BasBQ
Beef en Steak

Wie heeft er tips voor de eerste keer pizza op de Q?

1012sabine1985

Kooltjesharker
 
Berichten
214
Hoi allemaal!

Aankomende zaterdag ga ik voor het eerst pizza's maken op mijn Weber MT57 met pizzasteen. Willen jullie mij helpen? Wat zijn de do's, dont's en gouden tips? Mag gaan over van alles: materiaal, deeg, toppings, temperatuur, tijden.
Op de Weber gebruik ik meestal briketten, maar is het voor pizza's beter om houtskool te gebruiken om een hogere temperatuur te halen?

Alvast bedankt en de resultaten zal ik zeker met jullie delen!!!
 

Wcborstel

Kooltjesharker
 
 
Berichten
154
Ik zou houtskool gebruiken. Indien je 1 pizza steen heb niet de kolen er recht onder.

Gebruik iets grover meel op je schep dan blijft hij niet plakken, ik gebruik griesmeel hiervoor.

Geen deegroller gebruiken.

PS ik ben geen expert
 

Grimlord

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.096
Zelf deeg maken en gaan voor eentje met een lange rijstijd, komt de smaak ten goede.
Voor het vormen van je pizza´s je werkblad bestrooien met semola rimacinata en je pizzaschep ook, dan gaat het deeg niet kleven.
 

Lorenzo

Sprokkelaar
Berichten
48
Moeilijkheid zit hem erin dat de hitte van onderen komt en de bovenkant te weinig temperatuur krijgt en daardoor slecht kleurt.

In een weber kan je proberen om met houtblokken te stoken. Lijkt mij wel mooi experiment. De vlammen rollen dan over je pizza heen. Staat wel wat op YouTube.

Deeg maken en uitrollen is niet moeilijk, gewoon exact de stappen volgen. Ga niet met een roller klooien.

Tomatensaus maak je door tomaten uit blik af te gieten, vervolgens met je handen fijn te knijpen en op smaak brengen met oregano, pezo, olijfolie.




 

Spekkie

Stoker
 
Berichten
491
Moeilijkheid zit hem erin dat de hitte van onderen komt en de bovenkant te weinig temperatuur krijgt en daardoor slecht kleurt.

In een weber kan je proberen om met houtblokken te stoken. Lijkt mij wel mooi experiment. De vlammen rollen dan over je pizza heen. Staat wel wat op YouTube.

Deeg maken en uitrollen is niet moeilijk, gewoon exact de stappen volgen. Ga niet met een roller klooien.

Tomatensaus maak je door tomaten uit blik af te gieten, vervolgens met je handen fijn te knijpen en op smaak brengen met oregano, pezo, olijfolie.




Zeker leuk experiment. Maar niet iets wat ik zou aanbevelen voor de eerste keer;) die foodtube filmpjes zijn top! Zou ik zeker gebruiken. Verder zou ik voor de eerste keer proberen om met (veel!) kolen de Weber rond de 250 te houden, hij ligt er wat langer op dus kans op een iets drogere bodem. Maar dan heb je wat meer speelruimte in tijd. Als dit goed gaat kun je toe werken naar 300-350 graden.

Heb al heel vaak pizza gemaakt op de kamado en pas 1x op de Weber. En ik vond het lastig.
 

Wcborstel

Kooltjesharker
 
 
Berichten
154
Wat zijn volgens jullie het lekkerste beleg (welk merk) in mijn pizza's komen de smaken van vlees niet goed naar boven. Van de tomaat en kaas wel.
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
16.700
In een weber 57 doe ik twee starters kokos briketten, die ik in een ring langs de rand leg, ook wel de ring of Fire genoemd. Dit genereert genoeg hitte om de steen indirect te verhitten.

pizza deeg volgens bovenstaand filmpje

niet teveel toppings, less is more

Succes
 

Kazango

Stoker
 
 
Berichten
420
Precies hoe Frits verteld. Aan de buitenkant van je pizzasteen. Geef het tijd om heet te worden Beter even wachten dan een te lage temp en slappe hap. Ik heb ook tests gedaan door onder de pizzasteen een paar briketten te plaatsen. Dit geeft net die extra boost aan de bodem maar verbrandt het niet. Uiteindelijk zal je zelf de manier moeten uitvinden die jou bevalt. De één roept houtskool en de ander briketten. Wat vind jij fijn om mee te werken, daar gaat het om. Ik weet zeker dat het zaterdag smullen wordt. Have fun met pizza's maken (y)
 

1012sabine1985

Kooltjesharker
 
Berichten
214
Moeilijkheid zit hem erin dat de hitte van onderen komt en de bovenkant te weinig temperatuur krijgt en daardoor slecht kleurt.

In een weber kan je proberen om met houtblokken te stoken. Lijkt mij wel mooi experiment. De vlammen rollen dan over je pizza heen. Staat wel wat op YouTube.

Deeg maken en uitrollen is niet moeilijk, gewoon exact de stappen volgen. Ga niet met een roller klooien.

Tomatensaus maak je door tomaten uit blik af te gieten, vervolgens met je handen fijn te knijpen en op smaak brengen met oregano, pezo, olijfolie.




Thanks voor de filmpjes!!!
 

1012sabine1985

Kooltjesharker
 
Berichten
214
In een weber 57 doe ik twee starters kokos briketten, die ik in een ring langs de rand leg, ook wel de ring of Fire genoemd. Dit genereert genoeg hitte om de steen indirect te verhitten.

pizza deeg volgens bovenstaand filmpje

niet teveel toppings, less is more

Succes
Twee kleine of twee grote starters? Ik heb ze beide staan.
 

1012sabine1985

Kooltjesharker
 
Berichten
214
Thanks voor de tips tot nu toe! Hier ben ik zeker al goed mee op weg geholpen!
 

McPeet

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.632
Voor een eerste keer zou ik het allemaal simpel houden. Fruit uitje, voeg daar pakje pasata aan toe, breng op smaak met zout, peper, oregano en eventueel knoflook. Verwarm goed door en laat het afkoelen. Warme saus op pizza deeg is vragen om problemen.
Mocht je een sligro pas hebben hoop daar door met 12 pizza bollen, laat die ontdooien en en maak daar je pizza van. Ik ben enorm van zelf maken maar die bollen zijn echt heel goed.
Als basis gebruik is geraspte kaas en mozzarella. Snij NOOIT mozzarella maar scheur het in stukjes, leg in vergiet en laat uitleggen. Vervolgens bordje met keuken papier en leg daar mozzerrela op. Verder leg ik paar gesneden champignons op de pizza en wat eigen gemaakte pesto. Na 2 minuten voeg ik nog wat kleine tomaatjes toe en aan tafel nog wat rucola.
Begin simpel, zorg dat je het bakken goed onder de knie krijgt en ga na paar keer verder met experimenteren, dan kan je zelf pizza deeg maken etc.
Mijn setup is beste van 2 werelden. Convector van mij big green egg leg ik in mij Weber Summit gas bbq. Op rooster ligt mijn pizza steen. Steen eerst half uur voorverwarmen, daarna ALLE branders aan, semola op de pizza steen en dan kan het feest beginnen. BBQ zit dan rond de 350 gr en naar 4 a 5 minuten is mijn pizza klaar. Succes morgen, maar vooral genieten. Ook al gaat het niet zoals je wenst
 

1012sabine1985

Kooltjesharker
 
Berichten
214
Voor een eerste keer zou ik het allemaal simpel houden. Fruit uitje, voeg daar pakje pasata aan toe, breng op smaak met zout, peper, oregano en eventueel knoflook. Verwarm goed door en laat het afkoelen. Warme saus op pizza deeg is vragen om problemen.
Mocht je een sligro pas hebben hoop daar door met 12 pizza bollen, laat die ontdooien en en maak daar je pizza van. Ik ben enorm van zelf maken maar die bollen zijn echt heel goed.
Als basis gebruik is geraspte kaas en mozzarella. Snij NOOIT mozzarella maar scheur het in stukjes, leg in vergiet en laat uitleggen. Vervolgens bordje met keuken papier en leg daar mozzerrela op. Verder leg ik paar gesneden champignons op de pizza en wat eigen gemaakte pesto. Na 2 minuten voeg ik nog wat kleine tomaatjes toe en aan tafel nog wat rucola.
Begin simpel, zorg dat je het bakken goed onder de knie krijgt en ga na paar keer verder met experimenteren, dan kan je zelf pizza deeg maken etc.
Mijn setup is beste van 2 werelden. Convector van mij big green egg leg ik in mij Weber Summit gas bbq. Op rooster ligt mijn pizza steen. Steen eerst half uur voorverwarmen, daarna ALLE branders aan, semola op de pizza steen en dan kan het feest beginnen. BBQ zit dan rond de 350 gr en naar 4 a 5 minuten is mijn pizza klaar. Succes morgen, maar vooral genieten. Ook al gaat het niet zoals je wenst
Thanks voor de uitgebreide tips!
 

1012sabine1985

Kooltjesharker
 
Berichten
214
Moeilijkheid zit hem erin dat de hitte van onderen komt en de bovenkant te weinig temperatuur krijgt en daardoor slecht kleurt.

In een weber kan je proberen om met houtblokken te stoken. Lijkt mij wel mooi experiment. De vlammen rollen dan over je pizza heen. Staat wel wat op YouTube.

Deeg maken en uitrollen is niet moeilijk, gewoon exact de stappen volgen. Ga niet met een roller klooien.

Tomatensaus maak je door tomaten uit blik af te gieten, vervolgens met je handen fijn te knijpen en op smaak brengen met oregano, pezo, olijfolie.




Ik heb de filmpjes nu goed kunnen bekijken. Maar maar jij/ laten jullie het deeg ook 24 uur rijzen in de koelkast en dan nog 4 uur daarbuiten of gebruik je meer gist en kun je dan met minder uur uit de voeten?
 

Kazango

Stoker
 
 
Berichten
420
Ik heb de filmpjes nu goed kunnen bekijken. Maar maar jij/ laten jullie het deeg ook 24 uur rijzen in de koelkast en dan nog 4 uur daarbuiten of gebruik je meer gist en kun je dan met minder uur uit de voeten?
Als je morgen wil pizza bakken is 24uur te laat om een voordeeg te maken. Ik zou morgenochtend vroeg een deeg maken die ongeveer 5 a 6 uur tijd krijgt op te rijpen. Een zakje gedroogde gist is meer dan genoeg. Als je te veel gist gebruikt kan het zo maar gebeuren dat het in elkaar ploft en tijdens het bakken nul extra volume krijgt.
Ik gebruik voor het rijzen een bak met een deksel, die ook in bakkerijen gebruikt worden. Deze zijn ook gemakkelijk om te vouwen tijdens het rijzen. Ik zou het buiten de koelkast houden en het deeg na twee uur een paar keer omvouwen om extra lucht te creëren. Dit doe je twee keer en daarna maak je bolletjes naar gelang die je even rust geeft om vervolgens te gaan beginnen met pizza's maken.
Volgende keer maak je een dag er voor een voordeeg. Twee gelijke delen bloem 00 en water. (150gr/150ml) en die laat je buiten de koelkast staan.
Voor 3 uur recept bekijk het filmpje van Gennaro
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan