- Berichten
- 24
Vanavond voor de eerste keer aan de slag gegaan met de nieuwe Bastard. Ik dacht laat ik maar beginnen met een avond snack in plaats van een volledig gerecht.
Eerst de voorbereiding:
Spek eromheen, balletjes in de koelkast en de kamado maar voor het eerst aansteken. Ik ben bang dat ik daar iets te voorzichtig in ben geweest (het duurde ongeveer 45m voordat hij op temperatuur was). Ik moet denk ik meer briketten (Gebruik de Ecobrasa coco briketten die ik nog over had)
Het viel me ook niet mee de temperatuur te meten, ik heb een MEATER+ gehaald, maar denk dat deze jongen iets te grof is voor dit fijner werk? Ik heb hem in 1 van de balletjes gestoken, klept dicht gemaakt en gaan met de banaan. De temperatuur van de 'ambient' liep niet veel hoger dan 80-90 (hij gaf op de bbq zelf 110 aan dus dat kan nog wel enigzinds kloppen) maar volgens de termometer waren de ballen na een half uur al 60 graden. Dit leek me niet helemaal te kloppen (zeker omdat mijn temperatuur wat aan de lage kant was) dus heb ik de ballen er nog wat langer op laten liggen (zodat ze er in totaal een uur op lagen).
Ze zagen er prima uit, dus de lak erop:
Vergeten handschoenen te halen, dus maar met de kwast aan de slag, niet ideaal maar goed te doen! Merkte dat hierna de kamado in temperatuur wat omhoog schoot (~130 graden). Omdat ik het vertrouwen in de thermometer opgegeven had ze gewoon 25 minuten laten liggen (ik dacht iets warmer dan de voorgestelde 107-120 graden, dus iets korter erop).
Eindresultaat:
Uitstekende ballen! Al zeg ik het zelf. Het ging nog niet helemaal soepel, maar krijg er alleen maar meer zin in om het goed te doen, in al het gehannes met de bbq om temperatuur krijgen en de onkunde van de eerste keer totaal vergeten het rookhout erbij te doen, maar de smaak was prima!
Wat ik me wel nog afvroeg voor het aansteken van de kamado: aanmaakblokje erin, 10-15m open laten staan, platesetter derop en dan de klep dicht. Gooi je het rookhout er pas bij zodra je het vlees op de kamado legt neem ik aan, maar dan zit (in ieder geval bij de Bastard die ik heb) de platesetter in de weg? Of leg je de platen van de platesetter er pas op zodra je het vlees erop legt? Genoeg te leren in ieder geval, maar het forum is een enthousiasteling rijker
Eerst de voorbereiding:
Spek eromheen, balletjes in de koelkast en de kamado maar voor het eerst aansteken. Ik ben bang dat ik daar iets te voorzichtig in ben geweest (het duurde ongeveer 45m voordat hij op temperatuur was). Ik moet denk ik meer briketten (Gebruik de Ecobrasa coco briketten die ik nog over had)
Het viel me ook niet mee de temperatuur te meten, ik heb een MEATER+ gehaald, maar denk dat deze jongen iets te grof is voor dit fijner werk? Ik heb hem in 1 van de balletjes gestoken, klept dicht gemaakt en gaan met de banaan. De temperatuur van de 'ambient' liep niet veel hoger dan 80-90 (hij gaf op de bbq zelf 110 aan dus dat kan nog wel enigzinds kloppen) maar volgens de termometer waren de ballen na een half uur al 60 graden. Dit leek me niet helemaal te kloppen (zeker omdat mijn temperatuur wat aan de lage kant was) dus heb ik de ballen er nog wat langer op laten liggen (zodat ze er in totaal een uur op lagen).
Ze zagen er prima uit, dus de lak erop:
Vergeten handschoenen te halen, dus maar met de kwast aan de slag, niet ideaal maar goed te doen! Merkte dat hierna de kamado in temperatuur wat omhoog schoot (~130 graden). Omdat ik het vertrouwen in de thermometer opgegeven had ze gewoon 25 minuten laten liggen (ik dacht iets warmer dan de voorgestelde 107-120 graden, dus iets korter erop).
Eindresultaat:
Uitstekende ballen! Al zeg ik het zelf. Het ging nog niet helemaal soepel, maar krijg er alleen maar meer zin in om het goed te doen, in al het gehannes met de bbq om temperatuur krijgen en de onkunde van de eerste keer totaal vergeten het rookhout erbij te doen, maar de smaak was prima!
Wat ik me wel nog afvroeg voor het aansteken van de kamado: aanmaakblokje erin, 10-15m open laten staan, platesetter derop en dan de klep dicht. Gooi je het rookhout er pas bij zodra je het vlees op de kamado legt neem ik aan, maar dan zit (in ieder geval bij de Bastard die ik heb) de platesetter in de weg? Of leg je de platen van de platesetter er pas op zodra je het vlees erop legt? Genoeg te leren in ieder geval, maar het forum is een enthousiasteling rijker
