Beef en Steak

Italiaanse bavette rollade aan het spit

 
 
 

diesel4666

Pitmaster
Berichten
548
Laatst eens een rollade van bavette gemaakt. Stond al heel lang op mijn lijstje. Wat een spijt dat ik dit niet eerder gemaakt heb. Wat een smaakbommetje!

Ik had bij mijn slager een bavette gekocht van 2,6kg van Ierse Angus. In de verpakking een bavette van 1kg en één van 1,6kg. Die laatste maar in de diepvries voor de volgende keer.

Voor de ingrediënten heb ik me gebaseerd op meerdere recepten en dan zelf een samenstelling gekozen van: spinazie, prosciutto, tapenade van olijven en zongedroogde tomaten, pijnboompitten en geraspte provolone.
Eerst de bavette wat platgeslagen en aan de binnenkant gekruid met peper en zout. Dan al de ingrediënten erin, opgerold, opgebonden en aan het spit. Bbq aan, blokje fruithout erbij voor de rook. Opstoken tot een 180°C dometemperatuur.

Ondertussen een slaatje als voorgerecht en spaghetti gekookt en voorzien van pesto.

De rollade eraf gehaald bij een kerntemperatuur van ongeveer 55°C.
Wat een lekker mals vlees!!
En had ik al gezegd dat dit een smaakbommetje is?

Nog 2 schijven overschot de diepvries in. Ik denk dat ik deze binnenkort maar eens van een extra korstje ga voorzien op de speksteen. Kunnen we weeral uitkijken...

Hier een filmpje:
5581c013404305ba7b66245e43d5ca5b.jpg
3299fdeef68f29d890b1609e3d6e9e10.jpg
46b87e8cf1d7ba58f52b2c0197c6bae7.jpg
446dc1606df21b90b861bd805c190108.jpg
e882308927566f276f6b9920d9b3217c.jpg
08a0d8963936301a777309402cc69351.jpg
04679887c3a1c0285de5fb4d6ea09a6d.jpg
c7c9d303bc6a151bd0d2bb7c0e366f63.jpg
 
Laatst bewerkt:
Nu ik mijn eigen foto's terugzie, vraag ik me eigenlijk iets af...
Ik dacht dat bij rundvlees mogelijke bacteriën zich enkel aan de buitenkant van het stuk vlees kunnen bevinden. Vandaar dat de binnenkant nog rood mag zijn.
Maar bij zo een rollade heb je dan aan de binnenkant eigenlijk nog rood vlees dat van de buitenkant afkomstig is.
Kan dat geen problemen geven?
 
Ja, zo kan ik nog bereidingen opnoemen: tartaar, préparé, martino, ...

Ik heb ooit een extreem zware voedselvergiftiging gehad. Die zaken eet ik nu niet meer.

Maar mijn vraag gaat gewoon over de theorie erachter.
 
Als je voortaan wil dat er wordt voorgeproefd bij dergelijke bereide gerechten... >>> PM :-)
Ziet er top uit zeg!
 
We hadden nog 2 "pinwheels" van de bavette rollade over en deze ingevroren. Deze laatst ontdooid en dan op de speksteen gegooid. Was best nog lekker, al blijft onze voorkeur naar de "verse" variant gaan. Het vlees is hierdoor doorbakken, maar dat stoort me nog niet eens zo hard bij bavette. (Wat een lekker smaakvol stuk rund is dat toch) Van de provolone in de vulling bleef er spijtig genoeg niet veel meer van over...
De Hasselback patatjes waren trouwens ook een restje van een eerdere bbq sessie. Ook hier toch een voorkeur naar de real deal. Maar al bij al toch een zeer geslaagde restjes-dag. ;-)
4bd4616a8e8ecba4958e3a1fe45adf73.jpg
0fc146ec883491769355f62b1f0ec330.jpg
9f71f59372d63690ad165971ffa978fd.jpg
2a064e349d532d2209c996ec603f1bfc.jpg
 
Ja, zo kan ik nog bereidingen opnoemen: tartaar, préparé, martino, ...

Ik heb ooit een extreem zware voedselvergiftiging gehad. Die zaken eet ik nu niet meer.

Maar mijn vraag gaat gewoon over de theorie erachter.
Volgens mij heeft het er mee te maken dat t vers moet zijn.
Bij vers geen probleem om rood vlees/ carpaccio te eten.
Dat geld natuurlijk ook voor vis. Daarom koop ik alleen vis bij de viszaak. Gelukkig woon ik vlakbij de Oosterschelde/Yerseke.
 
Nog een keertje gemaakt hier. Echt wel een echte smaakbom. Deze keer een uit de kluiten gewassen bavette van 1,9kg. Duurde iets langer eer hij klaar was.

Nog eens de moeite gedaan om van elke stap foto's te maken. Dan arriveert het bezoek en dan vergeet je helemaal om foto's van het eindresultaat te maken natuurlijk.
Maar geloof me maar, als je dit maakt voor je bezoek, dan word je overstelpt met complimenten. (Tenzij het vegetariërs zijn natuurlijk )
81b4fad62909714853eb286ada6c5289.jpg
beb3864e27d5f00787be836abe432e6f.jpg
78310c8177278fe5c7606cf003eeb834.jpg
b3533f332bdcd76e19d56d97c4ad3874.jpg
48bee6e31b10d3e59bc87801e20d28e1.jpg
047345883104dbb80d6efd3a5934f883.jpg
 
Nice. Tot kern?
En dan plakjes uitserveren?
 
Dit is zeker een aanrader. Staat hier ook in de top van de favorieten

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Nu ik mijn eigen foto's terugzie, vraag ik me eigenlijk iets af...
Ik dacht dat bij rundvlees mogelijke bacteriën zich enkel aan de buitenkant van het stuk vlees kunnen bevinden. Vandaar dat de binnenkant nog rood mag zijn.
Maar bij zo een rollade heb je dan aan de binnenkant eigenlijk nog rood vlees dat van de buitenkant afkomstig is.
Kan dat geen problemen geven?
In je voor-bereiding er enkele stappen tussen maken, de groente's kort blancheren en de overige producten allemaal klaarzetten, je vlees in-masseren met (knoflook) olie deze kort op het vuur beide zijden 1 a 1,5 minuut aanzetten om vervolgens je warme groentes enz op je vleesrollade te leggen en het geheel nog warm in te rollen en af te binden met het klaargelegde touw. wat natuurlijk voor zich spreekt is dat je super schoon je handen, werkplek enz maakt en houd. Hierdoor voor-kom je besmetting en is de interne garing al op gang en beter te controleren......gorgonzola voor de wouw er tussen........
 
Nu ik mijn eigen foto's terugzie, vraag ik me eigenlijk iets af...
Ik dacht dat bij rundvlees mogelijke bacteriën zich enkel aan de buitenkant van het stuk vlees kunnen bevinden. Vandaar dat de binnenkant nog rood mag zijn.
Maar bij zo een rollade heb je dan aan de binnenkant eigenlijk nog rood vlees dat van de buitenkant afkomstig is.
Kan dat geen problemen geven?
Ik ben zeker geen expert op dit gebied, maar wat je eigenlijk overal leest is dat het risico op besmetting van het vlees bij een rund veel kleiner is dan bij bijvoorbeeld een kip.
Dus dat je rundvlees rauw kan eten en kip niet, heeft vooral te maken met de kans dat het vlees besmet is.
Zoals @HobbyBob zegt: als je niet schoon werkt zal de kans op besmetting toenemen en kan je ook van rundvlees ziek worden.
 
Deze bavette rollade is ook voor niet uitgesproken carnivoren goed te doen is mijn ervaring. Lekker de Italiaanse smaken en je kan een wat dunner plakje nemen. Risotootje erbij....Kom maar door!
 
Terug
Bovenaan Onderaan