BasBQ
Beef en Steak

Biltong

 
 

Mosseltje

Stoker
Berichten
481
In de korte tijd dat ik mijn eitje heb ben ik echt van alles aan het proberen.
Gisteren wilde ik stoofvlees gaan klaar maken maar de lapjes vlees waren zo mooi dat ik de helft heb gebruikt voor Biltong.

Biltong is een Zuid Afrikaanse variant van Beef Jerky. 

Van de runderlapjes mooie dunne lapjes gesneden van net geen cm dik.
Deze 3 uur lang laten marineren in:
1 kopje rode wijnazijn
1 kopje Worchester saus
Eetlepel baking soda
2 eetlepels bruine suiker.

Vervolgens goed droog deppen en dan rijkelijk bestrooien met gedroogde koriander, peper en zout.

Aangezien ik ook van plan was om koud gerookte zalm te maken heb ik de Biltong reepjes voor de grap naast de zalm gelegd.

Vanochtend zat er al goed smaak in de Biltong maar het vlees was nog te nat dus heb ik deze verder te droge gehangen in de tuin boven het ei.

Nu zijn ze heerlijk van smaak en textuur.

Hier hangen ze nog te drogen boven het ei:



En zo lagen ze heel kort op tafel.
Binnen 15 minuten was alles weg en ik kon nog net een foto maken van het resultaat:  :-O



En dit wordt het avondeten voor straks. Een lekkere stoofpot welke 6 uur lang in het ei heeft gestaan.
 
Ziet er weer heerlijk uit!!
 
lijkt me helemaal lekker
 
De zalm was helemaal goed gelukt.  B-)



 
Leuk al die variaties. Die biltong met die hap er uit hilarisch. Je hebt mazzel dat je het nog op de gevoelige plaat vast hebt kunnen leggen  =))
 
Ziet er goed uit! Maar euhhh die Biltong eet je gewoon koud?
 
Lin zei:
Ziet er goed uit! Maar euhhh die Biltong eet je gewoon koud?

Jep.

Sterker nog, het vlees is nooit verhit. Slechts (uit)gedroogd.
Soort van gerookte zalm maar dan met rundvlees.  :p
 
Jaja ziet er goed uit! Weer wat nieuws (voor mij dan) vlees aan je waslijn!  :D
Ben wel benieuwd hoe en wat met koud roken etc!!  :)
 
Je hebt het eitje al helemaal in de vingers.
 
Camiel zei:
Hoe lang heb je de BT nu laten drogen? In de zon/schaduw?

Eerst een nacht lang (+/- 12 uur) in het ei met de cold smoke generator.
Daarna een uur of 8 aan de waslijn in de zon.
En toen vals gespeeld door ze een uurtje lang in het ei te leggen bij +/- 120 C0. 
Dat laatste is dan weer wel goed tegen botulisme enzo.

Ik denk dat als je het helemaal officieel wilt doen je de BT toch minstens 48 uur te drogen moet laten hangen.



Frits zei:
Je hebt het eitje al helemaal in de vingers.

Ik heb nog geen PP gemaakt dus er blijven nog uitdagingen over.  :p

 
Smakelijk stukje vlees hoor. En natuurlijk de zalm niet vergeten. Lekker genieten.
 
Terug
Bovenaan Onderaan