BasBQ
Beef en Steak

First time brisket

 
 

Ramsteen

Kooltjesharker
Berichten
166
Morgen fijn een dag vrij. En bedacht mij dat ik nog een mooi stuk brisket in de vriezer had liggen, van de waterbuffel van de plaatselijke buffelboer.
Deze afgelopen maandag gelijk uit gehaald en verplaatst naar zijn tijdelijk nieuwe onderkomen, de koelkast.

Nog nooit eerder een brisket gemaakt, maar staat al wel een tijd hoog op de to do!  De afgelopen dagen gebruikt om YouTube, dit forum en verschillende site te raadplegen en mij moed in gelezen.

Zojuist de brisket wat getrimd, zat nog meer vet op dan ik in eerste instantie dacht. Voor een eerste keer toch redelijk gelukt. Daarna in een natte rub gezet en weer terug geplaatst in de koeling.

7b93b739cffa7f5a5aef8fc336266be9.jpg


79ea1f0e54b1024dc8d8c689c8e7fbfd.jpg


913bec93d33b603888303e4299888c22.jpg


345b2cd4218e4affdfee318d7d30f0fe.jpg


36932dad58f003b9a48e33e6fe5a62dd.jpg


e9b25fe20687ecdb71692ce01de7bb8e.jpg


Ook alvast een bouillon gemaakt. Hiermee ga ik hem morgen vroeg injecteren. De bedoeling is om rond 8 uur de primo aan te steken.
Ik hen er in ieder geval al zin in!


8:45 11 95
9:45 55 111
10:45 66 108
11:40 66 106
13:30 62 107
14:00 88 107
15:50 91 108

Wordt vervolgd...
 
Thanks, wat gezonde spanningen, maar gaat vast goed komen!
Tips zijn tijd welkom :)
 
Ceriel zei:
Ramsteen zei:
Thanks, wat gezonde spanningen, maar gaat vast goed komen!
Tips zijn tijd welkom :)
Het lijkt me mager vlees, dus wacht niet te lang met inpakken.
Ik zat te denken om hem rond de 71C in te pakken. Of is dit te laat denk je?
 
Succes hoor. Zo'n eerste is altijd heel spannend!
 
-Danny- zei:
Spannend hoor is dit een Nederlandse koe geweest ?
Dat klopt, het betreft een waterbuffel hier uit de buurt. Ik heb hem nog een aai over z'n bol gegeven voordat ik hem een week later mee naar huis nam ;)
 
En we zijn begonnen! Iets voor 8 't wekkertje, de primo aan gestoken en snel mijn Henk Schiffmacher pet opgezet.

3538fa6dc757f614156a30e05c738ae7.jpg


Tijd voor een bakkie.

258c3bb6ff3574c2e4a33a9d257749c2.jpg


Na een half uurtje het vlees lang genoeg buiten de koeling heeft gelegen deze op de Q gelegd met lekker wat rookhout. Appel en hickory vandaag.
Meteen maar even een rookgordijn gemaakt, de buren zijn hopelijk al naar het werk :D

1fb33f162d9b8c5bf47f5dabfe75d27c.jpg


cfbd7f58eac51df4330a4df67ce44822.jpg


98196ade6d8fa23216941e9b06267c04.jpg


Even kijken hoe de temperatuur zich houdt. Wil zo nog even een uurtje de sportschool in.
 
Succes!
Waarom heb je ervoor gekozen om niet gisteren al te injecteren en rubben?
 
Rubben heb ik gisteren al wel gedaan. Injecteren nog niet omdat het vlees niet al te dik is. Was bang dat alles er vrij snel weer uit zal lopen.

Primo blijft mooi stabiel op 107. De meen is in een half uur al wel opgelopen naar 30. Erg snel.. probe verplaatsten?
 
Mooie setup.  Op tijd inpakken (van zodra de bark zich goed gezet heeft) zoals Ceriel al aangaf.  Ik zou niet noodzakelijk wachten tot je een bepaalde kerntemperatuur hebt, beter iets te vroeg dan te laat. 

Veel succes! 
 
Gaaf, ben benieuwd!
 
Wat een bleek stukkie vlees... lijkt niet op de donkere runderborsten die ik vaker zag.

Heel veel succes kerel, je hebt een mooie set-up daar... lekker die rook!
 
Sander72 zei:
Wat een bleek stukkie vlees... lijkt niet op de donkere runderborsten die ik vaker zag.

Heel veel succes kerel, je hebt een mooie set-up daar... lekker die rook!
Klopt. Ik heb al meerdere stukken vlees van de buffel gehad (jodenhaas, picanha, longhaas, t-bone) en het was allemaal wat bleker dan normaal. Echter, de smaak was super. De picanha van deze buffel was de lekkerste die ik gegeten heb!
 
Ben even weg geweest, denk dat ik de Q toch iets teveel geknepen had..  Bij terug komst waren zowel de dome als de kern temperatuur lager geworden.. Inmiddels bijna 5 uur verder, en heb besloten om hem alvast in te pakken.

13:30 62 107

407431c09d2bd5db85237bab8381a0cc.jpg


82dcd141bab7ddd80089f809a6144134.jpg


3a86b3496893f8c8869a4f1ae2cfb38a.jpg
 
Wow, ben erg benieuwd naar het resultaat!
 
Terug
Bovenaan Onderaan