er nochthans op. Bij een andere slager is het Angus Aberdeen en 25 euro de kilo. Bij nog een andere is het Angus uit Ierland en komt op zo een +- 55 euro de kilo. Zit toch allemaal flink prijsverschil op. Heb nog nooit de vergelijking tussen alle tesamen gedaan of ik moet hier een serieus picanha festijn houden. Maar ik heb nog nooit "slechte/taaie/etc" picanha gegeten. Er zal wel verschil op zitten, maar het is nu niet dat ik hier elke maand picanha eet ofzo. Vrouw heeft met 1 stukje genoeg, en de (kleine kinderen ook, dus zit ik voor mezelf met de rest ... Of ik moet liggen invriezen. En in plakjes verkopen doen ze bijna nergens.
 
Hier had ik ook wel een plakje van gelust!
Lekker eten zo met het gezin.
 
Terug
Bovenaan Onderaan