- Berichten
- 1.554
Vandaag weer eens een batch MOINK Balls gemaakt met het oog op de visite die we zouden krijgen.
Ik had van de week al een pond rundergehakt bij de Appie gehaald en aan het eind van de week ook nog een pond O'Sullivans Irish Angus gehakt van de Sligro. Dit leek me dus tegelijk een mooie gelegenheid om een stukje vergelijkend warenonderzoek uit te voeren, aangezien het gehakt van de Appie ook conserveringsmiddelen bevat en dat van de Sligro 100% rundergehakt is.
Op papier een gelopen race en nadat we de MOINK Balls geproefd hadden waren we het er ook snel over eens dat die met het gehakt van de Sligro lekkerder en sappiger waren. Helaas...helaas had deze sukkel met z'n domme kop mager rundergehakt bij de Appie gehaald en was het alsnog appels met peren vergelijken. Maar ach.....het was in ieder geval een smakelijk onderzoek, dus de pret was er niet minder om.
Eerst alles maar een klaar gezet en de hoeveelheden berekend voor 500gr i.p.v. 750gr., voor zover dat ging. Wat betreft eieren niet moeilijk gedaan en i.p.v. 1 ei per 750gr gewoon 1 ei per 500gr gebruikt. Dit had m.i. achteraf gezien niet echt veel invloed op het eindresultaat.
Alles afgewogen en bij elkaar gegooid en dan kneden maar.
De balletjes gedraaid en even in een koelbox op wat ijs gekoeld tot het moment voor de Q aangebroken was. Uiteindelijk 32 balletjes met de Appie mix en 30 balletjes met de Sligro mix. Veel te veel om nu in ??n keer soldaat te maken, aangezien er ook nog PP kroketten en PP loempia's (nog over van vorige maand) op het menu stonden.
Uiteindelijk gekozen om er 12 van elk te maken en deze met de rub en gerookt spek ingepakt. Om op de Q en ook achteraf nog het verschil tussen beide versies te zien, de Appie mix balletjes per twee op een vlagstok-prikker-dingetje gedaan en de Sligro mix balletjes per stuk op een bamboe-knoop-prikkertje.
Kokosbrikettjes in de starter klaar gemaakt en de OTP 67 op temperatuur laten komen. In totaal ongeveer 50 minuten op de Q geplaatst met een dome temperatuur van ongeveer 140 graden. Voor wat extra rooksmaak ook nog een handje geweekte beukensnippers (van Houtsnips uit de dierenwinkel, maar geschikt voor voedsel roken
) op de briketten (foto vergeten te maken
).
De laatste 5 minuten de saus aangebracht, welke ik had gemaakt van een mix van 1 cup Mississippi Original, 1 el honing, 1 el Ketjap Manis A en 1 el Vlammetjessaus.
Daarna direct op tafel en het feit dat ze ongeveer in ??n minuut allemaal verdwenen waren zegt genoeg
Ik had van de week al een pond rundergehakt bij de Appie gehaald en aan het eind van de week ook nog een pond O'Sullivans Irish Angus gehakt van de Sligro. Dit leek me dus tegelijk een mooie gelegenheid om een stukje vergelijkend warenonderzoek uit te voeren, aangezien het gehakt van de Appie ook conserveringsmiddelen bevat en dat van de Sligro 100% rundergehakt is.
Op papier een gelopen race en nadat we de MOINK Balls geproefd hadden waren we het er ook snel over eens dat die met het gehakt van de Sligro lekkerder en sappiger waren. Helaas...helaas had deze sukkel met z'n domme kop mager rundergehakt bij de Appie gehaald en was het alsnog appels met peren vergelijken. Maar ach.....het was in ieder geval een smakelijk onderzoek, dus de pret was er niet minder om.
Eerst alles maar een klaar gezet en de hoeveelheden berekend voor 500gr i.p.v. 750gr., voor zover dat ging. Wat betreft eieren niet moeilijk gedaan en i.p.v. 1 ei per 750gr gewoon 1 ei per 500gr gebruikt. Dit had m.i. achteraf gezien niet echt veel invloed op het eindresultaat.

Alles afgewogen en bij elkaar gegooid en dan kneden maar.

De balletjes gedraaid en even in een koelbox op wat ijs gekoeld tot het moment voor de Q aangebroken was. Uiteindelijk 32 balletjes met de Appie mix en 30 balletjes met de Sligro mix. Veel te veel om nu in ??n keer soldaat te maken, aangezien er ook nog PP kroketten en PP loempia's (nog over van vorige maand) op het menu stonden.

Uiteindelijk gekozen om er 12 van elk te maken en deze met de rub en gerookt spek ingepakt. Om op de Q en ook achteraf nog het verschil tussen beide versies te zien, de Appie mix balletjes per twee op een vlagstok-prikker-dingetje gedaan en de Sligro mix balletjes per stuk op een bamboe-knoop-prikkertje.

Kokosbrikettjes in de starter klaar gemaakt en de OTP 67 op temperatuur laten komen. In totaal ongeveer 50 minuten op de Q geplaatst met een dome temperatuur van ongeveer 140 graden. Voor wat extra rooksmaak ook nog een handje geweekte beukensnippers (van Houtsnips uit de dierenwinkel, maar geschikt voor voedsel roken


De laatste 5 minuten de saus aangebracht, welke ik had gemaakt van een mix van 1 cup Mississippi Original, 1 el honing, 1 el Ketjap Manis A en 1 el Vlammetjessaus.
Daarna direct op tafel en het feit dat ze ongeveer in ??n minuut allemaal verdwenen waren zegt genoeg

