BasBQ
Beef en Steak

Zoet (en Spicy) Varkensfiletjes

 
 

Paddopaul

Tondelzoeker
Berichten
21
Gister bij de Jan Linders maar eens 2 varkensfilet's van +/- 550 gram meegenomen en vandaag maar mee aan de slag gegaan.

Ik heb de varkensfilet's eerst ontvliest, afgespoeld en drooggedept.

De rub heb ik even uit het losse polsje gedaan.
- 1 potje paprikapoeder
- Bruine basterdsuiker
- fijn zeezout
- Selderijzout
- Uienpoeder
- Knoflookgranulaat
- Gemalen Gemberwortel
- Cayenne Poeder
- Gemalen Mosterdzaad

DSC_00031.jpg


En bij 1 Varkensfilet heb ik er wat Madamme Jeannet poeder en Rawit Poeder ertussen gedaan.
(Youri's zelfgemaakte peperpoeders)

20140819_232343.jpg


Allebij royaal met rub ingestrooid en een half uurtje op kamertemperatuur laten rusten.
El Cheapo opgestookt met Weber long lasting, Black Ranch en Flamy Coco tot 140 C en de filetjes erop.
Hickory en appelhout in de alufolie en op de kolen.
Na een uurtje beginnen met beproeien met wat appelsap en dat om 45 minuten herhalen.

DSC_00051.jpg


Toen hij eenmaal in de zone zat bij 59 graden de Glace erop.
Glace bestond uit:
- Smokey Honey BBQ saus
- Ketjap manis
- Esdoornsiroop
- Chillisaus
- HP Saus
- Bruine Basterdsuiker.

IMG-20140824-WA00011.jpg


Daarno op 64 graden nog een keer glace erover.
En bij 72 graden mochten ze er af.

DSC_00081.jpg

IMG-20140824-WA00001.jpg


Heb ze even getrancheerd, gebakken aardappeltjes en salade erbij en het eten was klaar.
Ze smaakten heerlijk en de pittige was ook echt pittig het brande goed na zoals het hoort.
Ook deze waren voor herhaling vatbaar.

Groeten,
Paul

 
structor zei:
Ziet er goed uit, ik had graag even voor keurmeester gespeeld ;)

Ik was blij dat ik het wel heb mogen doen :D
Alleen stond na een paar stukken van de hete toch wel het zweet op de rug :p
 
dat zijn mooie stukjes vlees
 
Kerntemperatuur 72?? Is dat dan niet erg droog, zeker bij zo'n mager stuk vlees? Ik zou persoonlijk een graad of 65 aanhouden omdat tijdens het rusten het vlees ook nog doorgaart.
 
Hij was mooi mals en absoluut niet droog maar is ook goed vochtig gehouden in de smokert.
Volgende keer met 65 eraf en dan doen we vergelijkend warenonderzoek  :D
 
Moet zeggen met 72 graden was hij nog lekker sappig, niet te gaar en net niet meer rose, tijdens het trancheren kwam er behoorlijk wat vocht vrij.
Volgende keer 1 met 65 eraf en 1 met 72 eraf  en dan even kijken wat de verschillen zijn.
 
Ziet er mooi uit!!
 
Ziet er lekker uit!
 
Terug
Bovenaan Onderaan