Geen idee van dat recept bij Italiëplein
Maar als het nog plakt, dan doe je er toch gewoon wat bloem bij ... Het is niet omdat recept X dit zo zegt, dat je dit ook tot op de letter moet uitvoeren. Ik heb nog maar 1x in mijn leven moelleux bijvoorbeeld laten mislukken en dat was in een nieuwe oven. Een nieuwe oven in gebruik nemen en dan meteen moelleux er in maken was dus niet het beste idee. Maar als een moelleux iets te hard is, is het een brownie, is het echt bijna droog dan heet dat dus chocoladecake !. Je moet een recept meer zien als een "guideline" en hierbij gaan veel mensen zeggen ja maar dat kan niet voor X of Y. In patisserie misschien voor veel dingen niet, maar voor de rest bekijk ik meestal een recept eens en dan zal ik het zelf wel zien.
En elke bloem is ook anders, de ene 00 is de andere ook weer niet. Maar ik heb nog nooit jouw problemen gehad en ik maak nu al 2 jaar pizza ... en mijn recept. En ook eens gekeken naar dat recept en is praktisch hetzelfde als dat van mij. Maar als het nog serieus plakt effe wat bloem bijdoen en nog effe verder kneden
710-725 gram bloem (origineel zou het 750gr moeten zijn, maar is denk iets beter met net iets minder bloem)
450 water (en steek ook niet zo nauw als dat nu 5 water meer is of minder)
4-5 gram gist (als je het vandaag nog wilt, anders wat minder)
scheut honing (nog nooit gewogen)
scheut olijfolie (nog nooit gewogen)
snuif zout (nog nooit gewogen)
Water als eerste in een kom doen (ik gebruik zo een glazen ding van Pyrex). Effe laten staan, de rest klaar zetten ondertussen. Door dat glas zal dit zeer snel op kamertemperatuur zijn, zo kan het ook al zeker niet te warm zijn. Aan het water zout toevoegen en oplossen, scheut honing in (voor sommige kan dat ongeveer 1 a 2 lepels zijn). Eens goed roeren, gist erbij en even laten staan. Krijg je niet zo snel bubbels gist mengen en desnoods platduwen met een lepel tegen de rand ofzo. Ik moet en ik zal bubbels hebben ! Dan a peu press bloem afwegen. De helft van de oplossing erbij, eens mengen, en dan nog in 2x de rest van de mengeling erbij en een scheut olijfolie. 1 minuutje kneden ofzo. Iets dat op een bol lijkt maken, wat olijfolie in de kom en ook over de bol. Doek erover (dit is ergens rond 12u30-13u. Om 14u30 even checken als het aan het stijgen is. Is het met moeite gestegen, kom in de oven op 25 graden. Om 16u is de kom vol (dus mooi gerezen) Deeg in ballen vormen en de bak in. Ik doe er wel nog wat olijfolie op en in de bak ook. Die laat ik even staan en om 16u30 nog even de frigo in, zodat de ballen niet te groot worden. Hier maak ik zo een 2x 250gr (voor de kleinsten) en 2x 280-300 gr ergens voor mijn en mijn vrouw. En meestal is er nog een klein overschotje, dat is dan voor een nutella pizza ofzo. Als ik de pizza in de ochtend maak dan neem ik de helft gist bijvoorbeeld
En die bollen maken dat duurt max 4-5 minuten. Om 17u steek ik de bbq in brand, en om 18u ten laatste 18u15 heb ik 4 pizza's klaar. Tegenwoordig is het eerder ... geen idee wat maken ... niet zoveel tijd ... geen regen -> Pizza ! Ik denk dat ik in totaal 45 minuten kwijt ben aan voorbereiding ofzo (deeg maken, bollen maken, beleg in potjes doen, potje tomatensaus uit de vriezer halen, bbq aansteken). Ik heb ook al video's gezien en recepten, ja je moet dan kneden tot aan die temperatuur en dit zo en minstens 10 minuten en dit en dat. Het moet niet allemaal zo ingewikkeld zijn.
En je kan zelfs 90% water gaan of meer, maar hoe meer vocht hoe moeilijker te bewerken, denk dat het Vito Iacopelli is op youtube als die hydrataties getest heeft. Zelfs evenveel water als bloem.