Beef en Steak

Scherpe messen

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Paas
  • Startdatum Startdatum
P

Paas

Gast
Aangezien er nogal wat gesneden wordt op dit forum vraag ik mij af hoe jullie je messen scherp houden en/of maken.

Persoonlijk slijp ik op Japanse stenen oplopend tot 5000 grid en gebruik ik een aanzetstaal, maar ik vraag me af hoe b.v. slagers maar ook leden hier op het forum dat doen.
 
Ik breng mijn messen naar http://www.messenslijpen.nl en zet ze tussendoor aan met een aanzetstaal. Ook heb ik een slijper van Vulkanus ( gekocht bij Knivesandtools.nl )  Die bevalt me ook goed. Haalt wel veel slijpsel van mijn mes af, maar he, ik ben al 50, ik denk dat mijn messen de rest van mijn leven nog wel meegaan =))
 
Dominique zei:
Ik breng mijn messen naar http://www.messenslijpen.nl en zet ze tussendoor aan met een aanzetstaal. Ook heb ik een slijper van Vulkanus ( gekocht bij Knivesandtools.nl )  Die bevalt me ook goed. Haalt wel veel slijpsel van mijn mes af, maar he, ik ben al 50, ik denk dat mijn messen de rest van mijn leven nog wel meegaan =))

50 phhh je komt net kijken :)
 
Bert zei:
Dominique zei:
Ik breng mijn messen naar http://www.messenslijpen.nl en zet ze tussendoor aan met een aanzetstaal. Ook heb ik een slijper van Vulkanus ( gekocht bij Knivesandtools.nl )  Die bevalt me ook goed. Haalt wel veel slijpsel van mijn mes af, maar he, ik ben al 50, ik denk dat mijn messen de rest van mijn leven nog wel meegaan =))

50 phhh je komt net kijken :)

Zo voelt het ook hoor Bert, ik voel me een puppie, het word tijd dat ik op cursus ga.... ;)
Ok, zullen we echt ALSJEBLIEFT proberen om nou eens gewoon ONTOPIC te blijven.
MESSENSLIJPEN!!! Hetmoettochmogenlijkzijn....
 
Okay on topic.
Ga het proberen.
Slagers slijpen hun messen op een electrisch aangedreven steen steen, althans deze slager wel, daarna wordt het mes afgebraamd op een leren schijf waarop een schuurpasta wordt aangebracht.
Nu zijn de messen van slagers van een zachter staal als een koksmes, zodat er geen stukjes afspringen.
 
#trotsopBert
 
Trots op beiden  :)

Leeftijd zegt natuurlijk niets over de scherpte van je messen, ik ben reeds 54, dus Dominique, je puppie gevoel blijft gewoon bestaan  :D

On Topic: ik ben gewoon nieuwsgierig hoe anderen dat doen, eenmaal goed scherp geslepen wordt een mes niet zo snel bot, als je er normaal mee om gaat althans. Normaal gesproken slijp ik mijn meeste gebruikte messen 1x per 3 a 4 weken, indien niet te zwaar gehavend op grid 2000 en 5000. Verder polijsten vind ik voor keukengebruik niet nodig, ik sla ook weleens een botje door, dus dan is er van die snee 't mooie wel af.

Electrisch slijpen heb ik geen ervaring mee maar lijkt me vrij snel en grof maar kan daar niet over oordelen.
Ben benieuwd naar andere reacties.

@ Frits: bedankt voor het verplaatsen, ik was gisteren kennelijk niet meer zo scherp  :P
 
Terug
Bovenaan Onderaan