- Berichten
- 10.090
Hoi BBQ collega's.
Een tijdje geleden heb ik een workshop gevolgd waarbij ik de kans kreeg om worst te maken. Nu liep ik al een tijdje met het idee om dat eens te gaan doen, en die workshop heeft me een zetje in de goede richting gegeven.
Oftewel: ik ben om!!
Pasgeleden jarig geweest dus allemaal worst spullen gevraagd en gekregen. Dit weekend er mee aan de slag
Heb gekozen voor 2 varianten.
Een venkel knoflook worst volgens recept van vuur en rook en een worst met walnoten salie basilicum knoflook tijm Spaans pepertje. Dit hadden we allemaal nog in huis, dus perfect voor een test worst.
Per worst 1 kilo rundvlees, 350 gram varkensvlees en 125 gram rugvet.
Eerst al het vlees en porkert goed koud laten worden. Ondertussen alles klaar zetten, voorbereiden, kruiden snijden etc. Ook darmen alvast spoelen. Plek in de koelkast reserveren. Enzovoort.
Een goede voorbereiding Is het halve werk, en zeker als je het voor het eerst doet.
En oh ja, naast de 2 eigen varianten ook nog worstjes (de alom geprezen jalape?o cheddar worst) van vuur en rook gekocht om deze tegelijk met mijn eigen worsten te garen. Gewoon, voor het vergelijk (en ook een beetje voor het lekkere
)
THE GAME IS ON!
Hieronder de pic's van mijn eerste worst fabricage.



En oh ja. Mijn nieuwe partner sinds enkele weken staat klaar om te assisteren


Helaas geen foto van het gehakt draaien en het kneden. Meteen maar door naar het vullen van de worst




Zo. Dat was allemaal gisteren. De worstjes gaan 24 uur de koelkast in, Zichzelf voorbereiden voor de vergelijkingscontest van vandaag.
De battle between sausages vond plaats op een zeer geschikte locatie, te weten : een bbq rooster.
Zoals gezegd, mijn 2 eigen gemaakte worsten en die van vuur en rook.
Lekker een uurtje roken bij 150 graden. Daarna nog even afgrillen



En uiteindelijk het resultaat voorgelegd aan de jury

En dan de bevindingen.......
(tromgeroffel)
Heeeeeeeerlijk.
Alle worstjes (zelfs die van vuur en rook
) smaakte heerlijk.
Uiteraard waren mijn eigen worsten vrij droog. Rundvlees.
Ook zijn ze grover van structuur. Had plaat 4,5 gebruikt.
Maar de smaak was goed.
Ben erg tevreden met het resultaat. Uiteraard ook heel veel geleerd.
Volgende keer meer darm klaarmaken, Had nu te weinig gedaan, en iets gelijkmatiger vullen. Maar dat zal wel een kwestie van ervaring zijn. Niet te vol iig, want een worstje knapte
Bedankt voor het kijken
Rick
Een tijdje geleden heb ik een workshop gevolgd waarbij ik de kans kreeg om worst te maken. Nu liep ik al een tijdje met het idee om dat eens te gaan doen, en die workshop heeft me een zetje in de goede richting gegeven.
Oftewel: ik ben om!!
Pasgeleden jarig geweest dus allemaal worst spullen gevraagd en gekregen. Dit weekend er mee aan de slag

Heb gekozen voor 2 varianten.
Een venkel knoflook worst volgens recept van vuur en rook en een worst met walnoten salie basilicum knoflook tijm Spaans pepertje. Dit hadden we allemaal nog in huis, dus perfect voor een test worst.
Per worst 1 kilo rundvlees, 350 gram varkensvlees en 125 gram rugvet.
Eerst al het vlees en porkert goed koud laten worden. Ondertussen alles klaar zetten, voorbereiden, kruiden snijden etc. Ook darmen alvast spoelen. Plek in de koelkast reserveren. Enzovoort.
Een goede voorbereiding Is het halve werk, en zeker als je het voor het eerst doet.
En oh ja, naast de 2 eigen varianten ook nog worstjes (de alom geprezen jalape?o cheddar worst) van vuur en rook gekocht om deze tegelijk met mijn eigen worsten te garen. Gewoon, voor het vergelijk (en ook een beetje voor het lekkere

THE GAME IS ON!
Hieronder de pic's van mijn eerste worst fabricage.



En oh ja. Mijn nieuwe partner sinds enkele weken staat klaar om te assisteren



Helaas geen foto van het gehakt draaien en het kneden. Meteen maar door naar het vullen van de worst




Zo. Dat was allemaal gisteren. De worstjes gaan 24 uur de koelkast in, Zichzelf voorbereiden voor de vergelijkingscontest van vandaag.
De battle between sausages vond plaats op een zeer geschikte locatie, te weten : een bbq rooster.
Zoals gezegd, mijn 2 eigen gemaakte worsten en die van vuur en rook.
Lekker een uurtje roken bij 150 graden. Daarna nog even afgrillen



En uiteindelijk het resultaat voorgelegd aan de jury

En dan de bevindingen.......
(tromgeroffel)
Heeeeeeeerlijk.
Alle worstjes (zelfs die van vuur en rook

Uiteraard waren mijn eigen worsten vrij droog. Rundvlees.
Ook zijn ze grover van structuur. Had plaat 4,5 gebruikt.
Maar de smaak was goed.
Ben erg tevreden met het resultaat. Uiteraard ook heel veel geleerd.
Volgende keer meer darm klaarmaken, Had nu te weinig gedaan, en iets gelijkmatiger vullen. Maar dat zal wel een kwestie van ervaring zijn. Niet te vol iig, want een worstje knapte

Bedankt voor het kijken
Rick