- Berichten
- 5.222
Na het lezen van het onderwerp van deze maand ben ik eens gaan overleggen met mijn kinderen, wat gaan we maken van de bbq? Wat vinden jullie lekker?
Na een (klein beetje) bij sturen kwamen we uit op “holbewonersvlees” ; botjes met een stuk vlees eraan.
Hier moest nog iets bij wat holbewoners konden vinden en eten dus het werd brood met jam van wilde bramen.
Dit is waarschijnlijk de eerste en laatste keer dat ik bewust foto’s post van mijn kinderen, die probeer ik een beetje te beschermen tegen het internet tot ze er zelf iets van kunnen vinden.
Maar als we het doen, doen we het goed!
Hou je vast, dit wordt een heel verhaal.
Volgens een recept van beef en steak gingen we oerhammetjes maken.
Nu ben ik afgelopen week hier al mee begonnen en heb 6 oerhammetjes in de pekel gezet.
Dit heeft circa 36 uur in de koelkast zijn ding staan doen.
Gisterenavond heb ik ze eruit gehaald en afgespoeld/gedroogd en mochten ze vannacht weer terug in de koeling om verder te drogen.
Vanochtend vroeg opgestaan. (Allicht… kleine kinderen zijn vroeg wakker)
En de oerhammetjes uit de koeling gehaald.
De inspectie (Tim, de jongste) vond alles goed en ging akkoord.
Hierna ben ik met Sam, mijn oudste zoon de kamado Joe aan gaan steken.
Deze hebben we flink volgeladen en aangestoken.
Wij weer snel naar binnen voor een bak koffie en glas ranja zodat de kamado op kon warmen.
Ondertussen met mijn dochter Maartje (de oudste van de 3) een soep gemaakt van runderfond, een ui en een prima donker biertje.
Na een half uurtje kwamen we weer buiten om de oerhammetjes bruin te grillen, maar dat was niet waar…..
de houtskool die ik vol goede bedoelingen had bijgevuld was niet (zoals op de zak stond) XL maar eerder Xtra klein, daar was amper iets warm geworden. De kleine kooltjes hadden alle luchtstroming afgesloten dus was er geen vuur.
Op dat moment besloten om de hele lading in de vuurkorf te kieperen en een nieuwe zak open te maken.
Hier kom ik later op terug.
De kamado ging nu prima en al snel konden we de hammetjes gaan grillen.
Hierna konden de oerhammetjes in de soep en mochten ze 8! uur op 60/70 graden gaan garen.
Dat valt echt niet mee, om een big Joe 8 uur lang op 70 graden te houden.
Uiteindelijk heb ik hem de hele dag tussen 60 en 120gehad. (Schuiven open, alles dicht, schuiven open, alles dicht)
Toen mochten we wachten.
net voor de middag ben ik met Sam naar de winkel gereden om daar verse bramen te gaan “plukken” holbewoners moeten het nou eenmaal met dat soort vruchten doen.
Terwijl we buiten lekker bezig waren ging het vuur in de vuurkorf eigenlijk best lekker en hier konden we hier ons lekker aan opwarmen.
Omdat we toch de hele dag met vuur bezig waren hebben we besloten om hier maar gebruik van te maken en hebben we het middageten hier maar op bereid.
Puur toeval dat het gietijzeren rooster van de big Joe hier op past, dus hebben we samen lekker worstjes gemaakt.
Lekker met zen allen binnen broodje worst eten.
Ja, de inspectie was het er mee eens.
Na het eten was het tijd om brood te gaan maken.
Samen met Maartje heb ik deeg gemaakt voor in de Dutch oven.
Dit mocht nu 3 uur gaan rijzen.
Hierna was het tijd voor de bramen jam.
Hee, ik had nog een hete vuurkorf buiten staan, kwam dat even goed uit.
Na heel veel proeven, roeren, proeven, wachten, proeven en proeven. Hebben we hem geproefd en vonden we hem lekker!
Ondertussen was het deeg 3 uur verder en mocht dit op het vuur.
Omdat ondertussen de pit er wel een beetje uit was heb ik wat briketten in een starter gedaan en alvast de kleine Dutch oven in het vuur gezet.
Hierna het deeg gestort en in de Dutch oven gedaan.
Dit mocht ongeveer een half uurtje bakken.
Nu was het tijd voor papa om eens stilletjes te gaan genieten bij het vuur.
Wat ben ik gezegend met mijn gezin,
Waar komen wij vandaan, waar gaan we naar toe…
Dat soort dingen.
Toen het brood klaar was en met het prikken er geen deeg meer bleef plakken zag het er erg lekker uit.
Aan de bovenkant ja….
Blijkbaar zijn we te enthousiast geweest met briketten aan de onderkant.
Maargoed, alle papa’s en mama’s weten dat je een backup klaar moet hebben staan.
1,2, hupsakee.
Waarschijnlijk hebben ze het niet eens in de gaten gehad.
Ondertussen vielen de botjes bijna van de oerhammetjes af en was het tijd om ze af te grillen.
Blijkbaar mag je maximaal 30 foto’s toevoegen, ik ga nu het einde van dit verhaal in bericht 2 maken.
Na een (klein beetje) bij sturen kwamen we uit op “holbewonersvlees” ; botjes met een stuk vlees eraan.
Hier moest nog iets bij wat holbewoners konden vinden en eten dus het werd brood met jam van wilde bramen.
Dit is waarschijnlijk de eerste en laatste keer dat ik bewust foto’s post van mijn kinderen, die probeer ik een beetje te beschermen tegen het internet tot ze er zelf iets van kunnen vinden.
Maar als we het doen, doen we het goed!
Hou je vast, dit wordt een heel verhaal.
Volgens een recept van beef en steak gingen we oerhammetjes maken.
Nu ben ik afgelopen week hier al mee begonnen en heb 6 oerhammetjes in de pekel gezet.
Dit heeft circa 36 uur in de koelkast zijn ding staan doen.
Gisterenavond heb ik ze eruit gehaald en afgespoeld/gedroogd en mochten ze vannacht weer terug in de koeling om verder te drogen.
Vanochtend vroeg opgestaan. (Allicht… kleine kinderen zijn vroeg wakker)
En de oerhammetjes uit de koeling gehaald.
De inspectie (Tim, de jongste) vond alles goed en ging akkoord.
Hierna ben ik met Sam, mijn oudste zoon de kamado Joe aan gaan steken.
Deze hebben we flink volgeladen en aangestoken.
Wij weer snel naar binnen voor een bak koffie en glas ranja zodat de kamado op kon warmen.
Ondertussen met mijn dochter Maartje (de oudste van de 3) een soep gemaakt van runderfond, een ui en een prima donker biertje.
Na een half uurtje kwamen we weer buiten om de oerhammetjes bruin te grillen, maar dat was niet waar…..
de houtskool die ik vol goede bedoelingen had bijgevuld was niet (zoals op de zak stond) XL maar eerder Xtra klein, daar was amper iets warm geworden. De kleine kooltjes hadden alle luchtstroming afgesloten dus was er geen vuur.
Op dat moment besloten om de hele lading in de vuurkorf te kieperen en een nieuwe zak open te maken.
Hier kom ik later op terug.
De kamado ging nu prima en al snel konden we de hammetjes gaan grillen.
Hierna konden de oerhammetjes in de soep en mochten ze 8! uur op 60/70 graden gaan garen.
Dat valt echt niet mee, om een big Joe 8 uur lang op 70 graden te houden.
Uiteindelijk heb ik hem de hele dag tussen 60 en 120gehad. (Schuiven open, alles dicht, schuiven open, alles dicht)
Toen mochten we wachten.
net voor de middag ben ik met Sam naar de winkel gereden om daar verse bramen te gaan “plukken” holbewoners moeten het nou eenmaal met dat soort vruchten doen.
Terwijl we buiten lekker bezig waren ging het vuur in de vuurkorf eigenlijk best lekker en hier konden we hier ons lekker aan opwarmen.
Omdat we toch de hele dag met vuur bezig waren hebben we besloten om hier maar gebruik van te maken en hebben we het middageten hier maar op bereid.
Puur toeval dat het gietijzeren rooster van de big Joe hier op past, dus hebben we samen lekker worstjes gemaakt.
Lekker met zen allen binnen broodje worst eten.
Ja, de inspectie was het er mee eens.
Na het eten was het tijd om brood te gaan maken.
Samen met Maartje heb ik deeg gemaakt voor in de Dutch oven.
Dit mocht nu 3 uur gaan rijzen.
Hierna was het tijd voor de bramen jam.
Hee, ik had nog een hete vuurkorf buiten staan, kwam dat even goed uit.
Na heel veel proeven, roeren, proeven, wachten, proeven en proeven. Hebben we hem geproefd en vonden we hem lekker!
Ondertussen was het deeg 3 uur verder en mocht dit op het vuur.
Omdat ondertussen de pit er wel een beetje uit was heb ik wat briketten in een starter gedaan en alvast de kleine Dutch oven in het vuur gezet.
Hierna het deeg gestort en in de Dutch oven gedaan.
Dit mocht ongeveer een half uurtje bakken.
Nu was het tijd voor papa om eens stilletjes te gaan genieten bij het vuur.
Wat ben ik gezegend met mijn gezin,
Waar komen wij vandaan, waar gaan we naar toe…
Dat soort dingen.
Toen het brood klaar was en met het prikken er geen deeg meer bleef plakken zag het er erg lekker uit.
Aan de bovenkant ja….
Blijkbaar zijn we te enthousiast geweest met briketten aan de onderkant.
Maargoed, alle papa’s en mama’s weten dat je een backup klaar moet hebben staan.
1,2, hupsakee.
Waarschijnlijk hebben ze het niet eens in de gaten gehad.
Ondertussen vielen de botjes bijna van de oerhammetjes af en was het tijd om ze af te grillen.
Blijkbaar mag je maximaal 30 foto’s toevoegen, ik ga nu het einde van dit verhaal in bericht 2 maken.
Laatst bewerkt: