Ik had al weken zin in pulled pork, maar ik had geen zin om mn wekker op 5:00 te zetten. Dus de vrouw over kunnen halen om laat ( rond 20:00 uur) te eten ( ik ga meestal uit van 12 uur tussen starter aansteken en het vlees uit de "rustfolie" te halen). Dus om 8:00 de starter gestart. Keerzijde van het verhaal was wel dat ze dan smiddags ook wel wat warms wou eten. En omdat ik nog 2 kilo paling in de vriezer heb, en toch in de buurt van de bbq ben, vond ik t een goede motivatie om versneld mn uds/rookton af te maken, en paling te roken. ik ben al vaak bij t roken aanwezig geweest, maar nog nooit zelf gedaan.
De UDS/ton is technisch gezien klaar, nu moet er nog wat met verf gekliedert worden.
Dus, gister ff proefgestookt met wat haardhout, kijken of en hoe het werkt, en dat viel me niet tegen. Maar omdat het maar voor ons 2e was, en het de eerste keer was, heb ik op safe gespeeld en maar 4 palingen gerookt.S'avonds de paling uit de vriezer gehaald. En vanmorgen gepekeld.
Voor de gene die het niet weten : je neemt een hoeveelheid water passend bij de hoeveelheid paling, je pakt een stukje aardappel, en je vult al roerend net zolang zout bij tot dat stukje aardappel niet meteen zinkt, maar ook niet blijft drijven op t water, hij moet eigenlijk zweven. Ik heb ze een half uurtje in het zoutwater gelaten, en daarna afgespoeld met water.
Meteen daarna een speet door de kop, in de ton gehangen, de klep open gelaten, en een vuurtje in de la gestookt.
daarna net zolang door gestookt, tot de huid van de paling perkamenterig aanvoelt. Hoe voelt perkament aan? ja, niet nat en glad.
Toen de paling goed droog was, heb ik de klep gesloten, de uitlaat open en geprobeerd de temperatuur constant op 75 graden te houden.
Ondertussen moest de procureur na 7 uur de folie in, maar weglopen bij de paling kan eigenlijk niet, want de temperatuur kan heel snel stijgen of dalen.
Met 1 oog op de temp meter de nek ingefolied.
Ik heb de ton net zolang op 75 graden proberen te houden, tot de kerntemperatuur van de paling 72 graden was.
Toen ik zag dat de temp daar in de buurt kwam heb ik een stuk of 5 briketten bij het hout gegooid. Bij 72 graden kern heb ik de schoorsteen voor 3/4e gesloten,en inmiddels was bijna al het hout opgebrand, en waren de briketten aan het gloeien, dus heb ik wat vochtig beukenmot op de briketten gegooid. De briketten hielden de temperatuur mooi stabiel op 60 graden. En zo heb ik de boel een uurtje laten roken. Regelmatig wat mot erop gegooid.
Na het uur roken, had ik voort honger, en ik weet dat je de paling dan eigenlijk moet laten rusten in bakpapier, maar ik was gewoon erg benieuwd ( en hongerig)
Nou, het was heerlijk. Ik kon ook duidelijk het verschil merken tussen het echt boven vuur laten drogen,of aan de lucht.
Het vlees kwam super makkelijk van de huid, maar was nog wel lekker vet.
Wat ik nog over heb van de 2 kilo gaat er binnenkort in 1 keer op.
De UDS/ton is technisch gezien klaar, nu moet er nog wat met verf gekliedert worden.
Dus, gister ff proefgestookt met wat haardhout, kijken of en hoe het werkt, en dat viel me niet tegen. Maar omdat het maar voor ons 2e was, en het de eerste keer was, heb ik op safe gespeeld en maar 4 palingen gerookt.S'avonds de paling uit de vriezer gehaald. En vanmorgen gepekeld.
Voor de gene die het niet weten : je neemt een hoeveelheid water passend bij de hoeveelheid paling, je pakt een stukje aardappel, en je vult al roerend net zolang zout bij tot dat stukje aardappel niet meteen zinkt, maar ook niet blijft drijven op t water, hij moet eigenlijk zweven. Ik heb ze een half uurtje in het zoutwater gelaten, en daarna afgespoeld met water.
Meteen daarna een speet door de kop, in de ton gehangen, de klep open gelaten, en een vuurtje in de la gestookt.
daarna net zolang door gestookt, tot de huid van de paling perkamenterig aanvoelt. Hoe voelt perkament aan? ja, niet nat en glad.

Toen de paling goed droog was, heb ik de klep gesloten, de uitlaat open en geprobeerd de temperatuur constant op 75 graden te houden.


Ondertussen moest de procureur na 7 uur de folie in, maar weglopen bij de paling kan eigenlijk niet, want de temperatuur kan heel snel stijgen of dalen.
Met 1 oog op de temp meter de nek ingefolied.

Ik heb de ton net zolang op 75 graden proberen te houden, tot de kerntemperatuur van de paling 72 graden was.

Toen ik zag dat de temp daar in de buurt kwam heb ik een stuk of 5 briketten bij het hout gegooid. Bij 72 graden kern heb ik de schoorsteen voor 3/4e gesloten,en inmiddels was bijna al het hout opgebrand, en waren de briketten aan het gloeien, dus heb ik wat vochtig beukenmot op de briketten gegooid. De briketten hielden de temperatuur mooi stabiel op 60 graden. En zo heb ik de boel een uurtje laten roken. Regelmatig wat mot erop gegooid.

Na het uur roken, had ik voort honger, en ik weet dat je de paling dan eigenlijk moet laten rusten in bakpapier, maar ik was gewoon erg benieuwd ( en hongerig)
Nou, het was heerlijk. Ik kon ook duidelijk het verschil merken tussen het echt boven vuur laten drogen,of aan de lucht.
Het vlees kwam super makkelijk van de huid, maar was nog wel lekker vet.
Wat ik nog over heb van de 2 kilo gaat er binnenkort in 1 keer op.

