2de kerstdag heb ik een heerlijke ham gemaakt op de Q en moet ik toch wel delen.
De ham van de bovenbil van ongeveer 5kg heb ik afgelopen zaterdag gepekeld opgehaald bij een bevriende slager. Deze heb ik 5 dagen in de vacu?mzak laten liggen in de koeling. Op 1ste kerstdag heb ik de ham 's avonds in een grote bak met cola gelegd om een beetje te ontzouten en te marineren.
Om 16:00 is de ham bij 130gr en met wat Hickory en appelhout de Q opgegaan. Bij 50gr kerntemperatuur het vel verwijderd en de ham ingesneden. Vervolgens de ham bestrooid met een mengsel van 1 TL gemalen kruidnagel en 3 TL mosterdpoeder.
Van een blikje Coca cola en 2 cups lichte basterd suiker heb ik een glaze gemaakt. De ham ik in een blik gelegd en ieder kwartier bedruipt met de glaze tot ik een kerntemperatuur had bereikt van 70gr.
Vervolgens heb ik de ham een kwartier laten rusten een half uur was beter geweest maar we hadden honger
Tijdens het rusten heb ik het braadvocht en de resterende glaze gezeefd en laten reduceren tot een mooie saus
Na 4,5 op de Q was dit het resultaat een overheerlijke ham.
De ham van de bovenbil van ongeveer 5kg heb ik afgelopen zaterdag gepekeld opgehaald bij een bevriende slager. Deze heb ik 5 dagen in de vacu?mzak laten liggen in de koeling. Op 1ste kerstdag heb ik de ham 's avonds in een grote bak met cola gelegd om een beetje te ontzouten en te marineren.
Om 16:00 is de ham bij 130gr en met wat Hickory en appelhout de Q opgegaan. Bij 50gr kerntemperatuur het vel verwijderd en de ham ingesneden. Vervolgens de ham bestrooid met een mengsel van 1 TL gemalen kruidnagel en 3 TL mosterdpoeder.
Van een blikje Coca cola en 2 cups lichte basterd suiker heb ik een glaze gemaakt. De ham ik in een blik gelegd en ieder kwartier bedruipt met de glaze tot ik een kerntemperatuur had bereikt van 70gr.

Vervolgens heb ik de ham een kwartier laten rusten een half uur was beter geweest maar we hadden honger

Tijdens het rusten heb ik het braadvocht en de resterende glaze gezeefd en laten reduceren tot een mooie saus
Na 4,5 op de Q was dit het resultaat een overheerlijke ham.

