- Berichten
- 4.941
Beste BBQgenoten.
Zo nu en dan kom je iets tegen wat je meteen nieuwsgierig maakt. Zo ook deze tijdens een bezoekje aan m’n neef na een whiskeyproeverij. Hij vertelde mij over een geweldig lekkere seasoning voor steaks die hij bij een locale zaak ”Zouterover“ heeft ontdekt. Namelijk Avocadopitzout.
De pit van de avocado schijnt prima eetbaar te zijn, en nog vol gezonde stofjes te zitten ook.
Het maken van dit zoutje is vrij simpel. Je bewaard een paar pitten van de avocado. Laat ze even een nachtje drogen. Daarna hak je ze helemaal klein. Een keukenmachine bied uitkomst. Dan voeg je per gebruikte pit 2 eetlepels grof zeezout toe. Dan ga je de boel drogen. Kan op een fornuis. Maar in de BBQ met wat toevoeging van rook wordt het allemaal nog beter. (M’n neef is ook razend benieuwd naar de uitkomst).
Vervolgens moet het eea ook even getest worden. Daarvoor had ik een jodenhaas en een Iberico procureur steak uitgehaald.
Genoeg text. Hier komen de plaatjes.
Pitten schoon gemaakt. Gehalveerd en daarna een nachtje drogen. Om vervolgens klein te hakken.
Daarna gaat het gehakte spul met het zout in de gietijzer pan. En zo de bbq op. Indirect bij een temp van 180gr. Paar blokjes eik er bij voor wat rook. Het wordt immer een steak seasoning.
Na een paar uur was de pit helemaal droog. En had het mooi wat rook op kunnen nemen. Ook het zout pak zo wat rook mee op. Nog heel even het pannetje boven het vuur gehad om de mix wat te grillen en terug wat meer kleur te geven. Daarna mocht alles in de vijzel fijn gemaakt worden en afkoelen zodat het in een potje kan.
Nou dat was een boel werk voor een klein potje. Nu maar hopen dat het iets is.…
Volgende dag na het ontbijt m’n steaks in de seasoning gaan zetten. Kon het nog een beetje intrekken.
Na de drybrine van z’n 9u mochten de stukjes vlees weer op het toneel verschijnen. Eerst bij 105gr naar een kern van 45gr. Daarna de Q opstoken en het vlees even mooi aanzetten op de plancha. (De procureur ging in de alu foli. Die is voor dochter lief die later thuis was).
Bij een kern van 50gr heb ik de jodenhaas van de Q gehaald. Binnen kort laten rusten en daarna netjes getrancheerd.
We hadden er wat aardappel bij en een klassieke witlofsalade.
En hoe was het dan? Nou we vonden het heerlijk. Een smaak die we nergens mee konden vergelijken. Mooi subtiel aanwezig. Mooie touch voor bij beef. Ook bij de procureursteak was het goed. Onze oudste is nou eenmaal fan van Iberico. Maar deze was de lekkerste die ze ooit gegeten had hahaha.
We gaan iig onze avocadopitten niet zomaar meer weg gooien maar gebruiken. Dit was weer een leuke ontdekking TOP.
Bedankt voor het lezen en kijken.
Bram.
Zo nu en dan kom je iets tegen wat je meteen nieuwsgierig maakt. Zo ook deze tijdens een bezoekje aan m’n neef na een whiskeyproeverij. Hij vertelde mij over een geweldig lekkere seasoning voor steaks die hij bij een locale zaak ”Zouterover“ heeft ontdekt. Namelijk Avocadopitzout.
De pit van de avocado schijnt prima eetbaar te zijn, en nog vol gezonde stofjes te zitten ook.
Het maken van dit zoutje is vrij simpel. Je bewaard een paar pitten van de avocado. Laat ze even een nachtje drogen. Daarna hak je ze helemaal klein. Een keukenmachine bied uitkomst. Dan voeg je per gebruikte pit 2 eetlepels grof zeezout toe. Dan ga je de boel drogen. Kan op een fornuis. Maar in de BBQ met wat toevoeging van rook wordt het allemaal nog beter. (M’n neef is ook razend benieuwd naar de uitkomst).
Vervolgens moet het eea ook even getest worden. Daarvoor had ik een jodenhaas en een Iberico procureur steak uitgehaald.
Genoeg text. Hier komen de plaatjes.
Pitten schoon gemaakt. Gehalveerd en daarna een nachtje drogen. Om vervolgens klein te hakken.
Daarna gaat het gehakte spul met het zout in de gietijzer pan. En zo de bbq op. Indirect bij een temp van 180gr. Paar blokjes eik er bij voor wat rook. Het wordt immer een steak seasoning.
Na een paar uur was de pit helemaal droog. En had het mooi wat rook op kunnen nemen. Ook het zout pak zo wat rook mee op. Nog heel even het pannetje boven het vuur gehad om de mix wat te grillen en terug wat meer kleur te geven. Daarna mocht alles in de vijzel fijn gemaakt worden en afkoelen zodat het in een potje kan.
Nou dat was een boel werk voor een klein potje. Nu maar hopen dat het iets is.…
Volgende dag na het ontbijt m’n steaks in de seasoning gaan zetten. Kon het nog een beetje intrekken.
Na de drybrine van z’n 9u mochten de stukjes vlees weer op het toneel verschijnen. Eerst bij 105gr naar een kern van 45gr. Daarna de Q opstoken en het vlees even mooi aanzetten op de plancha. (De procureur ging in de alu foli. Die is voor dochter lief die later thuis was).
Bij een kern van 50gr heb ik de jodenhaas van de Q gehaald. Binnen kort laten rusten en daarna netjes getrancheerd.
We hadden er wat aardappel bij en een klassieke witlofsalade.
En hoe was het dan? Nou we vonden het heerlijk. Een smaak die we nergens mee konden vergelijken. Mooi subtiel aanwezig. Mooie touch voor bij beef. Ook bij de procureursteak was het goed. Onze oudste is nou eenmaal fan van Iberico. Maar deze was de lekkerste die ze ooit gegeten had hahaha.
We gaan iig onze avocadopitten niet zomaar meer weg gooien maar gebruiken. Dit was weer een leuke ontdekking TOP.
Bedankt voor het lezen en kijken.
Bram.
Laatst bewerkt: