Hier wordt het hele huis blij als we patat gyros halen, maar kun je dit zelf ook maken op de BBQ? En is het mogelijk zonder roterend spit?
Eerder heb ik een verticaal spit gekocht van Aliexpress (zoiets ), waarmee ik Taco’s el Pastor heb gemaakt. Gisteren heb ik de gok gewaagd, en ik kan je vertellen dat dit hier een blijvertje is. Sharing is caring, dus hierbij mijn aanpak:
Had een procureur van 2,3 kg in de vriezer liggen. Vlak voor deze was ontdooid heb ik hem in hele dunne plakjes gesneden van zo’n halve cm dik.
Opvolgend lekker dik in de kruiden gezet. Ik had nog een grote bus Verstegen gyros kruiden (sorry Noskos).
Daarna lekker stapelen op het spit
Daarna BBQ opstoken tot 135 graden en gaan met die banaan. ik heb trouwens géén rookhout gebruikt. Je kon achteraf nog goed proeven dat hij van de BBQ kwam
Zo’n vierenhalf uur later heeft het vlees een kerntemperatuur van 63 graden bereikt en kan het er vanaf.
Schep het vet dat onderin ligt weg, dit heb je niet nodig. Zorg dat je een goed scherp mes hebt en snijd hele dunne stukjes.
Hele schaal vol lekkers!
Het vlees zelf is nu al heerlijk, maar ik heb de kunst van de ‘gyros snackbar’ afgekeken en de schaal nog zo’n 15 minuten onder de grill (oven met grill functie) gehouden en tussendoor regelmatig omscheppen. Dit leverde een fantastisch resultaat op. Hierna ging alles heel snel, iedereen dook erop, ik kon nog net een foto maken van een half bord…
Hierbij meteen het recept van de knoflooksaus zoals je deze bij de Griek krijgt:
150 ml frietsaus
50 ml Griekse yoghurt
20 ml water
Halve theelepel peterselie
Hele theelepel knoflookpoeder (van de Turkse supermarkt, deze is heel fijn gemalen)
Yamas!
Eerder heb ik een verticaal spit gekocht van Aliexpress (zoiets ), waarmee ik Taco’s el Pastor heb gemaakt. Gisteren heb ik de gok gewaagd, en ik kan je vertellen dat dit hier een blijvertje is. Sharing is caring, dus hierbij mijn aanpak:
Had een procureur van 2,3 kg in de vriezer liggen. Vlak voor deze was ontdooid heb ik hem in hele dunne plakjes gesneden van zo’n halve cm dik.
Opvolgend lekker dik in de kruiden gezet. Ik had nog een grote bus Verstegen gyros kruiden (sorry Noskos).
Daarna lekker stapelen op het spit
Daarna BBQ opstoken tot 135 graden en gaan met die banaan. ik heb trouwens géén rookhout gebruikt. Je kon achteraf nog goed proeven dat hij van de BBQ kwam
Zo’n vierenhalf uur later heeft het vlees een kerntemperatuur van 63 graden bereikt en kan het er vanaf.
Schep het vet dat onderin ligt weg, dit heb je niet nodig. Zorg dat je een goed scherp mes hebt en snijd hele dunne stukjes.
Hele schaal vol lekkers!
Het vlees zelf is nu al heerlijk, maar ik heb de kunst van de ‘gyros snackbar’ afgekeken en de schaal nog zo’n 15 minuten onder de grill (oven met grill functie) gehouden en tussendoor regelmatig omscheppen. Dit leverde een fantastisch resultaat op. Hierna ging alles heel snel, iedereen dook erop, ik kon nog net een foto maken van een half bord…
Hierbij meteen het recept van de knoflooksaus zoals je deze bij de Griek krijgt:
150 ml frietsaus
50 ml Griekse yoghurt
20 ml water
Halve theelepel peterselie
Hele theelepel knoflookpoeder (van de Turkse supermarkt, deze is heel fijn gemalen)
Yamas!
Laatst bewerkt: