- Berichten
- 5.448
Gerookte kipfilet, en dan net gaar dat betekent dat ik ze tot 65 gr. C kerntemp heb gerookt.
Ja dan zijn ze foodsave volgens de USDA (United States Department of Agriculture), het hele verhaal hierachter kun je hier lezen:
Award Winning Food Temperature Guide And What You Need To Know About Food Safety
We all strive to create tender, juicy, and flavorful meat, but we also want it safe. Monitoring the internal temperature is the best way to have the best of both worlds. Here's the ultimate guide to understanding proper cooking temperatures and food safety to ensure that your meat is cooked...
amazingribs.com
De kipfilets in een brine gezet naar het recept van Noskos, alleen zout en suiker iets aangepast.
Ingredienten:
6 kipfilets
2 liter water (1 liter + 1 liter)
160 gram zout
160 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel gekneusde peperkorrels
1 eetlepel tijm
1/2 theelepel rozemarijn
4 laurierblaadjes
90 gram blokjes rookhout, bij voorkeur appel of peer, (geen rooksnippers die gaan te hard)
Bereiding:
Voor de brine: Doe zout, suiker, peperkorrels, tijm, rozemarijn en laurierblaadjes samen met 1 liter koud water in een pan en breng al roerend aan de kook en kijk of zout en suiker goed opgelost zijn.
Haal de pan van het vuur en giet er 1 liter koud water bij en laat verder afkoelen, bij voorkeur in de koelkast.
Doe de afgekoelde Brine in een afsluitbare container, bij voorkeur foodsave plastic en geen RVS
doe de kipfilets bij de Brine en zet de container met kipfilets afgesloten in de koelkast voor 3 uur
Daarna de kipfilets uit de brine halen en goed afspoelen met koud water, droogdeppen en eventueel een nacht in de koelkast op een rooster laten drogen.
het nut van laten drogen in de koelkast daar is niet iedereen het over eens, vandaar eventueel.
Bereid de BBQ voor voor indirect en breng hem naar 100 graden Celsius verdeel de kipfilets (indirect) op het rooster of zoals ik heb gedaan hangend (indirect) aan vleeshaakjes.
Steek de temperatuurprobe in de grootste/dikste kipfilet.
Laten roken met 90 gram appelhout blokjes ( in mijn geval 3 blokjes)
Als de kerntemperatuur 63 graden Celsius is zet je een kookwekker aan op 14 minuten.
Als de wekker afloopt zijn de kipfilets foodsave (zie ook foto van het tabelletje hieronder)
Als het goed is is de kerntemperatuur op dat moment nog geen 65 graden Celsius, laat de kerntemperatuur eventueel doorlopen tot 65 graden Celsius (als extra veligheidsmarge) en haal de kipfilets uit de BBQ.
NOOT:
Bij mij ging bij 64 graden Celsius kerntemperatuur de wekker af, volgens de USDA tabel is dit al veilig en aangezien de kerntemperatuur blijft stijgen is dat al een veiligheids marge, gedurende het oplopen van de kerntemperatuur worden er al bacteri?n gedood. (lees het verhaal in de link hierboven)
Heerlijk malse en juicy kipfilet en een mooie garing.
Laatst bewerkt: