- Berichten
- 25
Full disclaimer: deze is voor het koetje! 
Omdat we ditmaal in Nederland een werkconferentie organiseerden en er een klein deel van de internationale delegatie nog een aantal dagen langer bleef, heb ik ze maar uitgenodigd voor een barbecue bij mij thuis. Uiteindelijk kwam het neer op een gezelschap van zo'n 18 personen, inclusief mijn eigen gezin.
En wat schotel je mensen uit o.a. Amerika en Australië voor als je gaat barbecuen? Juist: brisket! Best dapper al zeg ik het zelf, maar goed, toch maar een flinke unit besteld van 7300-7400 gram bij Inamood. Omdat ik zelf op de conferentie was kon ik het pakket zelf niet aannemen, dus er voor gekozen om het bij mijn ouders te laten bezorgen en op vrijdagmiddag op te pikken. Nou, die waren er maar wat blij mee! Haha, niet echt. De vriezer bleek te zijn, dus de koe verhuisde naar de vriezer van m'n broer. Afijn, op vrijdagmiddag daar dus opgepikt en vervolgens naar huis. Koe in de koelkast, want die moest zondagochtend vroeg wel ontdooid zijn.
Omdat ik de brisket op zaterdagavond al in de rub wilde hebben en het 's ochtends nog één grote klomp ijs was, is de koe maar even in bad gegaan om sneller te ontdooien. Gewoon koud water, het vlees moest wel goed blijven natuurlijk. Dat ging prima, maar vanwege tijdgebrek door andere verplichtingen is hij toch maar weer de koelkast in gegaan...
De ontvangen brisket zag er verder goed uit: een USDA Prime.
Zondagochtend om 5 uur het wekkertje, vervolgens de brisket getrimd en in de rub gezet. Daarna de kamado aangestoken en om half 7 ging hij er op. In verband met de beperkte tijd heb ik de flat niet meer geïnjecteerd. De rub was dezelfde als de vorige brisket, een 1:1:1 mix van peper, zout en gemalen koffiebonen, met een beetje knoflookpoeder erbij. Uiteindelijk heb ik er wel bijna 2 kilo van af moeten snijden met het trimmen, maar dat is denk ik redelijk normaal.
Nadat de brisket op de barbecue lag, moesten mijn vrouw en ik nog even onze kleine man ophalen bij zijn opa en oma in de Achterhoek. Die was een weekje logeren, want de vrouw was een week naar Curaçao, terwijl ik buitenlandse gasten mocht entertainen... Een ritje van 5 kwartier heen, en ook weer terug. Zo'n bezoekje kost altijd meer tijd dan je hoopt (in dit geval, het zijn verder lieve mensen...) dus bij thuiskomst was de brisket eigenlijk al verder dan ik had verwacht. Ik hoopte zo voor of net in de stall terug te zijn, rond een kern van 60-65 graden, maar hij tikte inmiddels de 80 al aan! Dat had ik niet verwacht van zo'n grote jongen. Snel ingepakt, dit keer in aluminiumfolie, onder andere om zoveel mogelijk vocht en sappigheid binnen te houden. Ik was best bang voor een droog stuk vlees als gevolg van het te laat thuis zijn.
Rond een uur of 3 in de middag arriveerden de gasten en die waren behoorlijk nieuwsgierig naar wat er onder dat deksel lag, maar ze hebben zich netjes gedragen en niet stiekem gekeken... Op tweede barbecue (Weber ketel) lag zo'n 3,5 kg aan buikspek in blokjes te sudderen voor de bekende pork belly burnt ends. De achtertuin rook in iedere geval heerlijk en het weer was ook nog eens top na een hele week van nattigheid en kou. We hebben het hier over de week voor Koningsdag.
Bij 95 graden de brisket laten uitdampen en de bark een beetje laten drogen en vervolgens opnieuw ingepakt en in handdoeken in de koelbox. Het moeilijkste gedeelte brak aan: het rusten van het vlees. Uiteindelijk was de pork belly ook mooi klaar tegen de geplande etenstijd, en mocht de brisket uit de koelbox worden gehaald. 17 paar hongerige oogjes volgden mijn handelingen van de barbecue tot in de keuken... Het mes ging er doorheen alsof het boter was en de plakjes flat zagen er boven verwachting sappig uit. De pull test werd ook nog door één van de gasten uitgevoerd met bevredigend resultaat. Vervolgens een schaal vol plakken brisket en een andere vol pork belly burnt ends. Een aantal salades erbij met wat broodjes en er stond een waar koningsmaal op tafel. Het laatste stukje van de brisket point had ik stiekem bewaard en in blokjes gesneden voor burnt ends. Deze gingen stiekem weer terug de barbecue in en werden als 'dessert' geserveerd.
Gelukkig mocht ik slechts lovende woorden in ontvangst nemen, wat met toch wel goed doet met zo'n publiek dat weet wat goede barbecue is. Zo'n etentje kost bij elkaar ook wel wat en dan is het fijn als mensen waarderen wat je doet, ook al mag een beetje hobby best geld kosten zeg ik altijd...
Hopelijk heb ik de anderen geïnspireerd om ons de volgende keer ook uit te nodigen voor een dergelijk maal. Wie weet. De lat ligt in elk geval hoog nu

Omdat we ditmaal in Nederland een werkconferentie organiseerden en er een klein deel van de internationale delegatie nog een aantal dagen langer bleef, heb ik ze maar uitgenodigd voor een barbecue bij mij thuis. Uiteindelijk kwam het neer op een gezelschap van zo'n 18 personen, inclusief mijn eigen gezin.
En wat schotel je mensen uit o.a. Amerika en Australië voor als je gaat barbecuen? Juist: brisket! Best dapper al zeg ik het zelf, maar goed, toch maar een flinke unit besteld van 7300-7400 gram bij Inamood. Omdat ik zelf op de conferentie was kon ik het pakket zelf niet aannemen, dus er voor gekozen om het bij mijn ouders te laten bezorgen en op vrijdagmiddag op te pikken. Nou, die waren er maar wat blij mee! Haha, niet echt. De vriezer bleek te zijn, dus de koe verhuisde naar de vriezer van m'n broer. Afijn, op vrijdagmiddag daar dus opgepikt en vervolgens naar huis. Koe in de koelkast, want die moest zondagochtend vroeg wel ontdooid zijn.
Omdat ik de brisket op zaterdagavond al in de rub wilde hebben en het 's ochtends nog één grote klomp ijs was, is de koe maar even in bad gegaan om sneller te ontdooien. Gewoon koud water, het vlees moest wel goed blijven natuurlijk. Dat ging prima, maar vanwege tijdgebrek door andere verplichtingen is hij toch maar weer de koelkast in gegaan...
De ontvangen brisket zag er verder goed uit: een USDA Prime.
Zondagochtend om 5 uur het wekkertje, vervolgens de brisket getrimd en in de rub gezet. Daarna de kamado aangestoken en om half 7 ging hij er op. In verband met de beperkte tijd heb ik de flat niet meer geïnjecteerd. De rub was dezelfde als de vorige brisket, een 1:1:1 mix van peper, zout en gemalen koffiebonen, met een beetje knoflookpoeder erbij. Uiteindelijk heb ik er wel bijna 2 kilo van af moeten snijden met het trimmen, maar dat is denk ik redelijk normaal.
Nadat de brisket op de barbecue lag, moesten mijn vrouw en ik nog even onze kleine man ophalen bij zijn opa en oma in de Achterhoek. Die was een weekje logeren, want de vrouw was een week naar Curaçao, terwijl ik buitenlandse gasten mocht entertainen... Een ritje van 5 kwartier heen, en ook weer terug. Zo'n bezoekje kost altijd meer tijd dan je hoopt (in dit geval, het zijn verder lieve mensen...) dus bij thuiskomst was de brisket eigenlijk al verder dan ik had verwacht. Ik hoopte zo voor of net in de stall terug te zijn, rond een kern van 60-65 graden, maar hij tikte inmiddels de 80 al aan! Dat had ik niet verwacht van zo'n grote jongen. Snel ingepakt, dit keer in aluminiumfolie, onder andere om zoveel mogelijk vocht en sappigheid binnen te houden. Ik was best bang voor een droog stuk vlees als gevolg van het te laat thuis zijn.
Rond een uur of 3 in de middag arriveerden de gasten en die waren behoorlijk nieuwsgierig naar wat er onder dat deksel lag, maar ze hebben zich netjes gedragen en niet stiekem gekeken... Op tweede barbecue (Weber ketel) lag zo'n 3,5 kg aan buikspek in blokjes te sudderen voor de bekende pork belly burnt ends. De achtertuin rook in iedere geval heerlijk en het weer was ook nog eens top na een hele week van nattigheid en kou. We hebben het hier over de week voor Koningsdag.
Bij 95 graden de brisket laten uitdampen en de bark een beetje laten drogen en vervolgens opnieuw ingepakt en in handdoeken in de koelbox. Het moeilijkste gedeelte brak aan: het rusten van het vlees. Uiteindelijk was de pork belly ook mooi klaar tegen de geplande etenstijd, en mocht de brisket uit de koelbox worden gehaald. 17 paar hongerige oogjes volgden mijn handelingen van de barbecue tot in de keuken... Het mes ging er doorheen alsof het boter was en de plakjes flat zagen er boven verwachting sappig uit. De pull test werd ook nog door één van de gasten uitgevoerd met bevredigend resultaat. Vervolgens een schaal vol plakken brisket en een andere vol pork belly burnt ends. Een aantal salades erbij met wat broodjes en er stond een waar koningsmaal op tafel. Het laatste stukje van de brisket point had ik stiekem bewaard en in blokjes gesneden voor burnt ends. Deze gingen stiekem weer terug de barbecue in en werden als 'dessert' geserveerd.
Gelukkig mocht ik slechts lovende woorden in ontvangst nemen, wat met toch wel goed doet met zo'n publiek dat weet wat goede barbecue is. Zo'n etentje kost bij elkaar ook wel wat en dan is het fijn als mensen waarderen wat je doet, ook al mag een beetje hobby best geld kosten zeg ik altijd...
Hopelijk heb ik de anderen geïnspireerd om ons de volgende keer ook uit te nodigen voor een dergelijk maal. Wie weet. De lat ligt in elk geval hoog nu
