Beef en Steak

RR: Team oefensessie Pulled Pork, Beef Brisket & Ribs

 
 
 
 

MrMannetje

Pitmaster
Berichten
515
Afgelopen zaterdag was het tijd voor een eerste gezamenlijke oefensessie van De Rokende R?g?hs. Helaas kon maar de helft van het team aanwezig zijn maar dat heeft de pret niet gedrukt. Op het programma stonden Pulled Pork, Beef Brisket en Ribs.

De eerst voorbereidingen begonnen vrijdagochtend al. De Pulled Pork is toen in de Magic dust rub gezet welke gevonden was op de site van Dennis.

Vrijdagavond was de bedoeling vroeg te gaan slapen om zo om 03:30 op te staan om de BBQ aan te zetten en de Pulled Pork erop te leggen. De 03:30 hebben we niet gehaald, het werd 05:00. Het was nog steeds 3 graden dus waren we snel wakker. Uiteindelijk is de Pulled Pork om 06:30 op de Weber Smokey Mountain gegaan.

Vervolgens was het tijd om de Beef Brisket onderhanden te gaan nemen. Eerst vakkundig all het overtollige vet weggesneden om hem vervolgens met runderboulion te injecteren. Nadat dit gebeurd was hebben we de Beef Brisket ingesmeerd met Amerikaanse mosterd met worcestershire saus om de Beef Brisket vervolgens met een rub uit het boek van Big Bob Gibson verder in te smeren. De Beef Brisket kom toen lekker gaan intrekken. Hij is uiteindelijk om 14:00 op de Weber Smokey Mountain gegaan.

Toen was het Ribs tijd, voor de Ribs hebben we een Rub gebruikt uit het boek ?Raichlen on ribs ribs outrageous ribs? van Steven Raichlen. Voor de Ribs was het plan de 3-2-1 methode, dit werd echter de 4-2-1 methode (tussendoor gamen is niet altijd handig) De ribs zijn om 13:30 op de Weber One Touch Gold gegaan.

Het doel van onze oefensessie was naast de smaak en malsheid verder perfectioneren om de timing goed te krijgen. Dit is uiteindelijk redelijk gelukt. Alle gerechten waren mooi achter elkaar klaar volgens plan.

De temp was als volgt
ScreenShot2012-10-30at1910491.png


Hieronder een aantal (ok, een hoop ;D) foto?s van tijdens onze sessie en de bijbehorende resultaten.

WSM klaarmaken
WSMklaarmaken.jpg


Jasje eromheen want het was 3 graden
WSMjas.jpg


Pulled Pork Magic Dust Rub
PulledPorkspices.jpg


Pulled Pork in de (2de keer) Rub
PulledPorkrubben.jpg


Pulled Pork vlak voor het inpakken bij 71 graden
PulledPorkinpakken.jpg


Pulled Pork klaar
PulledPorkdone.jpg


Pulled Pork Pullen
PulledPorkpulling.jpg


Pulled Pork eten :P
PulledPorkbroodje.jpg


Beef Brikset Rub
Brisketspices.jpg


Beef Brisket voorbereiden
Brisketsnijden.jpg


Beef Brisket injecteren
Brisketinjecteren.jpg


Beef Brikset rubben
Brisketinwetrub.jpg


Beef Brikset in de rub
Brisketrubready.jpg


Beef Brisket klaar
Brisketdone.jpg


Beef Brisket doormidden
Brisketcut.jpg


Beef Brisket gesneden
Brisketsliced.jpg


Ribs in de rub
Ribsrub.jpg


Ribs op de OTG
Ribsopweber.jpg


Ribs klaar
Ribsdone.jpg

 
Ziet er allemaal geweldig uit, goede oefensessie dus ;D
 
Ziet er allemaal heerlijk uit!
 
jullie zijn inderdaad flink bezig geweest, ziet er allemaal smakelijk uit
 
Kijk dit zijn leuke reportages! Lekker veel plaatjes. Het ziet er lekker uit.
Even een blonde vraag, waarom moet je het vet van je brisket afsnijden? Is dat omdat je anders feitelijk je rub kwijt raakt tijdens het verhitten? Of is er een andere reden?
 
Dat is een mooie start van de R?g?hs hoor  :)
Ik zeg "goed bezig jullie 2"

Kan je nagaan als jullie straks met z'n 4ren bezig zijn, wat een feest dat zal worden  ;)

Mac
 
structor zei:
Even een blonde vraag, waarom moet je het vet van je brisket afsnijden? Is dat omdat je anders feitelijk je rub kwijt raakt tijdens het verhitten? Of is er een andere reden?

Niet al het vet gaat eraf, alleen de hele dikke harde stukken omdat die anders niet helemaal wegsmelten.
 
Leuke sessie.
Ik mis alleen wat jullie er zelf van vonden? Smaak sappigheid e.d.
Daar ben ik juist altijd benieuwd naar.
 
Al het vet moet er af, het vet dat op een brisket zit smelt niet zo mooi weg als in pork.

Leuke oefensessie mannen! Heeft ??n van jullie een jurycursus gedaan? Weten jullie waar de jury op let?
 
Ow ja, en wie heeft de Brisket gedaan?
 
@Bert, goeie.. wat vonden we er zelf van!

De PP was top, hier hadden we Carolina mustard sauce en coleslaw bij gemaakt en dat was top. Door het inpakken was de bark wel iets minder knapperig als bij mijn eerste (solo) monstersessie PP maar de smaak was goed.

De Brisket was ook goed op smaak maar helaas nog wat droog, echter al wel een hele verbetering met de eerste keer dat ik (solo) de Brisket had gemaakt. toen was ie echt te droog. Wat er bij de Brisket het probleem is, is denk ik de snelheid, hij is elke keer heel snel klaar.. misschien moet ik het eens op een lagere temp proberen.

De Ribs waren ook heerlijk al waren deze door ons extra uurtje overgaar.. super mals maar je trok ze te makkelijk van het bot.

@Noskos, ik dacht dat alleen de dikke harde stukken vet eraf moesten en een paar milimeter op sommige plekken geen probleem was. Misschien volgende keer verder trimmen.

Wij hebben nog geen jurycursus gedaan, misschien wel leuk en handig om te doen. Voor nu is onze kennis van jurering vooralsnog gevoed door lezen en 3 seizoenen BBQ pitmasters kijken..  :P

Ik heb de Brisket gesneden, Steef (chill-070) heeft hem in de rub gezet en we hebben hem samen op de WSM bewaakt..
 
Klinkt als echt teamwork dat laatste ;)
 
Mooie reportage R?g?hs ;).

Bij het injecteren van je Brisket kan je beter met de draad mee injecteren, zo voorkom je dat de jury gaatjes in je vlees ziet.
 
En als jullie een keer tips, tricks en het standpunt van juryleden willen weten dan kunnen we dat wel een keer regelen hoor!
 
Als gecertificeerd KCBS Barbecue Judge wil ik best een keertje komen proeven ;)
 
Volgens mij hoeven jullie niet meer te oefenen want het zier er zeer goed uit.
 
Frits zei:
Als gecertificeerd KCBS Barbecue Judge wil ik best een keertje komen proeven ;)

Ook ik help jullie graag als jurylid :D
 
Tussen goed uitzien en een goede score zit nog een lange weg ;)
 
noskos zei:
Tussen goed uitzien en een goede score zit nog een lange weg ;)

Gelukkig maar want meestal is de weg er naar toe het leukste...
sowieso het lekkerste :D

Zelf heb ik i.e.g. erg genoten van deze eerste grote oefensessie samen.
Om 5uur 's nachts de WSM aansteken was 1 groot feest en het eten van deze flinke stukken vleesch was heerlijk.
Idd ribs toch wat droog wegens een uurtje te lang er op en lastig te controleren door gebrek aan een extra thermometer.
De brisket was erg lekker maar vreemd genoeg aan de punten sappiger dan in het midden.
De plakken uit het midden waren toch een droger dan dat we ze graag zouden willen hebben.
De Pulled Pork was heerlijk, was het toppertje van deze sessie!
Zeker met wat van die mustard sauce....
Hhhmmm krijg meteen weer trek als ik er aan terug denk :)

Heb inmiddels in de vrieskist thuis alweer een stukje vleesch voor PP en Bisket in de wacht liggen.
Eens kijken wanneer we die op de Q gaan slingeren.

Tips & Tricks zijn altijd welkom, zo veel mogelijk te leren voor steeds betere resultaten :)
Tot zondag...!
 
je mag ons volgende keer ook best uitnodigen hoor ;)
 
Terug
Bovenaan Onderaan