- Berichten
- 5.477
Gerecht dat Jet hier in 2020 als eerste plaatste op het forum Klik voor originele draadje maar niet bij recepten, op verzoek plaats ik het recept hier.
Ingrediënten:
Saus:
- 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden of geknepen
- 1 grote ui, gepeld en fijngesneden
- 50 ml olijfolie (boter)
- 2 laurierblaadjes
- ½ tl. Sambal oelek
- 1 a 2 kippenbouillonblokjes, beginnen met 1, naderhand proeven!
- 1 blik 400 gr. gepelde tomaten, gepureerd
- 1 el. Worcestershire Sauce
- 1 flesje (33 cl.) bier, Bud
- 150 ml. droge witte wijn, sauvignon blanc (chili)
- 50 ml. whiskey (Jack Daniels)
- 50 ml. melk
- 1 el. Dijon mosterd
- 30 gr. maizena
Sandwich:
- Toastbrood (Casino, bakker, zelf snijden)
- 1 Steak (ongeveer 150-200 gram dun gesneden) Picanha steak/Ribeye/Entrecote
- 2 verse worsten, slager of zelfgemaakt
- Achterham in plakken (1 a 2 plakken) of gebakken Bacon mag ook
- Kaas in plakken en uitsteken, zie foto, minimaal 5 stuks waarvan 1 tussen de sandwich en 4 bovenop
- spiegelei (topping) uitsteken met ronde uitsteker
Begin met de saus (dit kan al een dag van tevoren, wordt de saus alleen maar beter van):
De saus is overigens erg belangrijk volgens de portugezen die bepaalt de kwaliteit van de Francesinha (de alcohol mag je er niet meer in terugproeven)
Stoof de fijngesnipperde ui en knoflook aan in de olijfolie, voeg daarna alle andere ingrediënten toe, behalve de melk en de maizena. Breng aan de kook en laat op een matig vuur gedurende 20 min koken. Roer regelmatig zodat de saus niet aanbrandt. Verwijder de laurierblaadjes en mix de saus tot een glad mengsel met staafmixer.
Los de maizena op in de melk en voeg toe aan de saus. Laat nog 5 minuten doorkoken totdat de saus is ingedikt.
(Origineel is het andersom, eerst maizena dan mixen maar door de staafmixer verliest de Maizena veel bindkracht)
Voor de sandwich:
Kruid de steak met peper en zout en bak in de pan tot gewenste gaarheid. Bak daarna de verse worst in dezelfde pan.
Rooster de sneetjes brood heel lichtjes Op het BBQ rooster.(=/- 2x 20 sec per kant! Verbrandt heel snel)
Beleg een sneetje geroosterd brood met (1) verse worst (in de lengte gehalveerd),(2) plakje(s) ham, (3) plakje kaas en (4) de steak in dunne plakjes, en (5) bedek met een ander sneetje brood en leg daar (6) een gebakken en uitgestoken spiegelei op (7) Bedek daarna de Francesinha volledig met plakjes kaas, maar steek met een ronde uitsteker een halve cirkel weg voor de eidooier, zie foto’s (8) Zet daarna in een voorverwarmde BBQ op 200 - 220 gr. C tot de kaas gesmolten en gegratineerd is. (9) Overgiet de Francesinha met de saus en dien op.
De saus geeft voor een 5 à 6 francesinhas. Indien er saus overblijft, kan je deze bewaren in de diepvries.
Oeps we zijn de melk vergeten op de foto.
The sauce is the boss geldt zeker voor de Francesinha, het geheim van elk Francesinha restaurant.
Vreemde ingredienten maar het werkt deze saus is superlekker.
Nu kunnen we de mostersandwich gaan bouwen
(1)
(2,3,4)
(5,6)
(7)
(7,8)
(9)
Laatst bewerkt: