Kijk eens naar Vita Iacopelli op youtube
Hoe meer water = hoe meer plakken en hoe moeilijker verwerkbaar. Idealiter 60-65%. Boven de 70% vind ik persoonlijk dat het moeilijker begint te worden om te stretchen. En je kan ook eens video's bekijken van bijvoorbeeld focaccia, dat is pas plakkerig als je dat maakt.
Nu deeg hoeft niet perse de dag ervoor gemaakt te zijn, en poolish ofzo
Hier is mijn recept voor 4 pizza's
om 12u30-13u maak ik mijn deeg
Voor 4 pizza's
- 715-725 gram typo 00 bloem
- 450ml water
- 5g gist
Het water op kamertemperatuur, mag iets warmer maar ook niet te. Eerst doe ik er een snuif zout in (nog nooit afgewegen), dan een eetlepel ofzo honing (ik druk gewoon effe op de pot, dus nog nooit afgewogen). Dat effe mengen, en gist erbij en een paar minuten laten staan
Afwegen van de bloem in een kom. Het mengsel er in 3x tussenroeren en dan nog een scheut olijfolie. En effe mengen en kneden (meestal is dat een paar maal draaien). Effe de wanden en onderkant met wat olijfolie doen, dus deeg eruit en terug erin. Ik doe er ook nog wat olijfolie op, zodat de bol goed blinkt.
Natte handdoek erover en wachten. Als om 14u30 er nog niet veel beweging inzit, de oven in op 30°. Tegen 15u is het deeg meestal gerezen, maar ik laat dat staan tot 16u. Om 16u maak ik dan mijn bollen van zo een 270-280gr en begin ik met de rest. Deze gaan eigenlijk in de doos in de koelkast. En om 17u30 haal ik ze er terug uit.
En dan is het stretchen, ik neem 50/50 semolina/type 00 bloem. Het recept had ik ergens een gevonden, en dat gebruik ik nu al vlot 2 jaar. Maar hoe meer je het doet, hoe vlugger het gaat.
Het deeg en de warmte maken je pizza, maar bij een Ooni (of ander toestel) zit de verwarming er naast, en dan zal je ook nog een extra stap introduceren, je zal ook moeten draaien. Ik heb er zelf geen, maar gebruik mijn weber met zo een pizza ring en hout. Maar een Ooni kan betere pizza's, met de nadruk op kan, maar het begint allemaal met het deeg. De vlam zit ook korter waardoor je rand een ander resultaat krijgt
Mijn pizza's zagen er niet beter uit hoor de eerste keer, en daarbij het hoeft niet perfect rond te zijn