Beef en Steak

Ossenhaas voor kerstdiner

 

geritz81

Tondelzoeker
Berichten
16
Ik heb voor kerst een hele ossenhaas gehaald om te bereiden op de de KJ.

Gezien het voor kerst is toch een paar vragen om de kans van slagen te vergroten (eerste keer haas op de bbq :) )

Nu heb ik gelezen dat je de kop en het vlies eraf moet snijden, kun je met die kop nog iets doen ?
Het dunnere uiteinde ga ik denk ik maar omvouwen en opbinden met de takjes rozemarijn zodat hij overal een gelijke dikte heeft.
Het schoonmaken en zouten/peperen van het vlees, is dat nu beter om dat de dag ervoor te doen (wel makkelijk met kerst) ?
Of moet het vlees er na het zouten/peperen er na uurtje op...

Als ik de recepten online beetje bekijk kom ik uit op 140/150 graden indirect tot kerntemp van 50 voor medium garing.
Enig idee hoe lang dat ongeveer zou duren ?

Ik wil ook wat hasselback aardappelen maken, maar die vragen een hogere temp..zou ik die er met 140/140 graden alvast bij kunnen leggen en dat ik de
bbq even opdeel in 2 zones (indirect voor de haas en direct voor aardappelen en die dan nadat de haas zijn kerntemp heeft en eraf moet om te rusten even opstoken om de aardappelen een beetje crisp te geven )
Of toch beter voor de aardappelen even de weber opstoken :unsure:..

Alle tips zijn welkom, thanks alvast !
 
De kop, het voorste gedeelte, is het meest malse stuk van de haas. Dit kun je prima portioneren na ontvliezen en doen wat je er mee wilt.
Het ontvliezen zou ik een dag op voorhand doen, zouten pas op de dag zelf. Of al in de ochtend en op een rooster leggen of gewoon kort van te voren. Peper pas naderhand, zodat het niet verbrand.
Tip: Gooi de coupures niet weg, maar gebruik ze om er saus mee te maken.

Ik zou lager in temperatuur gaan zitten en kiezen voor reverse sear.
De hasselbackaardappelen op een tweede bbq of anders oven maken..
 
De kop, het voorste gedeelte, is het meest malse stuk van de haas. Dit kun je prima portioneren na ontvliezen en doen wat je er mee wilt.
Het ontvliezen zou ik een dag op voorhand doen, zouten pas op de dag zelf. Of al in de ochtend en op een rooster leggen of gewoon kort van te voren. Peper pas naderhand, zodat het niet verbrand.
Tip: Gooi de coupures niet weg, maar gebruik ze om er saus mee te maken.

Ik zou lager in temperatuur gaan zitten en kiezen voor reverse sear.
De hasselbackaardappelen op een tweede bbq of anders oven maken..
Thanks voor de tips, ga ik doen.
Dan met reverse sear indirect garen op 120gr tot kern van ongeveer 45 en dan afgrillen tot 50 graden kerntemp met directe hitte.
 
Terug
Bovenaan Onderaan