Beef en Steak

Kerstham

 
 
 

derkzz

Pitmaster
Berichten
674
Goodmorning.

Zoals elkaar rond de kerst koop ik een ham. Deze pekel ik, om vervolgens lekker te roken.
Dit jaar had ik erg moeite om wat betaalbaars te vinden. De speenvarken beenham topte die jaar af. Waar die 2 jaar terug nog 10,- de kilo was vraagt bbqualty nu 25. En tsja op een ham van 5 kilo scheelt dat wel..

Ik naar de varkensslager en hij zegt: jeroen kerel, wij maken van fricandeau ook ham en dat noemen wij dan plaatham, is dat niet war voor 5,- de kilo.

Nou laten we maar doen dan.
Dit is hem

5446d3731a81340b6a0372c39cf48667.jpg



Wat een knaap.. eerst het huidje er maar af. Dit vinden wij niet lekker.

Vervolgens 4 liter pekel gemaakt.
4000 ml water+ 5000g vlees is 9000:100 ×2 is 180. Dus 2% van je totaal gewicht van vlees en vocht is zout gehalte. In de geval 180 gram nitriet zout. Met 90 gram suiker en dan de pekel kruiden.

edfdf5b7b6ab8cb09d3fa9b730df5262.jpg



Ik zit altijd te prutsen om het ergens in te doen. Dit keer had ik een plastic zak van de slager en dit ging in de souvide bak..perfect.

39618eca28d74b6331e9ae840037b9b0.jpg



Afijn..na 6 dagen mocht hij er uit..
Wel een vreemde slijmerige substantie in het water. Al zag het er wel helder uit. Het rook ook lekker en fris, dus besloten door te gaan. Alles even afspoelen

e2228a055821338b751d03f72e387230.jpg



Nou..24 uur terug de koelkast in. Lekker drogen en de dag er na in de rub.

cad6bd91ea9f4678c9c15e21eede6ddb.jpg



Bbq aan.. 2 chunks kers en 2 beuk..
Meater er in.. verbinden..verbinden.. verbinden.. potdikke duurt lang..2e meater er maar in.

7d00cf0a5a0b7eab4e632c5212034868.jpg



Ow slimmerik.. na een update moet je hem.dus blijkbaar opnieuw toevoegen.

Afijn.. 2 uur later..

e99bddf71a7b06a2f55914f215b63278.jpg




Verstuurd vanaf mijn SM-G985F met Tapatalk
 
Nou.. dat gaat mooi.. visite druppelt al binnen. Strak op de tijd.

Intussen de bieten burger van piet ( thx kerel) marineren voor mijn vega gast

2e4fcfcc92e15153ef47ad2f55c6f95e.jpg



Dit gaat mooi.. de glace maak ik van honing Abrikozenjam en rum ( de rij voor de slijter voor whiskey was veel te lang)

ce1aab5b08cc7a1fbf57aa9e237c3b38.jpg



Tijd om te lakken..

Kunnen de varkenshaas sate ook mooi opwarmen.

8e43b549cdca0dc6040995a2de8fbe62.jpg


32922014d7f5e1b4b397d69abe0db541.jpg



Dit gaat goed.

Bij 63 graden er af.. en even rusten.
Kan ik ondertussen het brood grillen..

c8dd9c2c53f2bf93dc2701adb2b98964.jpg



De gemarineerde bieten grillen

0d2e9acd0e6454f62e26f3af3160de8a.jpg



Broodje maken met de crème fresh saus, nootjes en waterkers

bf7778c155591ed6a96e79b3e58e0677.jpg


En terug naar de ham.

9a814952996857759f4e4ae6f7ab2f00.jpg


Nou goed gelukt..kijken of de pekel ook goed gewerkt heeft.

3b424545ecd6466b1339efc1d8e80260.jpg


Wat vonden we er van..

Tsja.. er zaten hier en daar wat taaie Vliesjes tussen. Mijn stukjes waren niet droog..maar van mijn vriendin wel. Wellicht had ze een stukje van de buitenkant. Ook de pekel proefde je niet terug.

Iedereen had heerlijk zitten smikkelen, er is ook bijna 3 kilo op gegaan,maar wij zijn gewoon verwend.

De vorige keer hadden wij duroc, en de keer er voor speenvarken.. deze zijn toch echt veel zachter.

Ik merk wel dat het als particulier erg moeilijk is om ern top stuk ham te krijgen.

Mijn iedee is nu om een iberico procureur te nemen en deze te pekelen. En wat zout betreft op 3% gaan zitten ( 2% nitriet, 1% keuken zout)

Mochten jullie nog suggesties hebben voor mooie hammen dan hoor ik het graag.

Gelukkig ook nog 2 kilo leftovers

c58aad334e23b2c115dd3783080654dd.jpg


Bedankt voor het lezen

Verstuurd vanaf mijn SM-G985F met Tapatalk
 
Lekker mooi verslag en vonden ze het vegetarisch broodje met bieten lekker ??
 
Mooi gedaan met mooi verslag.

Jammer dat het tegen viel.
 
Mooi gedaan met mooi verslag.

Jammer dat het tegen viel.
Echt tegen vallen is een groot woord..
We zijn gewoon verwend..ik maal nu al 6 jaar op rij een ham..elke keer anders. Dus heeft helaas de top 3 niet gehad.
Zelf ben je vaak 100 x kritiser dan je gasten gelukkig 😁
 
Dat laatste herken ik, je bent zelf veel kritischer dan je gasten.
Zes dagen pekel lijkt me voldoende voor zo’n stuk, misschien ook injecteren de volgende keer?
Vlees wordt ook wel echt duur, sukade is gewoon meer dan verdubbeld en de kwaliteit is een stuk minder, het maakt de zoektocht wel leuker.
 
Dat laatste herken ik, je bent zelf veel kritischer dan je gasten.
Zes dagen pekel lijkt me voldoende voor zo’n stuk, misschien ook injecteren de volgende keer?
Vlees wordt ook wel echt duur, sukade is gewoon meer dan verdubbeld en de kwaliteit is een stuk minder, het maakt de zoektocht wel leuker.
Ja dat was het ook.. ik had geen gekke plek in het midden. Wellicht was het zout in de pekel dan toch aan de lagere kant.

Ook de kern temperatuur naar 70 zetten ipv 65 zou wel kunnen helpen met de stugge Vliesjes

Ja het is echt belachelijk, met al die varkens moet er toch een hammetje te krijgen zijn zou je zeggen

De speenvarken beenham was wel top vorige jaar.. maar door dat been wel onhandig te pekelen.

Iemand toevallig ervaring met iberico procureur pekelen?
 
Ziet er super uit 😃(y)
Ook een mooi stuk voordat het ham werd.

In mijn vrienden/familiekring weet niemand wat procureur is, dus ik noemde het maar gewoon gerookte ham, en iedereen vond het super 😅🥳🤷‍♂️
 
Terug
Bovenaan Onderaan