- Berichten
- 10.062
Hoi bbq collega's.
In een ver en haast vergeten verleden maakte we ook al heerlijke gerechten. Een ervan was het canadese hammetje. Echter, zonder de kennis van nu maakte we het in de oven :-O.
Nu bbq-en we al enkele jaren, en alsmaar werden we ge?nspireerd door gerechten op dit geweldige forum.
Daardoor werd het voornemen om het canadese hammetje op de bbq te maken alsmaar vooruit geschoven.
TOT NU
Nu Is een hammetje niet zo heel speciaal (wel erg lekker) maar de saus/glaze en bereidingswijze die doet het hem natuurlijk.
Hier volgt het recept.
Benodigdheden
2 kilo rauwe, licht gepekelde ham met vetlaag maar zonder bot
0,4 liter sinaasappelsap
0,5 kopje suiker
0,5 kopje honing
Kruidnagels, hele
2 theelepels mosterd
2 theelepels knoflookpoeder
Bereiding
Maak de smoker, bijvoorbeeld een wsm, klaar en leg de ham met de de vetlaag naar boven ca 2uur op het rooster bij een temperatuur van 110 graden Celsius.
Maak ondertussen de saus/glaze door alles behalve de Kruidnagels in een pannetje te doen en op te warmen zodat alles goed oplost en mengt.
Haal na 2 uur de ham van het rooster en snij de vetkap eraf. Snij vervolgens kruislings het vlees in en plaats in elk "kruispunt" een kruidnagel.
Vervolgens terug op de wsm tot een kerntemperatuur van 65-70 graden. Ondertussen minstens elk half uur met de saus insmeren.
Als het hammetje klaar Is even laten rusten in de aluminiumfolie en de Kruidnagels verwijderen .
Daarna aansnijden en genieten. De resterende saus kan gewoon op tafel om eventueel je lapje vlees extra in te smeren.
De foto's
Ready to go
De saus
Op de wsm met een lekker stukje rookhout
Na 2 uur (met vetkap)
Zonder vetkap en met de Kruidnagels
Smeren smeren smeren. Kan niet vaak genoeg, dus personeel inschakelen
En dan, bij 65 graden Celsius eraf en even laten rusten. Ik heb hem nog even aangezet boven direct vuur.
The moment of truth
En voor het restje : gaat goedkomen
Dank voor het kijken.
Groeten
Rick