Al een tijdje had ik in mijn hoofd het idee om een keer nagelhout te maken. Ik kreeg dit ooit te proeven bij een bedrijf waar ik vlees kwam afhalen en ik vond het heerlijk maar mijn, destijds 2-jarige, dochter vond het zo mogelijk nog lekkerder.
Eind 2024 besloten er voor te gaan. Stuk rundermuis (rosbief) van 1 kilo besteld, nitrietzout en kruidnagel ingeslagen en een vacumeermachine geleend.
7 december: vlees bijgesneden waar nodig, vliesjes en losse stukjes verwijderd, kwam niet veel vanaf. Het vlees heb ik daarna eerst met 25 gram nitrietzout ingewreven en vervolgens met 6 gram fijngestampte kruidnagel.
Het vlees:
De kruiden:
En het vlees ingewreven en vervolgens gevacumeerd:
Het stuk was te groot voor de vacumeerzak dus ik heb er een stukje afgesneden, goed schoongemaakt (nitrietzout leek me niet heel lekker om zo mee te eten) en snel even in de pan dicht geschroeid en opgegeten, lekker hoor
Het vlees is vervolgens drie weken lang de koelkast in gegaan, waarbij ik hem elke dat gedraaid heb. Hier heb ik geen foto van
Na drie weken uit de koelkast en in de meterkast gehangen om te drogen, gewoon een stuk slagerstouw door het uiteinde gehaald en aan een schroef gehangen. De volgende keer bind ik hem wellicht in want nu is het vlees uiteindelijk wat gerekt en het punt waar het touw vast zat heel dun geworden.
Daar hangt ie dan:
(ja, ik moet nog een keer wat kabels netjes wegwerken zoals te zien is
)
Uiteindelijk heb ik vorige week het vlees uit de meterkast gehaald en eerst zelf met een mes aangesneden, dit is niet te doen en levert geen mooie dunne plakken op. Ik heb een snijmachine geleend en ben aan het snijden geslagen, dit was het resultaat (nou ja, hier is al een behoorlijk deel verorberd
):
Resultaat: TOP! Heel erg lekker, lekker kruidig door de kruidnagel!
Volgende keer ga ik misschien iets minder lang laten drogen, in de hoop dat hij nog nét iets zachter blijft. Lijkt me net een tikkeltje lekkerder, maar al met al is dit echt heeerlijk spul! Mijn dochter is er, nog steeds, helemaal gek op en was zeer ontevreden dat ze er niet gewoon onbeperkt van mocht snaaien. Mijn ouders kregen een soort van nostalgie aanval toen ze het roken en proefden want de moeder van mijn moeder (mijn oma dus) maakte dit vroeger ook op de boerderij.
Ik ga dit zeker vaker proberen!
Nog even een shout-out naar @jokop voor het delen van zijn recept en de vele tips die hij me via DM gegeven heeft, heel erg bedankt, Joko!
Eind 2024 besloten er voor te gaan. Stuk rundermuis (rosbief) van 1 kilo besteld, nitrietzout en kruidnagel ingeslagen en een vacumeermachine geleend.
7 december: vlees bijgesneden waar nodig, vliesjes en losse stukjes verwijderd, kwam niet veel vanaf. Het vlees heb ik daarna eerst met 25 gram nitrietzout ingewreven en vervolgens met 6 gram fijngestampte kruidnagel.
Het vlees:
De kruiden:
En het vlees ingewreven en vervolgens gevacumeerd:
Het stuk was te groot voor de vacumeerzak dus ik heb er een stukje afgesneden, goed schoongemaakt (nitrietzout leek me niet heel lekker om zo mee te eten) en snel even in de pan dicht geschroeid en opgegeten, lekker hoor

Het vlees is vervolgens drie weken lang de koelkast in gegaan, waarbij ik hem elke dat gedraaid heb. Hier heb ik geen foto van

Na drie weken uit de koelkast en in de meterkast gehangen om te drogen, gewoon een stuk slagerstouw door het uiteinde gehaald en aan een schroef gehangen. De volgende keer bind ik hem wellicht in want nu is het vlees uiteindelijk wat gerekt en het punt waar het touw vast zat heel dun geworden.
Daar hangt ie dan:
(ja, ik moet nog een keer wat kabels netjes wegwerken zoals te zien is

Uiteindelijk heb ik vorige week het vlees uit de meterkast gehaald en eerst zelf met een mes aangesneden, dit is niet te doen en levert geen mooie dunne plakken op. Ik heb een snijmachine geleend en ben aan het snijden geslagen, dit was het resultaat (nou ja, hier is al een behoorlijk deel verorberd

Resultaat: TOP! Heel erg lekker, lekker kruidig door de kruidnagel!
Volgende keer ga ik misschien iets minder lang laten drogen, in de hoop dat hij nog nét iets zachter blijft. Lijkt me net een tikkeltje lekkerder, maar al met al is dit echt heeerlijk spul! Mijn dochter is er, nog steeds, helemaal gek op en was zeer ontevreden dat ze er niet gewoon onbeperkt van mocht snaaien. Mijn ouders kregen een soort van nostalgie aanval toen ze het roken en proefden want de moeder van mijn moeder (mijn oma dus) maakte dit vroeger ook op de boerderij.
Ik ga dit zeker vaker proberen!
Nog even een shout-out naar @jokop voor het delen van zijn recept en de vele tips die hij me via DM gegeven heeft, heel erg bedankt, Joko!