- Berichten
 - 1.650
 
Tja, gisteren was het dankzij Sander zover. Voor de fotowedstrijd een middagje hart grillen. En dat wad best een dingetje.
Bij de plaatselijke slager een runderhart besteld, en hij was meer dan benieuwd wat ik ermee ging doen. Een ding wist hij zeker, het was niet voor de hond.
Na wat inlezen en kijken had ik besloten om het hart op 3 manieren te maken. Tartaar, gegrild en als sat?.
Als eerste natuurlijk het hart schoonmaken, vliezen en pezen weggesneden. Vet in kleine blokjes gesneden en daar reuzel en kaantjes van gemaakt.
Van de afsnijdsels eerst een bouillon gemaakt en daarna nog verder ingekookt om als jus te gebruiken.Nadat het hart schoon was, 3 dikke delen apart gehouden om te grillen, van het kleinere "spul" blokjes voor de sat? gesneden en de dunne delen heel klein gesneden voor de tartaar.
De dikke plakken in marinade van appelazijn olie, citroenschil en knoflook gezet. Voor de sat? bijna hetzelfde, daar nog deel ketjap toegevoegd. Vlees heeft 6 uur in de marinade gestaan.
Ondertussen kaantjes en reuzel gemaakt, vet in blokjes gesneden, opgezet met wat water en nadat het water was verdampt onder continue omscheppen de kaantjes gebakken. Vet 2 dmv lege theezakjes ontdaan van residu. In potje gegoten en laten opstijven. Kaantjes goed laten uitlekken en gemengd met cacao nibs
Tartaar gemaakt met augurk, Dyon mosterd, kappertjes, kleine beetje rode ui, zout en peper. Vervolgens weer in de koelkast gezet zodat de smaken goed konden "mengen"
Tijdens opwarmen van de q knolselderijpuree gemaakt, oesterzwammen en kleine champignons gebakken.
Na het grillen het vlees even laten rusten en na het snijden van het hart de borden opgemaakt.
Vrouw en kind niet gemeld dat we hart gingen eten. Ze vonde het lekker maar niet super. Het "mond" gevoel lijkt op lever, terwijl de smaak goed was. Het is stevig vlees, maar wel super mals.
		
		
	
	
		
	
Het hart
		
	
Binnenzijde hart
		
	
De afsnijdsels
		
	
Mooi, mager vlees
		
	
Even aanzetten en vervolgens bouillon trekken
		
	
Kaantjes en reuzel in de maak
		
	
Reuzel is klaar
		
	
Kaantjes goed droog deppen
		
	
Vlees in de marinade
		
	
		
	
Tartaar snijden
		
	
Sat? klaar om te grillen
		
	
En hopla op het hete rooster
		
	
Dikke stukken mogen even rusten, sat? bijna klaar
		
	
Bordjes opgemaakt en smullen maar
		
	
Lekker!
		
	
Bedankt weer voor het kijken
	
		
			
		
		
	
				
			Bij de plaatselijke slager een runderhart besteld, en hij was meer dan benieuwd wat ik ermee ging doen. Een ding wist hij zeker, het was niet voor de hond.
Na wat inlezen en kijken had ik besloten om het hart op 3 manieren te maken. Tartaar, gegrild en als sat?.
Als eerste natuurlijk het hart schoonmaken, vliezen en pezen weggesneden. Vet in kleine blokjes gesneden en daar reuzel en kaantjes van gemaakt.
Van de afsnijdsels eerst een bouillon gemaakt en daarna nog verder ingekookt om als jus te gebruiken.Nadat het hart schoon was, 3 dikke delen apart gehouden om te grillen, van het kleinere "spul" blokjes voor de sat? gesneden en de dunne delen heel klein gesneden voor de tartaar.
De dikke plakken in marinade van appelazijn olie, citroenschil en knoflook gezet. Voor de sat? bijna hetzelfde, daar nog deel ketjap toegevoegd. Vlees heeft 6 uur in de marinade gestaan.
Ondertussen kaantjes en reuzel gemaakt, vet in blokjes gesneden, opgezet met wat water en nadat het water was verdampt onder continue omscheppen de kaantjes gebakken. Vet 2 dmv lege theezakjes ontdaan van residu. In potje gegoten en laten opstijven. Kaantjes goed laten uitlekken en gemengd met cacao nibs
Tartaar gemaakt met augurk, Dyon mosterd, kappertjes, kleine beetje rode ui, zout en peper. Vervolgens weer in de koelkast gezet zodat de smaken goed konden "mengen"
Tijdens opwarmen van de q knolselderijpuree gemaakt, oesterzwammen en kleine champignons gebakken.
Na het grillen het vlees even laten rusten en na het snijden van het hart de borden opgemaakt.
Vrouw en kind niet gemeld dat we hart gingen eten. Ze vonde het lekker maar niet super. Het "mond" gevoel lijkt op lever, terwijl de smaak goed was. Het is stevig vlees, maar wel super mals.
	Het hart
	Binnenzijde hart
	De afsnijdsels
	Mooi, mager vlees
	Even aanzetten en vervolgens bouillon trekken
	Kaantjes en reuzel in de maak
	Reuzel is klaar
	Kaantjes goed droog deppen
	Vlees in de marinade
	
	Tartaar snijden
	Sat? klaar om te grillen
	En hopla op het hete rooster
	Dikke stukken mogen even rusten, sat? bijna klaar
	Bordjes opgemaakt en smullen maar
	Lekker!
	Bedankt weer voor het kijken