BasBQ
Beef en Steak

Schweine Haxe, we gaan van start

 
 
 

Poetsertje

Pitmaster
Berichten
502
Zo,

Na veel lezen en vragen en studeren gaan we van start.
Zondag komt de oostenrijkopvakantiefamiliedelegatie gezellig eten.
Dus dan serveren we (hopelijk) wel lekkere haxe en spareribs.

Brine gemaakt en de haxe zitten nu mooi in hun zakjes in de camping ijskast in de garage (ja, hij staat aan)

- Ingredienten gesneden en verzameld
350 gram zout (200 colorozo en 150 gram keukenzout)
1 cup bruine suiker
2 cups gesneden rode ui (stuk of 5)
12 !!! tenen knoflook grof gehakt
2 theelepels, komijn, thym rozemarijn en paprikapoeder
4 theelepes peper
8 laulierblaadjes
3 liter water

Opgezet en 30-40 minuutjes zachtjes laten pruttelen

Toen 3 liter ijsklontjes en bijna bevroren water er aan toegevoegd.
beetje roeren en wachten.
Na een half uurtje was het koud.

Elke hax in een zipbag en 2 liter brine er bij.
2e zakje er om heen en nu maar wachten tot zaterdag.
Dan haal ik ze er uit en laat ze nog een dagje drogen.

Pica's

img5796lo.jpg


img5797f.jpg


img5799g.jpg


img5804g.jpg


img5807f.jpg


img5810e.jpg



Ben alleen benieuwd hoe lang ze zondag op de Q moeten.
Langzaam (100-110) zoals Bert adviseert, een uurtje of 6?
 
Ziet er uit als het begin van iets moois :D

Geen idee wat tijd betreft, er zit aardig wat bindweefsel in dat omgezet moet worden.
 
Als deze goed smaakt is het wel wat voor de recepten gedeelte.
Ben benieuwd.
 
Ben super benieuwd wat het gaat worden. Ben super dol op een goede haxe.
 
Bij het ene verslag lees ik 2 uur, bij toku weer een uur of 8.
Ik ga ze er maar om een uur of 10 op doen en haal ze er af als ze gaar zijn.
Doe ik het korstje wel vlak voor het eten even bakken.
Gaat het nou te langzaam, dan gooi ik om een uur of 4 de temp omhoog.

IK hoop ook dat het lekker is, heb natuurlijk wat te presteren.

Maar ik zou het beslist ook zelf wat vaker maken, helemaal met
de winter in het verschiet.
Zuurkool en semmelknodeln (leren) maken en voilas.
 
Gewoon bijtijds op de Q net als PP. Als ze klaar zijn ook inpakken. En vlak voor opdienen effe het korstje boven het vuur dan warm je ze ook gelijk weer wat op.
Let op als ze gaar zijn heel voorzichtig behandelen. Ik heb ook al eens alleen met een botje in de hand gestaan en de rest lag op de grond.
Succes het begin ziet er veelbelovend uit
 
Het ziet er nu al geweldig uit, heel veel succes.
 
Ook hier, erg nieuwschierig naar het eindresultaat.
Zet 'm op hè  8)

Grtn
Marcel
 
Zo, na 3 dagen in de pekel heb ik de haxen er zaterdagmiddag uit gehaald en gedroogd.
De swoerd ingesneden en met de zelfde kruiden ingesmeerd als die in het pekelbadje zaten.
Alleen geen zout uiteraard ;D

Laten drogen in de ijskast, damn wat ruiken die al lekker.

Vanmorgen half 10 heb ik ze er opgelegd, appelhout als rookhout en onder de haxe
een bak met grof gesneden groente (wortel, ui, bleekselderij, prei en venkel) een flesje belgisch bruin bier
en een beetje bouilion. (1/2 liter)
Kijken of we daar een jus van kunnen maken of zo.

Nu rustig naar een kern van 80 graden.

img5817o.jpg


img5816h.jpg


img5820p.jpg


img5821e.jpg

 
Het feest gaat beginnen!!!

En wat ziet het er al lekker uit.
 
Als dat niet heerlijk wordt dan weet ik het niet meer!
 
Ik ga je volgen! Dit wil ik ook
 
Looking good!!!
Ik kan ze door mijn scherm bijna ruiken.
Voor je ze eraf haalt even je thermometer op een andere plaats steken en even checken.
Ik heb het idee dat hij niet goed in het midden van het dikste stuk zit.
 
ja, merci mannen, maar er zitten ook nog 2 botten in he.

Dus voor mijn gevoel op de juiste plek, maar de thermopen ligt klaar.
Dank voor het meedenken.
Zie nu dat het ook enorm vertekend op de foto.

Nu 72 graden bij een dome van net boven de 100
 
zier er wel erg lekker uit
 
BOTERMALS

En die smaak en geur.........zalig
Maar ik had elke minuut nodig hoor. De redichek gaf om 3 uur  al aan klaar te zijn.
Maar de thermapen (en ikzelf) vonden van niet.
Om 17.45 er af gehaal met 1 op 80 en 2 op 78.
Dus meer dan 8 uur, bij een hele stabiele 103 graden

img5824w.jpg


img5825q.jpg


img5828g.jpg


Iedereen vond het zalig.
Gehoorde opmerking was dat het wel veel op ham leek zo.
Komt natuurlijk door de kleur en tja....het is ook wel een beetje ham natuurlijk.
Maar het was echt lekker.
De groente onderop waren helemaal om te smullen.
Niet saus van maken, gewoon heerlijk bij de haxe.
Patatjes er bij en het was goed.

Dit gaan we vaker maken ondanks het best wel intensieve klusje

Ook spare ribs gemaakt voor de kids.
Lummel die ik was, eerste slaps er te vroeg af gehaald, terwijl ik gewoon zag dat ze nog niet goed waren.
Tijdsdruk en dan maar doen is leermomentje.......
Tweede ronde na 40 minuten verder was perfect en met mooie bite.

img5822f.jpg


Van de Ribs geen foto's nadien, ik had het te druk met alles en moest ook nog zorgen dat ik zelf wat haxe kreeg.  :p
Het was dit keer uit de blauwe doos ipv de witte
Potdikkie wat een mooie ribs waren het.

Afgesloten met Kaiser Smarn
WIJ ZATEN VOL..........

8)
 
Met de bereiding zoals je nu hebt gedaan ga je ook richting de beenham. Maar daar is toch niets mis mee. Het ziet er prachtig uit, een heel mooi resultaat!
 
Ja, het pekelen zorgt daar zeker wel voor inderdaad.
Zeker niets mis mee, het was zalig

Nu volgende keer gewoon au naturel.
Kijken wat lekkerder is.
Of misschien wel alle 2 lekker.
 
Terug
Bovenaan Onderaan