In de jaren dat ik het hoofdgerecht voor het kerstdiner verzorgd heb, leidde dat eigenlijk nooit tot een teleurstelling. Eens moest de eerste keer zijn en dit jaar was het helaas zover. Meestal test ik mijn recepten voordat ik ze familie of vrienden voorschotel, maar deze keer had ik daar geen tijd voor. Helaas... Ik had dit jaar gekozen voor pulled lamsvlees van de Weber Smokey Mountain op basis van een recept van een toch wel gerenommeerde online slagerij.
Een dag voordat de bereiding begon het vlees onder handen genomen en in een marinade gezet met verse tijm, verse rozemarijn, knoflook en een groot blik bockbier.
So far so good. Althans, ik vond de geur die uit de marinadezak kwam niet heel appetijtelijk, maar had het vertrouwen dat het wel rechtgetrokken zou worden op de barbecue. In alle vroegte het vlees op het rooster gelegd met een paar mooie stukjes rookhout erbij, deze keer gekozen voor kersen. Gegaard tot en met 71 graden.
Daarna mee terug de keuken in. Goed stevig ingepakt met aluminiumfolie en daarbij een klein beetje bockbier.
Intussen had ik nog een mooie beenham in de kruiden gezet en ook op de barbecue gelegd.
Bij een kerntemperatuur van 91 graden het lamsvlees van de barbecue gehaald. Met de thermometer prikte ik er zo doorheen, het voelde heel gaar aan. Na het rusten viel dat echter behoorlijk tegen.
Het voelde op sommige punten taai aan en de geur/smaak van het vlees viel mij niet bepaald mee. Ik heb wel vaker lamsvlees gehad, maar nooit was de geur zo onaantrekkelijk. Ik heb erbij een baconframbozenjam gemaakt als sausje, dit paste er behoorlijk goed bij en ik moet zeggen dat mijn tafelgenoten er best lekker van gegeten hebben (of ze konden het heeeeeel goed verbloemen dat het niet zo lekker was ;-)). Voor mijzelf was het helaas verpest.
Ik vrees dat het misgegaan is met het bockbier dat geen goede match bleek met het lamsvlees en de andere kruiden, maar ben benieuwd hoe jullie als experts hier tegenaan kijken.
Ik zie hier altijd de mooiste gerechten voorbijkomen en het is eigenlijk mijn eer te na om een mislukking te posten, maar dat hoort er helaas zo nu en dan ook bij. Vandaar deze post: Volgend jaar zoeken we gewoon weer iets leuks en creatiefs dat lekker is om met kerst te serveren.
Rest mij niets dan jullie een fijne jaarwisseling te wensen!
Een dag voordat de bereiding begon het vlees onder handen genomen en in een marinade gezet met verse tijm, verse rozemarijn, knoflook en een groot blik bockbier.
So far so good. Althans, ik vond de geur die uit de marinadezak kwam niet heel appetijtelijk, maar had het vertrouwen dat het wel rechtgetrokken zou worden op de barbecue. In alle vroegte het vlees op het rooster gelegd met een paar mooie stukjes rookhout erbij, deze keer gekozen voor kersen. Gegaard tot en met 71 graden.
Daarna mee terug de keuken in. Goed stevig ingepakt met aluminiumfolie en daarbij een klein beetje bockbier.
Intussen had ik nog een mooie beenham in de kruiden gezet en ook op de barbecue gelegd.
Bij een kerntemperatuur van 91 graden het lamsvlees van de barbecue gehaald. Met de thermometer prikte ik er zo doorheen, het voelde heel gaar aan. Na het rusten viel dat echter behoorlijk tegen.
Ik vrees dat het misgegaan is met het bockbier dat geen goede match bleek met het lamsvlees en de andere kruiden, maar ben benieuwd hoe jullie als experts hier tegenaan kijken.
Ik zie hier altijd de mooiste gerechten voorbijkomen en het is eigenlijk mijn eer te na om een mislukking te posten, maar dat hoort er helaas zo nu en dan ook bij. Vandaar deze post: Volgend jaar zoeken we gewoon weer iets leuks en creatiefs dat lekker is om met kerst te serveren.
Rest mij niets dan jullie een fijne jaarwisseling te wensen!
Laatst bewerkt: