MarcH
Kooltjesharker
- Berichten
- 184
Beste allen,
Vandaag 10 grote filets gepekeld en gerookt volgens recept van Dennis/Marcel/Ewald.
Omdat de filets groot waren, heb ik ze dik anderhalf uur in de pekel laten liggen en verder volgens de recepten gehandeld. Ik heb ze gerookt in mijn "nieuwe" wsm 47, verdeeld over twee roosters. Ik heb de waterbak wel gevuld met 1 liter Kokend water. Bovenste rooster temp was zo'n 103 gemiddeld. Onderste rooster lagen de iets kleinere en deze waren ook eerder op 63. Timer van 14 minuten gezet en toen de bovenste kippies ook 63 waren een tweede timer gezet. Ze gaarden beide door tot ca 70 graden in die 14 minuten. In de video's praat men over iets van 66 graden na 14 minuten. Maar goed, Resultaat van de kleinste filet: mild. Kan wat zouter. Milde rooksmaak, mag wat meer van mij. 2 blokjes kers gedaan.
Ik heb porties schuif in het recept verhoogd tot 10 en die hoeveelheden aangehouden, behalve de 5 (uit m'n hoofd) chunks hout.
Ik vond ook dat de cook te snel ging. Binnen een uur, inclusief die 14 minuten, lagen de kippen op kamertemperatuur te komen.
Of is dat mogelijk/normaal? Voeler lag op bovenste rooster, tussen de filets in. Verder dus 1 pen in een dikke kip boven en 1 in een dikke beneden.
Wat verder opviel was de hoeveelheid neergeslagen vocht op de filets. Dus volgende keer laat ik het water achterwege en doe die terracotta truck.
Ik kan me verder indenken dat deze flinke filets mss langer in de pekel mogen. Maar mss werkt het ophogen van de portie slider niet naar behoren? Krijg je niet perse de juiste verhoudingen? Ik moet zeggen dat ik niet precies weet hoe dat werkt met pekel maken, dus op dat vlak kan ik nog niet zelf bedenken hoe en wat.
Kortom, ik heb het proces zo duidelijk mogelijk beschreven, kunnen jullie aub een beetje met mij meedenken over hoe ik wat zoutere en iets rokerigererere kippies kan krijgen, met mijn specifieke opstelling? Alvast zeer bedankt, dames en heren.
Btw, de testkip was wel erg lekker en sappig... En binnen 2 happen op! Mss moeten ze nog wat intrekken? Ik doe de rest in de koelkast en zal morgen nog even een grote testen. Dan offer ik die wel op!
Btw in het echt zijn ze een tikje bruiner dan op de foto, maar het kan denk ik wel wat roder/ bruiner
Marc
Verstuurd vanaf mijn SM-A346B met Tapatalk
Vandaag 10 grote filets gepekeld en gerookt volgens recept van Dennis/Marcel/Ewald.
Omdat de filets groot waren, heb ik ze dik anderhalf uur in de pekel laten liggen en verder volgens de recepten gehandeld. Ik heb ze gerookt in mijn "nieuwe" wsm 47, verdeeld over twee roosters. Ik heb de waterbak wel gevuld met 1 liter Kokend water. Bovenste rooster temp was zo'n 103 gemiddeld. Onderste rooster lagen de iets kleinere en deze waren ook eerder op 63. Timer van 14 minuten gezet en toen de bovenste kippies ook 63 waren een tweede timer gezet. Ze gaarden beide door tot ca 70 graden in die 14 minuten. In de video's praat men over iets van 66 graden na 14 minuten. Maar goed, Resultaat van de kleinste filet: mild. Kan wat zouter. Milde rooksmaak, mag wat meer van mij. 2 blokjes kers gedaan.
Ik heb porties schuif in het recept verhoogd tot 10 en die hoeveelheden aangehouden, behalve de 5 (uit m'n hoofd) chunks hout.
Ik vond ook dat de cook te snel ging. Binnen een uur, inclusief die 14 minuten, lagen de kippen op kamertemperatuur te komen.
Of is dat mogelijk/normaal? Voeler lag op bovenste rooster, tussen de filets in. Verder dus 1 pen in een dikke kip boven en 1 in een dikke beneden.
Wat verder opviel was de hoeveelheid neergeslagen vocht op de filets. Dus volgende keer laat ik het water achterwege en doe die terracotta truck.
Ik kan me verder indenken dat deze flinke filets mss langer in de pekel mogen. Maar mss werkt het ophogen van de portie slider niet naar behoren? Krijg je niet perse de juiste verhoudingen? Ik moet zeggen dat ik niet precies weet hoe dat werkt met pekel maken, dus op dat vlak kan ik nog niet zelf bedenken hoe en wat.
Kortom, ik heb het proces zo duidelijk mogelijk beschreven, kunnen jullie aub een beetje met mij meedenken over hoe ik wat zoutere en iets rokerigererere kippies kan krijgen, met mijn specifieke opstelling? Alvast zeer bedankt, dames en heren.
Btw, de testkip was wel erg lekker en sappig... En binnen 2 happen op! Mss moeten ze nog wat intrekken? Ik doe de rest in de koelkast en zal morgen nog even een grote testen. Dan offer ik die wel op!
Btw in het echt zijn ze een tikje bruiner dan op de foto, maar het kan denk ik wel wat roder/ bruiner
Marc
Verstuurd vanaf mijn SM-A346B met Tapatalk
