BasBQ
Beef en Steak

Indonesische beenham op de Q.

 
 
 
 

Peter64

Gerijpt
Berichten
4.644
Vandaag mijn beenhammetje op de Q klaar gemaakt. Een fantastische geur van de rub komt je tegen.
IMG_3693.jpg


Beenhammetje (600 gr) had veel tijd nodig. 1h 35 min. op een roostertemp van 135 C, indirect gegaard.
Bij 50 C. en 55 C. een glaze van beetje ketjap, zoete chilisaus en ketchup aangebracht.
Vanaf 60 C direct boven de kooltjes gelegd. Te weinig kolen gebruikt. temp is niet goed te regelen.
Doorgegaard tot een kerntemp van 65 C.

IMG_3695.JPG


En dan, de aansnede. Beenham met lombok, gember en knoflook

IMG_3696.JPG


Beenhammetje opgepeuzeld met een bijlage van geroerbakte boontjes in een sambal smoor en atjar op het eind er doorheen geschept.

IMG_3698.JPG


Bedankt voor het lezen. Als er behoefte aan is wil ik de receptuur wel opschrijven.
 
Ziet er lekker uit!!! Hier heel het gezin beenham favoriet! Wat is het recept,


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Ziet er lekker uit!!! Hier heel het gezin beenham favoriet! Wat is het recept,


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Dag Roy, haha, hier is geen recept van.
Dit is de categorie DMW
Ik zal straks iets op het "papier" zetten.
 
Laatst bewerkt:
Dag Roy,
Je hebt van mij nog wat tegoed. Bij deze een voorzet van mijn beenhammetje. (nou je het hammetje van een 🐷, maar door mij eetbaar gemaakt)

Daging lombok manis (zoet vlees met chilipeper)
Zie het draadje dat ik daarover gepost heb met foto's
Het is geen beproefd recept. Ik maak het zelf vaker op diverse manieren. Soms zoet, soms pittig tot scherp. Ligt een beetje aan de kruiden.
Wat heb ik gebruikt:
- Beenhammetje van 600 gr.
- Rub gemaakt bestaande uit
1 eetlepel vijfkruidenpoeder
1 theelepel gemalen zwarte peper
2 theelepels Djintan (gemalen komijnzaad)
2 theelepels Sereh (gemalen citroengras)
- Voor de vulling in het beenhammetje:
4 knoflookteentjes
1 stijf bevroren spaanse peper (lombok)
6 plakjes verse gember

Voor het insteken van de knoflook, gember en lombok maak ik kleine sneetjes met de draad mee in het hammetje.
Als de lombok niet bevroren is, gaat hij er niet goed in.
Alles 1 nacht in de koelkast.

Voor de glaze:
1 < eetlepel ketjap manis. (lekker dikke ketjap van ABC of iets dergelijks) Gebruik niet teveel ketjap. Dit gaat overheersen en wordt te zoet.
1 eetlepel (suikervrije) ketchup
1 eetlepel zoete chilisaus

Q voorbereiden op indirecte warmte. Roostertemp. 130 – 140 C.
Indirect garen. Laatste paar minuten boven de directe warmte. Die van mij heeft 90' op het rooster gelegen. Bij een kerntemp van 50 en 55 C heb ik twee keer een glaze aangebracht. Bij een kerntemp. van 65 C eraf gehaald en 10' in alu folie laten rusten.
Aansluitend smullie smullie doen.

Daarbij de boontjes
750 gr. Sperzieboontjes. 5’voorkoken
Een smoortje maken van
Gesnipperde uit fruiten, 2 knoflook teentjes meefruiten en vervolgens naar smaak 1 eetlepel sambal erdoor roeren. Ff door laten fruiten.
Ik gebruik meestal Sambal Badjak, Manis of een sambal op basis van tomaat.
Boontjes meebakken op hoog vuur
Als laatste wat uitgelekte atjar er doorheen scheppen
Op dienen met beenhammetje, kroepoek, atjar, witte rijst, een biertje, etc.

Eet ze.
 
Oeeee dankjewel!! Die ga ik binnenkort eens proberen!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Terug
Bovenaan Onderaan