Beef en Steak

Francesinha, monster sandwich uit Portugal

 
 
 
 
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
Berichten
5.477
1737298062582.png


Gerecht dat Jet hier in 2020 als eerste plaatste op het forum Klik voor originele draadje maar niet bij recepten, op verzoek plaats ik het recept hier.

Ingrediënten:
Saus:


  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden of geknepen
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesneden
  • 50 ml olijfolie (boter)
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ tl. Sambal oelek
  • 1 a 2 kippenbouillonblokjes, beginnen met 1, naderhand proeven!
  • 1 blik 400 gr. gepelde tomaten, gepureerd
  • 1 el. Worcestershire Sauce
  • 1 flesje (33 cl.) bier, Bud
  • 150 ml. droge witte wijn, sauvignon blanc (chili)
  • 50 ml. whiskey (Jack Daniels)
  • 50 ml. melk
  • 1 el. Dijon mosterd
  • 30 gr. maizena


Sandwich:

  • Toastbrood (Casino, bakker, zelf snijden)
  • 1 Steak (ongeveer 150-200 gram dun gesneden) Picanha steak/Ribeye/Entrecote
  • 2 verse worsten, slager of zelfgemaakt
  • Achterham in plakken (1 a 2 plakken) of gebakken Bacon mag ook
  • Kaas in plakken en uitsteken, zie foto, minimaal 5 stuks waarvan 1 tussen de sandwich en 4 bovenop
  • spiegelei (topping) uitsteken met ronde uitsteker
Bereiding:
Begin met de saus (dit kan al een dag van tevoren, wordt de saus alleen maar beter van):

De saus is overigens erg belangrijk volgens de portugezen die bepaalt de kwaliteit van de Francesinha (de alcohol mag je er niet meer in terugproeven)

Stoof de fijngesnipperde ui en knoflook aan in de olijfolie, voeg daarna alle andere ingrediënten toe, behalve de melk en de maizena. Breng aan de kook en laat op een matig vuur gedurende 20 min koken. Roer regelmatig zodat de saus niet aanbrandt. Verwijder de laurierblaadjes en mix de saus tot een glad mengsel met staafmixer.

Los de maizena op in de melk en voeg toe aan de saus. Laat nog 5 minuten doorkoken totdat de saus is ingedikt.

(Origineel is het andersom, eerst maizena dan mixen maar door de staafmixer verliest de Maizena veel bindkracht)

Voor de sandwich:
Kruid de steak met peper en zout en bak in de pan tot gewenste gaarheid. Bak daarna de verse worst in dezelfde pan.
Rooster de sneetjes brood heel lichtjes Op het BBQ rooster.(=/- 2x 20 sec per kant! Verbrandt heel snel)
Beleg een sneetje geroosterd brood met (1) verse worst (in de lengte gehalveerd),(2) plakje(s) ham, (3) plakje kaas en (4) de steak in dunne plakjes, en (5) bedek met een ander sneetje brood en leg daar (6) een gebakken en uitgestoken spiegelei op (7) Bedek daarna de Francesinha volledig met plakjes kaas, maar steek met een ronde uitsteker een halve cirkel weg voor de eidooier, zie foto’s (8) Zet daarna in een voorverwarmde BBQ op 200 - 220 gr. C tot de kaas gesmolten en gegratineerd is. (9) Overgiet de Francesinha met de saus en dien op.
De saus geeft voor een 5 à 6 francesinhas. Indien er saus overblijft, kan je deze bewaren in de diepvries.

1737298732355.png

Oeps we zijn de melk vergeten op de foto.

1737298778410.png

The sauce is the boss geldt zeker voor de Francesinha, het geheim van elk Francesinha restaurant.
Vreemde ingredienten maar het werkt deze saus is superlekker.

1737298793462.png


1737298832142.png


1737298862159.png


1737298925220.png


1737298938357.png


1737298958837.png


1737298969615.png


1737298984095.png


Nu kunnen we de mostersandwich gaan bouwen

(1)
1737298995589.png


(2,3,4)
1737299010031.png


(5,6)
1737299025342.png


(7)
1737299039268.png

(7,8)
1737299052385.png


1737299072289.png


(9)
1737299082866.png


1737299096749.png


1737299114958.png


1737299128375.png
 
Laatst bewerkt:
@Ewald , ik ben aan het lijnen. 😉🤪🤪
 
Alleen van het kijken slibben mijn aderen al dicht… dan moet het lekker zijn 😜
 
Het water loopt me al weer in de mond 🤦🏼‍♂️
Dit stijgt toch met stip om eens te maken!
Dankjewel Ewald om dit recept te delen.
 
Ik kan nog geen kwart op ws tegenwoordig, en mn cholesterol gaat door het dak.. maar lijkt me toch de moeite waard
 
Ik kan nog geen kwart op ws tegenwoordig, en mn cholesterol gaat door het dak.. maar lijkt me toch de moeite waard
Ja, en in Portugal serveren ze er meestal ook nog Friet bij😜
 
Ik ben zelf woonachtig in Portugal (Azoren om precies te zijn) en eet graag een francesinha op z’n tijd. Op de Azoren worden ze niet zo vaak gegeten. En als ze gegeten worden zie je dat mensen ze vaak delen in restaurants.

En wat bij het maken ook een kunst is, om met de kaas een vocht dichte barrière te maken om te voorkomen dat de saus de bodem soggy maakt voor het aansnijden. Dat de kaas goed gesmolten is, maar ook de dooier van het ei nog lekker zacht en runny is.
Een goede francesinha maken is lastiger dan het lijkt.
Al zie je wel dat veel restaurants hier stiekem een kant en klare saus gebruiken. In de supermarkt zie je ook redelijk wat verschillende kant en klare francesinha sauzen in fles/pot staan naast de pasta sauzen.
Het restaurant waar ik ze graag eet maakt de saus zelf, want als ik als Hollander super vroeg om 18:00 binnen stap wanneer ie net open is moeten ze nog aan de saus beginnen en heb ik pech. Dus dan maar een prego no pão (broodje rundvlees) of een bifana (broodje varkensvlees)
 
Ik ben zelf woonachtig in Portugal (Azoren om precies te zijn) en eet graag een francesinha op z’n tijd. Op de Azoren worden ze niet zo vaak gegeten. En als ze gegeten worden zie je dat mensen ze vaak delen in restaurants.

En wat bij het maken ook een kunst is, om met de kaas een vocht dichte barrière te maken om te voorkomen dat de saus de bodem soggy maakt voor het aansnijden. Dat de kaas goed gesmolten is, maar ook de dooier van het ei nog lekker zacht en runny is.
Een goede francesinha maken is lastiger dan het lijkt.
Al zie je wel dat veel restaurants hier stiekem een kant en klare saus gebruiken. In de supermarkt zie je ook redelijk wat verschillende kant en klare francesinha sauzen in fles/pot staan naast de pasta sauzen.
Het restaurant waar ik ze graag eet maakt de saus zelf, want als ik als Hollander super vroeg om 18:00 binnen stap wanneer ie net open is moeten ze nog aan de saus beginnen en heb ik pech. Dus dan maar een prego no pão (broodje rundvlees) of een bifana (broodje varkensvlees)
Soggy, dat hou je ook tegen door de boterhammen eerst te grillen (roosteren), dat doe je bij een hamburger bun ook om die reden.
 
Terug
Bovenaan Onderaan