Het was weer een tijd geleden dat ik de bbq ?berhaupt aangehad heb, en in de tussentijd heb ik een bbq-tafel gebouwd en een CAC. De tafel nog niet afgewerkt, maar ik heb maar gekozen voor functionaliteit over esthetiek
. Met het mooie weer van afgelopen weekend wilde ik graag die CAC eens uitproberen, dus zo geschiedde. (Oh ja, ik had ook nog een hele tijd geleden een smokenator aangeschaft die ik nog niet geprobeerd had, dus als je dan variabelen gaat wijzigen dan maar alles.)
Op woensdag een stuk procureur uit de vriezer gehaald (ongeveer 2,3 kilo) en deze vrijdagavond in de rub gezet (uit smokey goodness). Gelukkig wel met m'n neus gekeken dus 300 gram klaargemaakt terwijl ik blijkbaar ergens tegen de 50 nodig had...
Zaterdagavond de bbq-tafel opgezet in de achtertuin en zondagochtend iets over zevenen de smokenator gevuld met 60 ecobrasa en 8 in de starter. (Totaal dus 68.) Uiteindelijk de CAC ingesteld op 115 graden omdat ik een beetje bang was voor een overshoot, en uiteindelijk temperatuur verhoogd naar 121 graden. Vlees ging er kort na half acht op, dus binnen nauwelijks een half uur op temperatuur. Mooi met wat stukjes appelhout.
Daarna ieder uur gesprayd met whiskey/appelciderazijn/appelsap, en ieder kwartier de temperatuur bijgehouden (lekker overdreven). Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van de CAC. Ik heb in de hele run 1x een meting gehad van 119, en verder ieder kwartier strak op 121 graden. Na het sprayen 1x een kleine overshoot gehad en toen ben ik zelf gaan 'helpen' (volgende keer niet meer doen, die CAC weet dat beter) en verder echt leuk dat het zo goed werkt. Ik was eerst bang dat m'n deksel nogal lekte, maar in het filmpje hieronder zie je als de CAC aan staat dat er wat overdruk is waardoor er rook onder de deksel lekt. Bij de klik schakelt de fan uit en is dat over, en bij weer inschakelen begint het weer. (En m'n zoontje op de trampoline vond het ook interessant...)
https://vimeo.com/212969147
Enfin, na 5 uur ingesmeerd met store-bought bbq-saus:
Na zeven uur de procureur ingepakt en laten doorgaren tot 88 graden kern. Het was inmiddels natuurlijk weer bijna etenstijd, dus heb hem eraf gehaald omdat de sat?prikkertest op de meeste plekken slaagde. Het was, achteraf, niet erg geweest om hem nog even te laten liggen denk ik. In totaal heeft hij er vanaf 07:30 tot 16:50 op gelegen. Na een klein half uur rusten uitgepakt, gepulld en op een broodje:
Aangezien ik nogal veel over had (kleine kilo) en daar wel op had geanticipeerd, had ik alvast alles in huis gehaald om er bitterballen van te maken. Zondagavond dus nog fijner gepulld en klein(er) gesneden, om vervolgens de roux te maken. Maandagavond was dat goed opgestijfd, en heb ik eerst porties gemaakt van ergens tussen de 20 en 25 gram (geluksvogels pakken er een van 28 gram
), vervolgens door de paneermeel en daarna door eiwit en panko. Veel werk (ben 2 uur bezig geweest ofzo) maar ze zijn erg goed gelukt, super met een wat bbq-saus. Wel even wat anders dan de standaard bitterbal. (Dit was dus het 'uitgebreide' stuk
)

Op woensdag een stuk procureur uit de vriezer gehaald (ongeveer 2,3 kilo) en deze vrijdagavond in de rub gezet (uit smokey goodness). Gelukkig wel met m'n neus gekeken dus 300 gram klaargemaakt terwijl ik blijkbaar ergens tegen de 50 nodig had...


Zaterdagavond de bbq-tafel opgezet in de achtertuin en zondagochtend iets over zevenen de smokenator gevuld met 60 ecobrasa en 8 in de starter. (Totaal dus 68.) Uiteindelijk de CAC ingesteld op 115 graden omdat ik een beetje bang was voor een overshoot, en uiteindelijk temperatuur verhoogd naar 121 graden. Vlees ging er kort na half acht op, dus binnen nauwelijks een half uur op temperatuur. Mooi met wat stukjes appelhout.




Daarna ieder uur gesprayd met whiskey/appelciderazijn/appelsap, en ieder kwartier de temperatuur bijgehouden (lekker overdreven). Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van de CAC. Ik heb in de hele run 1x een meting gehad van 119, en verder ieder kwartier strak op 121 graden. Na het sprayen 1x een kleine overshoot gehad en toen ben ik zelf gaan 'helpen' (volgende keer niet meer doen, die CAC weet dat beter) en verder echt leuk dat het zo goed werkt. Ik was eerst bang dat m'n deksel nogal lekte, maar in het filmpje hieronder zie je als de CAC aan staat dat er wat overdruk is waardoor er rook onder de deksel lekt. Bij de klik schakelt de fan uit en is dat over, en bij weer inschakelen begint het weer. (En m'n zoontje op de trampoline vond het ook interessant...)
https://vimeo.com/212969147
Enfin, na 5 uur ingesmeerd met store-bought bbq-saus:

Na zeven uur de procureur ingepakt en laten doorgaren tot 88 graden kern. Het was inmiddels natuurlijk weer bijna etenstijd, dus heb hem eraf gehaald omdat de sat?prikkertest op de meeste plekken slaagde. Het was, achteraf, niet erg geweest om hem nog even te laten liggen denk ik. In totaal heeft hij er vanaf 07:30 tot 16:50 op gelegen. Na een klein half uur rusten uitgepakt, gepulld en op een broodje:



Aangezien ik nogal veel over had (kleine kilo) en daar wel op had geanticipeerd, had ik alvast alles in huis gehaald om er bitterballen van te maken. Zondagavond dus nog fijner gepulld en klein(er) gesneden, om vervolgens de roux te maken. Maandagavond was dat goed opgestijfd, en heb ik eerst porties gemaakt van ergens tussen de 20 en 25 gram (geluksvogels pakken er een van 28 gram





