Beef en Steak

De eerste zelfgemaakte Pulled Pork

 
 

Monstersinc

Kooltjesharker
Berichten
113
Vandaag was het dan zo ver, mijn eerste pulled pork. We moeten toch eten tijdens onze grote verbouwing 😊.

Door drukte vanmorgen vroeg de procureur getrimmed en in de rub gezet (had dit eigenlijk gisteren al willen doen). Gewoon een simpele rub, een variatie op pistmaster x classic bbq rub. Als "plaklaagje" siracha gebruikt.
20230612_063853.jpg


In de ochtend moest er eerst gewerkt worden, tijdens het werk de bbq aangemaakt, flinke chunk kersenhout onderin, sloroller erin, lekbakje en roosters en de temperatuur was rond de 120 graden stabiel (hierover later meer). Tijd om het vleesje (2.5kg) op de bbq te leggen, dit was rond 9 uur in de ochtend.
20230612_093601.jpg


Toch spannend de eerste echte sessie met onze tijdelijke keuken. Temperatuur meter ook in het vlees gestoken en daar gaan we.

Na ongeveer 2 uur gebeurd er iets, voor mij vreemds, de rooster temperatuur begint te klimmen tot ongeveer 130 waar deze blijft hangen... aangezien ik al een tijdje zit mee te lezen hier en aardig wat youtube heb gekeken geen reden voor paniek, in ieder geval nog niet.

Bij 70 graden langzaam klaar gemaakt voor in te pakken. Alu folie ligt klaar, bbq saus in de aanslag. Vlees even eraf (deksel en onderste schuif dicht) ingepakt met wat bbq saus en terug op de bbq. Het is ondertussen half 1.
20230612_152400.jpg


Het normale werk is klaar dus verder met onze verbouwing, we hebben namelijk pas een huis gekocht welke helemaal opgeknapt moet worden.
Na een uurtje in de folie, temperatuur was even wat gezakt (geen paniek dit is dus die stall) begon het vlees langzaam wat te klimmen. Temperatuur stond toen nog op 128 graden.

Rond de klok van half 3 kom ik weer even kijken en tot mijn schrik zie ik een temperatuur van 148.5 graden, nu wel lichte paniek. Rustig nadenken, onderste schuif iets dicht en kijken wat er gebeurd. Half uurtje later temperatuur gezakt naar ongeveer 140/141 maar meer zat er niet in. Het vlees ging toen richting de 85 graden.

Rond kwart voor 4 zaten we op 92 graden, we gaan maar eens prikken. Paar stukken nog iets stug, dus nog even wachten. Half uurtje later was het "pindakaas" gevoel er voor mij. Van de bbq af, folie even open en een minuutje of 10 later dichtgemaakt en de koelbox in. (Helaas geen foto van)

Om kwart voor 6 was het tijd om te gaan pullen, het vlees was super mals en heel erg sappig. Gepulled met de sappen en wat bbq saus erdoor.
20230612_172935.jpg



Hele mooie rook ring en een voor ons heerlijke smaak. Als zeg ik het zelf maar wat ben ik trots, mijn schoonvader heeft 4 broodjes op, mijn vriendin 4 en ik zelf zat na 3 wel vol.

Ik was altijd al een bbq fan, maar zoiets eruit toveren was voor mij echt fantastisch.

Als er iemand iets zinnigs over die temperatuur kan zeggen, ik hoor het graag. Ik snapte niet hoe het kon dat die temperatuur zo opliep, maar het resultaat was er niet minder om.

Sorry voor dit hele verhaal 😂

20230612_173409.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ja, het is wel behelpen met je “tijdelijke keuken”.
Ze zien er goed uit die broodjes. Maar dat vonden je vriendin en schoonvader ook geloof ik. 🤣
 
Dat lijkt me heerlijke pulled pork.

Nu ben je verpest voor het leven. 😋😋
 
Prima gelukt toch? Dat temperatuur verhaal herken ik wel, geknepen tot onder en boven 1 millimeter, en nog niet onder de140c te krijgen. Dat was met marabu, nu gebruik ik de blauwe dozen uit Namibië. Maar waarschijnlijk is het gewoon toeval.
 
Prima gelukt toch? Dat temperatuur verhaal herken ik wel, geknepen tot onder en boven 1 millimeter, en nog niet onder de140c te krijgen. Dat was met marabu, nu gebruik ik de blauwe dozen uit Namibië. Maar waarschijnlijk is het gewoon toeval.
Hier ook met marabu inderdaad. En het was inderdaad prima gelukt.
 
Ja, het is wel behelpen met je “tijdelijke keuken”.
Ze zien er goed uit die broodjes. Maar dat vonden je vriendin en schoonvader ook geloof ik. 🤣
Ja heel vervelend die keuken maar het is niet anders 😂. Er werd al gevraagd naar het volgende "avontuur" 😂
 
Hele mooie PP, gefeliciteerd met je Knor.
 
Van harte met je Knor,
 
PP die er erg goed uitziet.

En natuurlijk van harte met je 🐷
 
Gefeliciteerd met je knor!
Ik had graag een hapje geproeft

Sorry voor dit hele verhaal 😂
Ben jij gek, dit is toch fantastisch? Lekker lezen!
Plaatjes scrollen kunnen we elders ook wel, lekker ervaringen en gedachten delen!

De temp is inderdaad nog prima geweest maar ik ken de paniek wel.
Onthoud nu dan ook dat het allemaal goed gekomen is, dan kan je de paniek weg laten de volgende keer.
Misschien is de 'vlam' iets te groot geworden in de ketel. Volgende keer er iets eerder bij zijn om te knijpen.
Nu was hij 150 graden en dan duurt het inderdaad lang voordat hij die warmte kwijt is, dat is het voor én nadeel van een kamado.

Maak je niet druk, het is je eerste low en slow sessie, volgende keer durf je alle schuiven wat kleiner te houden en over een jaar doe je het op het oog en zit je waarschijnlijk erg dicht op de temp die je voor ogen hebt.
 
Gefeliciteerd met je knor!
Ik had graag een hapje geproeft


Ben jij gek, dit is toch fantastisch? Lekker lezen!
Plaatjes scrollen kunnen we elders ook wel, lekker ervaringen en gedachten delen!

De temp is inderdaad nog prima geweest maar ik ken de paniek wel.
Onthoud nu dan ook dat het allemaal goed gekomen is, dan kan je de paniek weg laten de volgende keer.
Misschien is de 'vlam' iets te groot geworden in de ketel. Volgende keer er iets eerder bij zijn om te knijpen.
Nu was hij 150 graden en dan duurt het inderdaad lang voordat hij die warmte kwijt is, dat is het voor én nadeel van een kamado.

Maak je niet druk, het is je eerste low en slow sessie, volgende keer durf je alle schuiven wat kleiner te houden en over een jaar doe je het op het oog en zit je waarschijnlijk erg dicht op de temp die je voor ogen hebt.
Thnx voor je reactie!
 
Ziet er keurig uit!!
Ondanks dat de temperatuur wat is doorgeschoten, is het eindresultaat nog steeds prima.

Ik zie dat je de inkbird thermometer gebruikt (heb precies dezelfde).
Daar kan je ook je minimale en maximale bereik qua roostertemperatuur instellen.
Je krijgt dan een melding als de maximale temperatuur wordt overschreden.

Wellicht volgende keer even instellen, want dat kan je wat stress schelen :)
 
Laatst bewerkt:
Ziet er keurig uit!!
Ondanks dat de temperatuur wat is doorgeschoten, is het eindresultaat nog steeds prima.

Ik zie dat je de inkbird thermometer gebruikt (heb precies dezelfde).
Daar kan je ook je minimale en maximale bereik qua roostertemperatuur instellen.
Je krijgt dan een melding als de maximale temperatuur wordt overschreden.

Wellicht volgende keer even instellen, want dat kan je wat stress schelen :)
Thanx! De Bluetooth dekte niet tot binnen. En wifi is nog niet aangelegd in huis. Het is onze tijdelijke keuken. Normaal deed ik inderdaad die melding aanzetten, toch bedankt voor de tip!
 
Thanx! De Bluetooth dekte niet tot binnen. En wifi is nog niet aangelegd in huis. Het is onze tijdelijke keuken. Normaal deed ik inderdaad die melding aanzetten, toch bedankt voor de tip!
ahh dat verklaart het dan.
 
Mooi knorretje 🐷

Denk overigens wel dat de buitentemperatuur wel zo'n 15 graden hoger lag dan toen je hem op ging warmen?
Dat zou mijns inziens de oploop in temperatuur kunnen verklaren.
Je airflow en brandstof blijft hetzelfde ( mits je aan de schuifjes en topvent zit )alleen de aanvoer is al warmer door de opgewarmde buitentemperatuur.
Wellicht volgende keer vanaf uurtje of 12 al wat verder dichtzetten.
Je zal er ook gewoon mee moeten stoeien en oefenen.
Ik heb overigens ook dezelfde inkbird, heb ook de inkbird controller ( dus met ventilator ) top dingetje die moduleert de luchttoevoer aan de hand van de temperatuur die je instelt ( rooster temp )
 
Terug
Bovenaan Onderaan