BasBQ
Beef en Steak

Cassoulet met geconfijte kip

  • Onderwerp starter smokey bandit
  • Startdatum
S

smokey bandit

Gast
IMG_0786.jpg


IMG_0790.jpg




Benodigdheden voor de geconfijte kip

4 kippedijen
1 bolletje knoflook ( ongeveer 10 teentjes in lengterichting gehalveerd )
4 blaadje laurier
4 takjes tijm
2 EL zeer grof gekneusde zwarte peperkorrels
peper
zout
Bij een bestelling bij smokey Al kreeg ik 3 bolletjes gerookte knoflook kado ( bij deze dank )
In dit recept heb ik deze gebruikt


Bestrooi de dijen royaal met peper en zout ( het merendeel op de vleeskant )
Leg op de vleeskant van 1 dij 2 blaadjes laurier
2 takjes tijm en 5 halve teentjes knoflook
Leg hier bovenop de andere kippendij als een soord sandwich
herhaal dit met de 2 andere kippendijen

Verpak dit in folie en zet 1 nacht of 12 uur in de koelkast.

Verwijder nu de kruiden en de knoflook maar gooi NIET weg.
Snij het overtollig vet weg maar gooi ook NIET weg.
Leg nu in een vuurvaste braadschotel de
Vet afsnijsels, eerder verwijderde knoflook, laurierblad en tijm.
2 EL zeer grof gekneusde zwarte peperkorrels
Leg hierop de kippendijen.
Vul de schaal verder met olijfolie tot de kip net onder staat
De schaal moet net groot genoeg zijn voor de kippendijen anders gaan er liters olijfolie in en dat is niet de bedoeling.
Ik heb de WSM 57 voor 1/3 gevuld met 5 KG ecobrasa, Eens kijken hoever ik hiermee kom.
De pitprobe heb ik op het rooster geclipt ( +/- 10 cm van de ovenschaal af ) en de foodprobe heb ik helemaal niet gebruikt omdat we hier puur op tijd gaan werken.
Door deze plaatsing van de pitprobe kwamen de DigiQ temperatuurmeter en de ingebouwde weber meter precies met elkaar overeen ( puur mazzel ;) )
Gaar nu de kip in de WSM op 200F ( 93 graden Celcius ) gedurende 12 tot 14 uur ( ik vond 12 uur wel genoeg )
Het was 03:00 toen de geconfijte kip uit de WSM kwam
Snel ingepakt in de folie en naar bed, Maar die geur Mmmmmmmm
De volgende ochtend de bouten uit elkaar geplukt.
De olie die vervolgens overblijft is de lekkerste olie die je maar bedenken kan en voor vele doeleinden geschikt ( wel gekoeld bewaren )


Voor de bonen

450 gram witte bonen 1 nacht ( of 10 uur ) geweekt
300 gram zuurkool spek
2-3 takjes peterselie
2-3 takjes tijm
1/2 grote ui nogmaals door midden gesneden ( dus 2 kwarten )
5 teentjes knoflook ( fijngehakt )
2 laurierblad
Verder nog 4 braadworsten, gebakken en in plakjes gesneden ( zet weg voor later gebruik )

Snij van het spek een aantal dunne plakjes voor de bodembedekking later in het recept
Ik kwam uit op een stuk of 10 plakjes voor een 6 QT dutch oven
Snij de rest van het spek in 3 grote brokken
Zet de bonen op in 1 1/2 liter water
voeg hier aan toe:
Blokken spek, de doormidden gesneden halve ui, peterselie, tijm, laurier
Kook in 1 - 1 1/2 uur de bonen gaar
Op de OTG was het 1 1/2 uur op 150 graden celcius
Giet af en bewaar kookvocht
Kruiden kunnen weggegooid worden
Haal het spek er uit en hak fijn
Snij de andere halve ui in ringen en fruit met 5 fijngehakte teentjes knoflook en het gehakte spek goudbruin
Pureer dit tot een gladde massa


bedek de bodem van een casserole met de plakjes spek ( ik gebruikte de 6 QT DO )
Wissel vervolgens de lagen af als volgt

Bonen
Worst
Pure
Bonen
Confijt
Pure
Bonen

Voeg het bonen kookvocht weer toe en bak nog een keer op 325F ( 160 graden Celcius ) gedurende 3 uur zonder deksel op WSM of OTG


IMG_0745.jpg


IMG_0746.jpg


IMG_0748.jpg


IMG_0749.jpg


IMG_0750.jpg


IMG_0751.jpg


IMG_0752.jpg


IMG_0756.jpg


IMG_0760.jpg


IMG_0761.jpg


IMG_0774.jpg


IMG_0768.jpg


IMG_0769.jpg


IMG_0770.jpg


IMG_0776.jpg


IMG_0778.jpg


IMG_0780.jpg


IMG_0782.jpg


IMG_0783.jpg


IMG_0786.jpg


IMG_0790.jpg
 
Oh dat is lekker! Bedankt voor het delen.
 
Mooi man, vind je ok als ik hem naar het Dutch Oven deel verplaats? Zonde om zo'n mooi recept langzaam te zien verdwijnen tussen de anderen!
 
Het ziet er goed uit en lijkt me heel lekker!
 
Heel bewerkelijk, maar vast evenredig smaakvol.
Petje af hoor!
 
Dat ziet er goed uit.
Dit is er 1 voor op het lijstje.
 
Complimenten hoor, daar heb je zo te zien, aardig wat werk aan gehad.
 
Terug
Bovenaan Onderaan