Het stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, eendenborst filet. Toevallig kreeg ik er twee gratis bij mijn bestelling van bbquality dus dat kwam goed uit.
Normaal eet ik mijn vlees altijd puur met alleen peper en zout maar met eend leek me dat weer niks. Dus gekeken bij mijn favoriete YouTubers of die wat hadden en ik zag dat @NasQ een recept had met zelfgemaakte hoisin saus. Dat leek me wat veel werk maar het idee was goed.
Uiteindelijk een marinade gemaakt met onderstaande ingrediënten:
4 eetlepels Hoisin saus (merk kokki Djawa)
2 eetlepels zonnebloem olie
2 eetlepels Ketjap manis
2 eetlepels soja saus
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel knoflook poeder
Een dag van te voren was het tijd om ze te trimmen en in de marinade te leggen.
Het bleken er alleen iets meer te zijn dan twee.... Zaten er twee in een pakje. Ach hadden we wat meer voor onszelf.
Het trimmen ging goed, moest wel erg oppassen met de huid. Die vond ik er wel heel los op zitten.
Enfin het was al gebeurd dus nu lekker allemaal apart in een zakje de koelkast in.
En toen was het zover d-day. Bbq aan en gaan!
De eend uit de marinade gehaald en het rook al fantastisch lekker!
Nou daar gaan ze de bbq op. Mooi de speksteen gebruikt op een graad van 200. Timer gezet op 2 minuten om erna om te keren. Ik deed de deksel open en er kwam heel veel rook en bij het omdraaien was het behoorlijk zwart, oeps!
Zou dit dan echt de eerste keer zijn dat ik iets gemaakt heb wat niet eetbaar zou zijn?
Kernthermometer gaf een graad of 25 aan dus leek mij in het ergste geval alleen de buitenkant.
Toen omgedraaid zodat de andere kant een korst kon krijgen. Dit een stuk korter gedaan en toen indirect gelegd.
Toen nog rustig door gegaard tot 55 graden en er af gehaald.
En toen het moment van de waarheid. Zou het een stuiterbal zijn of gewoon eetbaar. En uiteindelijk bleek het fantastisch lekker te zijn! Ja twee waren wel heel heel heel erg krokant, maar het vlees was nog mals en zacht. Bij de andere twee was de huid minder krokant. Vermoed dus dat het ook erger lijkt door de zwarte marinade. Voor de volgende keer temperatuur toch wat lager denk ik.
Normaal eet ik mijn vlees altijd puur met alleen peper en zout maar met eend leek me dat weer niks. Dus gekeken bij mijn favoriete YouTubers of die wat hadden en ik zag dat @NasQ een recept had met zelfgemaakte hoisin saus. Dat leek me wat veel werk maar het idee was goed.
Uiteindelijk een marinade gemaakt met onderstaande ingrediënten:
4 eetlepels Hoisin saus (merk kokki Djawa)
2 eetlepels zonnebloem olie
2 eetlepels Ketjap manis
2 eetlepels soja saus
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel knoflook poeder
Een dag van te voren was het tijd om ze te trimmen en in de marinade te leggen.
Het bleken er alleen iets meer te zijn dan twee.... Zaten er twee in een pakje. Ach hadden we wat meer voor onszelf.
Het trimmen ging goed, moest wel erg oppassen met de huid. Die vond ik er wel heel los op zitten.
Enfin het was al gebeurd dus nu lekker allemaal apart in een zakje de koelkast in.
En toen was het zover d-day. Bbq aan en gaan!
De eend uit de marinade gehaald en het rook al fantastisch lekker!
Nou daar gaan ze de bbq op. Mooi de speksteen gebruikt op een graad van 200. Timer gezet op 2 minuten om erna om te keren. Ik deed de deksel open en er kwam heel veel rook en bij het omdraaien was het behoorlijk zwart, oeps!
Zou dit dan echt de eerste keer zijn dat ik iets gemaakt heb wat niet eetbaar zou zijn?
Kernthermometer gaf een graad of 25 aan dus leek mij in het ergste geval alleen de buitenkant.
Toen omgedraaid zodat de andere kant een korst kon krijgen. Dit een stuk korter gedaan en toen indirect gelegd.
Toen nog rustig door gegaard tot 55 graden en er af gehaald.
En toen het moment van de waarheid. Zou het een stuiterbal zijn of gewoon eetbaar. En uiteindelijk bleek het fantastisch lekker te zijn! Ja twee waren wel heel heel heel erg krokant, maar het vlees was nog mals en zacht. Bij de andere twee was de huid minder krokant. Vermoed dus dat het ook erger lijkt door de zwarte marinade. Voor de volgende keer temperatuur toch wat lager denk ik.