Beef en Steak

Nagelhout gemaakt!

 
 

Visca

Kooltjesharker
Berichten
153
Al een tijdje had ik in mijn hoofd het idee om een keer nagelhout te maken. Ik kreeg dit ooit te proeven bij een bedrijf waar ik vlees kwam afhalen en ik vond het heerlijk maar mijn, destijds 2-jarige, dochter vond het zo mogelijk nog lekkerder.

Eind 2024 besloten er voor te gaan. Stuk rundermuis (rosbief) van 1 kilo besteld, nitrietzout en kruidnagel ingeslagen en een vacumeermachine geleend.
7 december: vlees bijgesneden waar nodig, vliesjes en losse stukjes verwijderd, kwam niet veel vanaf. Het vlees heb ik daarna eerst met 25 gram nitrietzout ingewreven en vervolgens met 6 gram fijngestampte kruidnagel.

Het vlees:
PXL_20241207_120915008.jpg


De kruiden:
PXL_20241207_121705299.jpg

En het vlees ingewreven en vervolgens gevacumeerd:
PXL_20241207_123259398.jpg
PXL_20241207_124223329.jpg


Het stuk was te groot voor de vacumeerzak dus ik heb er een stukje afgesneden, goed schoongemaakt (nitrietzout leek me niet heel lekker om zo mee te eten) en snel even in de pan dicht geschroeid en opgegeten, lekker hoor :D
Het vlees is vervolgens drie weken lang de koelkast in gegaan, waarbij ik hem elke dat gedraaid heb. Hier heb ik geen foto van ;)

Na drie weken uit de koelkast en in de meterkast gehangen om te drogen, gewoon een stuk slagerstouw door het uiteinde gehaald en aan een schroef gehangen. De volgende keer bind ik hem wellicht in want nu is het vlees uiteindelijk wat gerekt en het punt waar het touw vast zat heel dun geworden.
Daar hangt ie dan:
PXL_20250102_093332505.jpg

(ja, ik moet nog een keer wat kabels netjes wegwerken zoals te zien is ;) )

Uiteindelijk heb ik vorige week het vlees uit de meterkast gehaald en eerst zelf met een mes aangesneden, dit is niet te doen en levert geen mooie dunne plakken op. Ik heb een snijmachine geleend en ben aan het snijden geslagen, dit was het resultaat (nou ja, hier is al een behoorlijk deel verorberd ;) ):
PXL_20250220_121243804.jpg


Resultaat: TOP! Heel erg lekker, lekker kruidig door de kruidnagel!
Volgende keer ga ik misschien iets minder lang laten drogen, in de hoop dat hij nog nét iets zachter blijft. Lijkt me net een tikkeltje lekkerder, maar al met al is dit echt heeerlijk spul! Mijn dochter is er, nog steeds, helemaal gek op en was zeer ontevreden dat ze er niet gewoon onbeperkt van mocht snaaien. Mijn ouders kregen een soort van nostalgie aanval toen ze het roken en proefden want de moeder van mijn moeder (mijn oma dus) maakte dit vroeger ook op de boerderij.

Ik ga dit zeker vaker proberen!


Nog even een shout-out naar @jokop voor het delen van zijn recept en de vele tips die hij me via DM gegeven heeft, heel erg bedankt, Joko!
 
Mooi recept en mooi gemaakt.
Gevaar bij zo iets lekkers is dat alles van het mes direct naar het mondje gaat.

Wist niet dat een meterkast daar geschikt voor is.
Hoe is daar bij jou de temp en relatieve vochtigheid.
 
Thx Jens @Visca)! En mooi verslag man. De nagelhout ziet er goed uit zeg.
En zoals jijzelf al zegt, misschien iets minder lang laten drogen, ik houd zelf ook van wat zachtere nagelhout.
Lekker blijven experimenteren zou ik zeggen!

Ikzelf heb toevallig vorige week 4 x 1 kg. rundermuis in het vacuum gezet. De helft ook ingesmeerd met chilivlokken (3 gr. per kilo, bovenop de kruidnagel en zout)
 
Laatst bewerkt:
Poh, nu wil ik dit ook maken.

Ziet er erg lekker uit!
 
Gevaar bij zo iets lekkers is dat alles van het mes direct naar het mondje gaat.
Precies dit hahahaha. Maar, ook boordevol eiwitten en laag in kcal. Dus verantwoorde snack.
Wist niet dat een meterkast daar geschikt voor is.
Hoe is daar bij jou de temp en relatieve vochtigheid.
Ja, nagelhout wordt aan de lucht gedroogd. Ik heb ook een droogkast, maar nagelhout hang ik gewoon in de meterkast. Meestal hangt het tussen de 7-10 dagen en dan kan ik hem al aansnijden. Ik weet niet of het met elkaar te maken heeft, maar in ons huis is de luchtvochtigheid heel laag.
 
Mooi recept en mooi gemaakt.
Gevaar bij zo iets lekkers is dat alles van het mes direct naar het mondje gaat.

Wist niet dat een meterkast daar geschikt voor is.
Hoe is daar bij jou de temp en relatieve vochtigheid.
Ja bij het eerste aansnijden bleef er ongemerkt maar weinig op het plankje liggen ;)

Onze meterkast is goed droog en heeft ook goede ventilatie (rooster onderin de deur en een schacht helemaal naar boven zorgt ervoor dat er altijd wel trek is). Ik heb geen cijfers qua vochtigheid dus het is wel een beetje een gevoels ding.
 
Ziet er erg lekker uit. Denk dat ik dit ook maar moet proberen. Bedankt!
 
Heerlijk Nagelhout!
Ik zelf verwerk nog nootmuskaat in de pekel. Dat samen met kruidnagel is goddelijk 🥰
 
Heerlijk Nagelhout!
Ik zelf verwerk nog nootmuskaat in de pekel. Dat samen met kruidnagel is goddelijk 🥰
Oh ja, die combi kan ik me we indenken qua smaken. Ik denk dat ik er de volgende keer maar meteen drie moet maken. Eén met alleen kruidnagel, één met kruidnagel en een klein beetje chilivlokken en één met kruidnagel en nootmuskaat!

Hoeveel gram nootmuskaat doe jij per kilo vlees?
 
Terug
Bovenaan Onderaan