Beef en Steak

Problemen met mijn Bastard Medium

melfmeister

Tondelzoeker
Berichten
3
Goedenavond bbq collega’s,

Ik ben al ruim vijf jaar in het bezit van een Bastard Medium. De eerste drie jaar heb ik hem veel gebruikt, maar afgelopen voorjaar ontdekte ik dat er regelmatig (witte) schimmel in de BBQ ontstaat.

Daarom heb ik vorig jaar, voor het BBQ-seizoen ergens april, besloten om het vilt te vervangen. Helaas loste dit het probleem niet op. Anderhalve week geleden heb ik opnieuw het vilt vervangen en de dag ervoor de schimmel eruit gebrand. Maar vanavond wilde ik de Bastard weer aansteken, en tot mijn frustratie zit hij alweer vol met schimmel.

Door die schimmel en elke keer schoon tanden begint mijn BBQ-plezier wel af te nemen.
Heeft iemand deze ervaring ook bij de bastard? Of heeft iemand een gouden tip om dit te voorkomen?

Daarnaast overweeg ik nu ook een treager, even helemaal iets anders maar hoe
Groveling is de treager voor schimmels?

Ik hoor het graag
 
Schimmel,is het gevolg van vocht en restanten vet/voedsel etc en gebrek aan ventilatie.
Net zoals in een kast die nooi gelucht wordt.
Tevens is dit, en klinkt als een open deur, het gevolg van te weinig gebruik.

Bij langere stilstand, schoonmaken, restant houtskool eruit, droog weg zetten en laten ventileren.
 
Laatst bewerkt:
Hier ook gehad. Tegenwoordig zet ik nadat de kolen uit zijn gegaan het luchtrooster en de top vent weer open. Het is buiten nu eenmaal vochtig en het keramiek aan de binnenkant neemt dat op en moet dus ventileren.

Verstuurd vanaf mijn SM-S918B met Tapatalk
 
Ventileren is een van de dingen die belangrijk zijn.
Heb je hem buiten staan met een hoes erom is dit al vrij lastig je kunt dan tenslotte de schuiven niet open zetten.
Zelf gebruik ik hem elke week wel 1 of 2 keer en heb er dan ook geen last van.
Besluit ik hem langere tijd niet te gebruiken ivm vakantie ofzoiets dergelijks. Dan zet ik er een vochtvreter in (schuiven dicht)
Je zult verbaast staan hoeveel vocht die eruit haalt.
De vochtvreter neemt meer op dan je keramiek en houtskool waardoor die (bijna) geen kans krijgen om vocht op te nemen.
 
Moet zeggen dat ik er in mijn Weber ketels en WGA eigenlijk nooit last van heb. Wat ik ook doe.
Is dit een keramiek "dingetje"?
 
Moet zeggen dat ik er in mijn Weber ketels en WGA eigenlijk nooit last van heb. Wat ik ook doe.
Is dit een keramiek "dingetje"?
Denk wel dat dat klopt en ik die ervaring deel met je.
Zal dit zijn omdat de kamado naast warmte ook vocht minder snel kwijt is?
 
Yep. Keramiek en houtskool zijn materialen met een open structuur en nemen dan ook vocht op.
Bij metaal heb je hier dan ook geen last van.
Zelf gebruik ik de akorn,ook van metaal maar zet toch de vochtvreter er in.(bij lang niet gebruiken)
Ook omdat ik de schuiven niet open kan laten ivm hoes die eroverheen gaat. De werking van de schuiven is dan weg.

Houtskool laat ik altijd in de bbq zitten ik ga hem niet iedere keer leeg maken.
Pizzasteen en keramische platesetter liggen er ook altijd in.
 
Terug
Bovenaan Onderaan