- Berichten
- 275
Net terug van een vakantie in Mexico, waar ze heerlijke dingen maken. Conchinita Pibil bijvoorbeeld!
Dit is hét gerecht van het schiereiland Yucatan. De vrije vertaling van Conchinita Pibil is onder de grond gegaard varken. De Maya’s maakten dit honderden jaren geleden al. De smaak is bijzonder door de achiotepasta. Dit is niet in de supermarkt te vinden, maar online wel te bestellen. Je hebt er ook zure sinaasappels voor nodig, maar die hebben we hier niet. Daarom heb ik limoensap en azijn aan het Mexicaanse recept toegevoegd.
Wil je een keer verrassen? Maak dan deze Mexicaanse versie van pulled pork!
voor 10 personen:
2,5 kilo procureur
200 gram achiotepasta
200 ml verse sinaasappelsap
50 ml azijn
50 ml water
3 limoenen
3 knoflooktenen
2 tl komijn
2 tl kaneel
2 tl oregano
2 tl zout
4 rode uien
200 ml azijn
200 ml water
1 el suiker
Verse koriander
Bananenbladeren
20 taco’s
Ovenschaal
Rookhout (beuk)
Slagerstouw
Aluminiumfolie
Dit is de achiotepasta. Je koopt het als een soort blok klei. En zo smaakt het ook wel een beetje. Lekker kan je het niet noemen, maar het is wel het belangrijkste ingrediënt. Hier krijgt het vlees z'n mooie kleur en smaak van.
Meng eerst het water, azijn en suiker en breng aan de kook in een pannetje. Snijd de uien in dunne ringen. Draai het vuur uit en giet het mengsel bij de uien. Laat afkoelen, sluit het bakje (of weckpot) af en zet in de koelkast.
Bestrooi het vlees met het zout en laat even intrekken. Stop de achiotepasta, sinaasappelsap, limoensap, azijn, knoflook, komijn, kaneel en oregano in een blender en mix tot een gladde en knalrode marinade.
Pak een ovenschaal, leg de bananenbladeren er kruislings op. Giet een beetje marinade op de bodem, leg het vlees erop en giet de rest van de marinade over het vlees heen. Vouw de bladeren om en bedek het vlees.
Je kan het eventueel vastzetten met slagerstouw. Giet een beetje water over de bladeren, tegen snelle uitdroging.
Stook de bbq (indirect) op naar 150 graden. Gooi het rookhout op de kolen en zet de schaal op het rooster. We gaan de 3-2-1 methode gebruiken, dus laat eerst 3 uur roken. Dek de schaal vervolgens voor 2 uur af met folie of een deksel. Als het erg droog aanvoelt, doe er dan wat water of sinaasappelsap bij.
Voel met een satéprikker of thermometer of het vlees al zacht is en uit elkaar valt, zo niet laat het nog een half uur tot uur staan zonder deksel of folie.
Haal de schaal van het rooster, verwijder de bladeren en eventueel het slagerstouw. Trek het vlees als pulled pork uit elkaar in de schaal. Pak er een paar taco’s bij, schep de Conchinita Pibil erop en maak af met een beetje rode ui en verse koriander. Eet smakelijk!
Dit is hét gerecht van het schiereiland Yucatan. De vrije vertaling van Conchinita Pibil is onder de grond gegaard varken. De Maya’s maakten dit honderden jaren geleden al. De smaak is bijzonder door de achiotepasta. Dit is niet in de supermarkt te vinden, maar online wel te bestellen. Je hebt er ook zure sinaasappels voor nodig, maar die hebben we hier niet. Daarom heb ik limoensap en azijn aan het Mexicaanse recept toegevoegd.
Wil je een keer verrassen? Maak dan deze Mexicaanse versie van pulled pork!
voor 10 personen:
2,5 kilo procureur
200 gram achiotepasta
200 ml verse sinaasappelsap
50 ml azijn
50 ml water
3 limoenen
3 knoflooktenen
2 tl komijn
2 tl kaneel
2 tl oregano
2 tl zout
4 rode uien
200 ml azijn
200 ml water
1 el suiker
Verse koriander
Bananenbladeren
20 taco’s
Ovenschaal
Rookhout (beuk)
Slagerstouw
Aluminiumfolie
Dit is de achiotepasta. Je koopt het als een soort blok klei. En zo smaakt het ook wel een beetje. Lekker kan je het niet noemen, maar het is wel het belangrijkste ingrediënt. Hier krijgt het vlees z'n mooie kleur en smaak van.
Meng eerst het water, azijn en suiker en breng aan de kook in een pannetje. Snijd de uien in dunne ringen. Draai het vuur uit en giet het mengsel bij de uien. Laat afkoelen, sluit het bakje (of weckpot) af en zet in de koelkast.
Bestrooi het vlees met het zout en laat even intrekken. Stop de achiotepasta, sinaasappelsap, limoensap, azijn, knoflook, komijn, kaneel en oregano in een blender en mix tot een gladde en knalrode marinade.
Pak een ovenschaal, leg de bananenbladeren er kruislings op. Giet een beetje marinade op de bodem, leg het vlees erop en giet de rest van de marinade over het vlees heen. Vouw de bladeren om en bedek het vlees.
Je kan het eventueel vastzetten met slagerstouw. Giet een beetje water over de bladeren, tegen snelle uitdroging.
Stook de bbq (indirect) op naar 150 graden. Gooi het rookhout op de kolen en zet de schaal op het rooster. We gaan de 3-2-1 methode gebruiken, dus laat eerst 3 uur roken. Dek de schaal vervolgens voor 2 uur af met folie of een deksel. Als het erg droog aanvoelt, doe er dan wat water of sinaasappelsap bij.
Voel met een satéprikker of thermometer of het vlees al zacht is en uit elkaar valt, zo niet laat het nog een half uur tot uur staan zonder deksel of folie.
Haal de schaal van het rooster, verwijder de bladeren en eventueel het slagerstouw. Trek het vlees als pulled pork uit elkaar in de schaal. Pak er een paar taco’s bij, schep de Conchinita Pibil erop en maak af met een beetje rode ui en verse koriander. Eet smakelijk!